Kultur

Ett skritt nærmere gransking

Mentor Mediers ekstraordinære generalforsamling åpnet i går for gransking av selskapet, selv om flertallet av de oppmøtte ikke ønsket det.

I henhold til aksjeloven kan enhver aksjonær foreslå at selskapet skal granskes av tingretten. Om minst ti prosent stiller seg bak forslaget, kan de kreve at tingretten ved kjennelse avgjør om det er saklig grunn for slik gransking. Jan Erik Mushom eier selv ti prosent av Mentor Medier, og kunne dermed egenhendig sikre at forslaget hans fikk den nødvendige andelen av stemmene.

LES MER: Vil ha gransking av Mentor Medier

Vedtaket åpner for at aksjonærer nå kan kreve at tingretten skal vurdere om det er saklig grunn for en gransking av selskapet. Mushom sier til Vårt Land at han nå vil bruke de neste 30 dagen til å vurdere om han faktisk vil fremme et slikt krav for tingretten.

– Jeg har blitt oppfordret til å fortsette dialogen med styret og administrasjonen, så nå skal vi ha et nytt møte. Men parallelt med dette vil jeg sammen med mine advokater jobbe med å forberede et krav om gransking av et utvalg tema.

– Hva må komme ut av dialogen, for at du ikke skal kreve en gransking?

– Det kan jeg ikke si nå.

LES MER: Mentor Medier sparte millioner på ny avtale med Simonnes

Misnøye

Jan Erik Mushom har siden 2001 vært største eier i Mentor Medier. På generalforsamlingen gikk han gjennom en rekke aspekter ved selskapets forvaltning helt tilbake til 2000. Han begrunner ønsket om gransking med at han mistenker at det «kan ha foregått ulovlige eller kritikkverdige forhold.» I et halvtimes langt innlegg til generalforsamlingen sa han at han ikke synes tidligere konsernsjef Helge Simonnes, styreleder Håkon Jahr og styret har innfridd sin egen ambisjon om å balansere «mellom børs og katedral» i sin aksjonærpolitikk og driften av selskapet.

I sitt innlegg trakk han frem en rekke forhold han mener det er riktig å sette spørsmålstegn med. Etter generalforsamlingen fortalte han til Vårt Land at han nå, i samarbeid med sine advokater, vil vurdere å gå til tingretten med et lite utvalg av disse temaene.

– Verdivurderingen som ble lagt til grunn da Mentor Medier kjøpte aksjene til Helge Simonnes, kan være aktuelt å se nærmere på. Det kan også være aktuelt å granske om styret har utøvd sin kontrollfunksjon på en tilfredsstillende måte, og om styret har stilt de nødvendige spørsmål og handlet i tide, sier Mushom.

Mushom har også tidligere uttrykt stor misnøye med avtalene som er inngått mellom Vårt Lands tidligere sjefredaktør Helge Simonnes og Mentor Medier.

Motstand

Enkelte aksjonærer uttrykte en viss forståelse for at deler av selskapets forvaltning de siste årene har kunnet skape misnøye blant aksjonærene. Men ingen andre enn Mushom argumenterte for at generalforsamlingen skulle stemme for gransking.

Styreleder i Mentor Medier, Håkon Jahr, begrunnet sin motstand med at dette vil være kostbart for konsernet, og svekke konsernledelsens muligheter til å prioritere strategisk, fremtidsrettet arbeid. Jahr utrykte også bekymring for konsekvensene for konsernets omdømme og muligheter for å inngå samarbeid med eksterne aktører. Styrelederen håper saken kan løse seg uten at tingretten blandes inn.

– Generalforsamlingen oppfordret til videre dialog, og vi håper å få til det slik at vi unngår gransking.

– Hvordan ser du på den lange listen med forhold Mushom mener kan være kritikkverdige?

– Vi aksepterer at han har disse synspunktene, men vi oppfatter situasjonen ganske annerledes, sier Jahr.

Mushom Invest eier 630.000 aksjer i Mentor Medier. Stemmegivningen viste at det var til sammen 640.900 aksjer som stemte for Mushoms forslag, noe som tilsvarer 10,2 prosent av aksjekapitalen. Det var omtrent 30 personer til stede på generalforsamlingen, som representerte 43,3 prosent av aksjekapitalen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur