– Det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Helge Gudmundsen har gjort en flott jobb, ikke minst som salme-DJ: Han hadde en helt spesiell evne til å fortelle om salmene. Selv kommer jeg til å legge mer vekt på å reise rundt for å spørre folk om deres salmeønske, og hva denne salmen har betydd for dem.
Til sin første sending har han invitert NRK-kollega Viggo Walle til å snakke om salmene.
– Walle satt på dødsleiet til sin mor hjemme i Lofoten i 2002. Da han sang «Lykksalig, lykksalig», som mora hadde sunget for ham da han var liten, opplevde han at den bevisstløse moren klemte han to ganger i hånda.
– Kan du si litt om andre gjester og salmer som lytterne vil stifte bekjentskap med fremover?
– Programmet er åpent for gjester i alle aldere, men de fleste jeg har snakket med så langt er mellom 50 og 70 år. Salmevalgene dreier seg mye om håp, trøst og glede, som også er typisk for mine egne salmefavoritter.
Hans egne salmefavoritter er «Deilig er jorden» og «Deg være ære».
– Jeg vokste opp med en mor som var med i en misjonskvinneforening hvor salmer og bedehussanger alltid stod på programmet. Siden jeg ofte befant meg i etasjen over da de holdt møtene, kunne jeg ikke unngå å lære dem. Ellers tilbrakte jeg mye av ungdomstiden på Skjærgårdsgospel og Ungdomsfestivalen på Hedmarktoppen. Artister som Jerusalen, Per Erik Hallin og Koinonia var favoritter.
– Vil du i programmene dine utvide salmebegrepet med andre former for kristen musikk?
– Jeg er åpen for bedehusmusikk, kristne viser og gospel, men ikke rock i denne sammenheng. I et senere program har vi gjester som ønsker seg Andrae Crouchs «Jesus Is The Answer» og en sang av Roland Utbult. I P1 Pluss, som vil bli sendt søndag kveld, vil vi i enda større grad flette inn andre stilarter.
– Har de kraftige lytterreaksjonene etter at Sangtimen ble lagt ned, gjort NRK mer bevisste på kristen sang og musikk?
– NRK har vært klar over berettigelse av denne sangskatten hele tiden. Etter Salmeboka minutt for minutt, med over to millioner seere, fins det knapt et NRK- kontor uten en salmebok i hylla.
– Kan du si litt om din egen tro?
– Jeg kaller meg en troende agnostiker, med Jesus som forbilde. Jeg håper han var Guds sønn, men vet det ikke. Det holder for meg.