Film

«Fanget i nettet» viser hvor fastlåste begge sider av konflikten er i tankesettet sitt

Den koreanske filmen forteller at de færreste konflikter er så svart-hvit som vi noen ganger kan få inntrykk av.

Bilde 1 av 2

Å få fiskegarnet i propellen viser seg å bli det verste som kunne skje den nordkoreanske fiskeren Nam (Seung-bum Ryoo). Den lille, sprukne trebåten hans driver sakte mot grensen til Sør-Korea, og Nam vifter med armene for å få hjelp, mens soldatene i vaktbua vurderer om de skal skyte ham eller ikke.

Mens Nam river og sliter i garnet, beveger båten seg innover i sørkoreansk territorium. Fanget i nettet blir dermed både en bokstavelig og metaforisk tittel på filmen.

Vil tilbake

Når vi hører om Nord-Korea i mediene, handler det som oftest om militær opprustning eller prøveskyting av raketter. Vi ser ikke så mange fortellinger om Nord-Korea på film, den mest omtalte de siste åra er den amerikanske komedien The Interview, som ble forsøkt stoppet av nordkoreanske hackere fordi den harselerer med diktator Kim Jong-Un. Det er for øvrig en elendig film full av lavpannet rumpehumor.

Regissør Kim Ki-duk forteller en helt annen historie. Det viser seg nemlig at kamerat Nam ikke drømmer om et nytt liv i Sør-Korea.

Filmen belyser den politiske konflikten ved hjelp av spenningsfilmens virkemidler. I sør blir Nam beskyldt å være spion og møter en hard etterforsker som prøver å tvinge fram en tilståelse uavhengig av hva sannheten er. Hatet han har mot nordkoreanere viser seg etter hvert å være personlig motivert, og gjennom lange avhør fisker han etter detaljer som kan bekrefte teorien om at Nam faktisk ikke drev over grensa helt tilfeldig.

LES OGSÅ: Regissør Ken Loachs nyeste film er en urovekkende ­beskrivelse av et velferdssystem du helst bør være frisk for å orke å bli syk i.

Lukker øynene

Men Nam gir seg ikke. Når han blir kjørt gjennom Seoul, lukker han øynene for å ikke se på den vestlige velstanden. Han vet at det han ser kan bli brukt mot ham når han er tilbake i hjemlandet.

Men hvordan kan noen lengte tilbake til et diktatur? At Nam har både kone og datter i nord, er noe av forklaringen. I tillegg kan han ikke se at menneskene i sør virker mer lykkelige, til tross for at den materielle velstanden er mye større enn i nord.

Knekkes ikke

Fanget i nettet viser hvor fastlåste begge sider av konflikten er i tankesettet sitt. Sørkoreanerne har en like klar oppfatning av at det er de som har rett som de indoktrinerte nordkoreanerne. De ønsker bare å redde Nam fra det fryktelige diktaturet og gi ham frihet. Men Nam er standhaftig og lar seg verken knekke eller lokke til å bli avhopper.

Det varmeste møtet skjer mellom den nordkoreanske fiskeren og den sørkoreanske sikkerhetsvakta Jin-woo (Won-geun Lee) som skal passe på at han verken rømmer eller tar livet sitt. Vakta er den eneste som tror på det han sier, og forholdet mellom dem gir et glimt av at dette faktisk er samme folk som nå er delt i to land.

LES OGSÅ: Kyss ble i 20 år sensurert fra film

Spion igjen

Filmen forteller at de færreste konflikter er så svart-hvit som vi noen ganger kan få inntrykk av.

Når Nam endelig kommer tilbake til nord, blir han tatt imot som en helt, med blomster, flagg og sang, og et skilt som sier: Kamerat Nam, du sto i mot kapitalismens fristelser. Deretter kjøres han rett i avhør igjen. For også i nord tror de han kan være en spion – for Sør-Korea.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film