Kultur

Forundringspark med Mormor og de mange ungene

Feiringen av Anne-Cath. Vestlys 100 års-dag innledes med byggestart for en forundringspark viet hennes fantasiverden.

Hele Norges mormor ble hun kalt, Anne-Cath. Vestly (1920–2008). Siden debuten i 1953 har hun preget den norske barnekulturen gjennom sine bøker og hørespill i Barne­timen for de minste.

Knerten & co

Sønnene Jo og Håkon Vestly var til stede i Lyngdal, da grunnsteinen ble avduket. Jo Vestly startet med å gratulere alle barna som nå kan glede seg til Forundringsparken.

- Vi to er her for moren vår som jo ikke kunne være her. En ting er sikkert. Hun ville syntes det var fryktelig spennende å gå i parken og se seg rundt. Hun ville sikkert begynt å fortelle historiene sine om Knerten og Mormor og alle de andre i det som skal hete Barnas Anne-Cath. Vestly Museum og som de sier skal være ferdig til neste år. Og stemmen hennes vil vi i hvert fall få høre der, vil jeg tippe, sa Jo Vestly.

LES OGSÅ: Biografien like spretten som en 100-åring

Aldri helt ferdig


Barna var med på forberedelsene. De måtte ut i skogen for å hente Mormor, Ovnsrøret og Knerten.

- Forundringsparken skal aldri bli helt ferdig, men alltid være i utvikling og påvirkes av alle som besøker oss, sier prosjektutvikler og kreativ designer, Kiersten Kauffman.

Barnas landsdel

Lyngdals ordfører Jan Kristensen, ønsket alle velkommen til starten på et nytt eventyr i Anne-Cath Vestlys ånd.

- Først og fremst vil jeg på vegne av Lyngdal kommune få rette en stor takk til familien Vestly for at valget deres falt på akkurat denne kommunen og Lister som region for å dyrke «Barnas Landsdel» på en fremragende måte, sa han og siterte Vestly:

- «Møter du et barn, så møter du et menneske» , og i dette museet og i denne parken skal nettopp dette sitatet bli satt ut i livet hvor barna blir midtpunktet, sa ordføreren.

LES OGSÅ: Opprørske figurer lenge før Pippi

Knerten-gave

Familien Vestly har i anledning 100-årsjubileet for Anne-Cath. Vestly i 2020, bestemt seg for å gi Nasjonalbiblioteket det omfangsrike arkivmaterialet etter forfatteren.

Arkivet dokumenterer hennes virke gjennom mer enn femti år, og viser hvordan hun skapte originale skikkelser, som mormor, Knerten og Kanutten – figurer som hele landet kom til å elske.

– Vi ser fram til å motta dette rike og betydningsfulle arkivet, sier avdelingsdirektør for Fag og forskning ved Nasjonalbiblioteket, Hege Stensrud Høsøien.

– Når materialet er på plass og ordnet, vil det være en verdifull kilde til kunnskap om en av norsk barnelitteraturs viktigste forfattere, sier hun i en pressemelding.

Sikker tilgang

For Vestlys familie har det vært viktig at arkivet blir trygt bevart og tilgjengeliggjort for forskere og et allment publikum.

LES OM FILMEN: Mormorfilm med humor og refleksjon

– Dyktige og engasjerte fagfolk ved Nasjonalbiblioteket sikrer tilgjengelighet for samfunnet. Det gir solid forvaltning og trygg bevaring inn i det vi andre må oppfatte som uendeligheten., sier forfatterens sønn, Jo Vestly.

Nasjonalbiblioteket viser et par eksempler på hva arkivet rommer, i utstillingen om Vestlys forfatterskap som åpner torsdag 13. februar.

Manuskriptet til hørespillet om Lars Pusekatt, som var Vestlys debut i NRK i 1947, og tekster hun skrev til «Barnetimen for de minste», hvor mormor dukker opp på radio for aller første gang.

---

Forundringspark

  • Anne-Cath. Vestlys Forundringspark og Barnas Anne-Cath. Vestly Museum skal åpne i 2021.
  • Anne-Cath. Vestly (1920 - 2008) var blant de første norske forfattere til å ta barna og deres hverdag på alvor.
  • 15. februar dagens for hennes 100 år jubileum.
  • Fem lokale aktører er inne på parkens eierside.
  • Parken blir til gjennom et samarbeid mellom Kvinesdal, Farsund, Audnedal og Lyngdal med støtte fra Fylkeskommunen og toårig nasjonal støtte på statsbudsjettet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur