Musikk

Forener «nerdemusikk» og Bowie

Dronning Eufemia er igjen satt på kartet. Bokstavelig talt. Denne helgen samles nytt og gammelt under hennes navn.

Det skjer når Modus Senter for Middelaldermusikk innbyr til en kulturfestival oppkalt etter kvinnen som var Norges fra 1299 til 1312. Eufemia-dagene finner sted i Gamlebyen i Oslo.

– Vi ville lage en festival som tar dette området på alvor, og belyse alle tidslagene som finnes seg her, forteller Gro Siri Ognøy Johansen, kunstnerisk leder for festivalen.

LES OGSÅ: Nettet spinnes mot høyre

Hovedgate

Gamlebyen­ er hovedstadens eldste ­byområde. Men samtidig som ­Middelalderparken her vitner om de lange linjene i Gamlebyen, forteller byutviklingsprosjekter som Sørenga og det nærliggende Barcode-komplekset om hvordan det i vår tid skapes ny historie i denne delen av Oslo.

Og en av de nye gatene her, som på kort tid er blitt en av byens hovedgater, bærer nettopp navnet til dronning Eufemia.

– I dag har stadig flere hørt om henne, mener Ognøy Johansen, og forklarer at Eufemia var en viktig kulturpersonlighet sin samtid: Da hun giftet seg med hertug og senere kong Håkon V Magnusson, brakte hun med seg europeiske hoffliv og ridderkultur til Norge.

LES OGSÅ: Kirkens glemte kodespråk

Preget byen

For ettertiden er Eufemia særlig kjent for sine litterære interesser og som oppdragsgiver for å ha oversatt de såkalte Eufemia-visene. Hun hadde dessuten en bror som var minnesanger og komponist.

– Hun var opptatt av kunsten i samtiden, og satte et tydelig preg på Oslo i storhetstiden. Man kan forestille seg at det må ha vært et yrende kultur- og folkeliv i dette området på hennes tid. Det vil vi nå blåse liv i, i samarbeid med kulturnæringen i bydelen, sier Ognøy Johansen.

LES OGSÅ: Salmene får egen festival

Nerdesalong

Todagersfestivalen rommer derfor kulturuttrykk fra middelalderen og helt frem til vår tid. Besøkende kan oppleve alt fra middelaldermusikk og historiske vandring, til barneteater og David Bowie-konsert, fotoutstilling og dans.

– Målet på sikt er at festivalen skal utvikle seg til å bli en større kulturfestival i gamlebyen, sier Ognøy Johansen.

– Festivalen har samtidig ­forankring i middelaldermusikken. Hvilken interesse opplever du for denne i vår tid?

– Den er til stede i mange kulturuttrykk, i det mange samtidskomponister lar seg inspirere av trubadurviser, gregorianikk og folkemusikk. Men det er få fremføringer av middelaldermusikk som sådan, og mange vet lite om det. Det blir litt «nerdemusikk» for mange. Derfor skal vi ha en egen nerdesalong på søndag. Det blir åpen scene, hvor de som vil kan spille og fremføre forskjellige ting. Her blir det blant annet harpepop og kåseri, røper festivallederen.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk