Film

Skrekksesong

Det er bedre med en skummel klovn i hagen enn ti terrorister i nabolaget.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Allerede denne helga kan du risikere å få nabolagets små zombier, hekser og skrømt på døra, på jakt etter godteri. Mandag er det Halloween, en amerikansk tradisjon den norske handelsstanden gjør alt de kan for at vi skal importere. Skal vi tro Virkes beregninger, kommer hver av oss til å bruke i snitt 55 kroner på halloween-effekter, godteri og skumle dekorasjoner i løpet av de kommende dagene.

Det er høysesong for grøss også på kinoene, som rapporterer om besøksrekord på skrekkfilm. Så langt i år har 330.000 publikummere dratt til salen for å bli vettskremt, melder NRK. Dessuten har skumle klovner inntatt norske gater. Siden begynnelsen av oktober har politiet fått rapporter om minst 50 ulike tilfeller av folk i klovnekostyme som skremmer andre, viser en opptelling VG har gjort.

Skumlere enn døden

Også klovnefrykten kommer fra USA. Da magasinet Vox for ei drøy uke siden spurte amerikanerne om de var redde for klovner, svarte hele 42 prosent ja. I aldersgruppa 18 til 29 rapporterte nesten en tredjedel om at de har en form for klovneskrekk.

Undersøkelsen viser at det eneste amerikanerne frykter mer enn klovner, er korrupte myndigheter. Både terrorangrep, økonomisk kollaps, klimaendringer, utroskap, spøkelser og døden anses som mindre skremmende enn personer med rød nese, store sko og påsminkede smil.

LES OGSÅ: Eg har sydd så lenge på ei vampyrdrakt at eg snart begynner å suge blod sjølv

En annen klovn

Kan det plutselige utbruddet av skremmende klovner, skyldes at en annen klovnelignende figur opptrer stadig mer truende i det offentlige rom? Flere aviskommentatorer har stilt spørsmålet, blant annet amerikanske Mary Valle i The Guardian.

For skrekklovnenes inntog kan henge sammen med Donald Trumps ferd mot Det hvite hus. Valle mener klovneepidemien er en form for traumebehandling i sanntid, og et bilde på at Trump bruker sinnet hos velgerne ved å spille på deres fortvilelser og følelse av håpløshet.

«Trumps mørke dragsug trekker andre «killer clowns» ut av skyggene. Modige går de i gatene, og bærer muligheten for at vi som nasjon, kan komme til å tråkke utfor fornektelsens klippe og ned i en dal fylt av hat, frykt og fascisme,» skriver Valle.

LES OGSÅ: Trumps tilhengere er mange. Og de er sinte.

Kontrollerbart

Monsterekspertene er inne på det samme – at et håndfast monster gir en kontrollerbar frykt, i motsetning til de andre potensielle truslene vi utsettes for i hverdagen.

– Et monster er lettere å forholde seg til enn virkelighetens uhyrer med bombebelter, sier den danske monstereksperten Mathias Clasen i et intervju med Kristeligt Dagblad.

Ingvil Førland Hellstrand, norsk monsterekspert og kjønnsforsker, er ikke overraska over at vi nå ser både skumle klovner og økt interesse for skrekkfilmer også i Norge. De skumle klovnene utfordrer forståelsen av hva som er virkelig, blant annet gjennom en ny type sårbarhet som oppsto i kjølvannet av 11. september.

– I dag kan monsteret være utkledd som oss. Hvordan kan man vite hvem som er venn eller fiende når fienden kan være midt i blant oss? sier Hellstrand i et intervju med NRK.

Også ulvefrykt bygger på noen av de samme mekanismene. Økopsykolog Per Espen Stoknes tolker frykten for ulven som frykten for beistet, noe voldsomt, uansvarlig, hensynsløst, uten evne til impulskontroll og empati, som er umulig å kontrollere.

– Hvis vi kunne drepe beistet der ute, blir vi kanskje kvitt beistet inni oss og mellom oss, sa Stoknes i Vårt Land tidligere denne uka.

LES OGSÅ: Heller film­monstre enn virkelige ­mareritt

Må være trygt

Når virkeligheten blir uoversiktlig og skremmende, er det deilig å se noen avlive monsteret på film. Noe av det beste med å sitte skjelvende og svett i kinosalen, er at skrekkfilmene som regel ender godt. Alt vender tilbake til det normale. Trusselen finnes ikke lenger.

Står det en klovn på plenen din, kan du alltids ringe politiet. Eller du kan be ham inn på en kopp kakao, siden det antakeligvis er en av tenåringene i nabolaget som har kledd seg ut etter å ha lest om fenomenet på nettet.

Vi må vite at den skremmende situasjonen egentlig er trygg, for å klare å nyte adrenalinet, endorfinene og dopaminet kroppen utløser når vi blir redde, påpeker skremme-ekspert Margee Kerr i et intervju med The Atlantic.

Hvis de skremmende klovnene blir voldelige på ordentlig, brytes disse spillereglene. Da er det ikke noe gøy lenger.

Klovnen har dessuten fortsatt mulighet til å bli president i USA.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Film