Den fordømte musikken

Det finnes knapt noen mer forhatt musikk-sjanger enn kristenrocken. Men rocken skylder vekkelseskristendommen mer enn vi tror, mener musikkhistoriker Randall­ J. Stephens.

Randall J. Stephens
I boka «The Devil's Music» forteller Randall J. Stephens om kristne lederes kompliserte forhold til rockemusikk i det forrige århundret. Han argumenterer for at pinsevekkelsen var en viktig fødselshjelper for den nye musikken.
Musikk, Larry Norman, og SALT, år ukjent
Larry Norman (i midten) er blant de største foregangsfigurene innen kristenrocken. Her med det svenske bandet SALT, år ukjent.
Kristenrock­bandet Petra, ­antakelig i Drammens-
hallen på slutten av 1980-tallet ­under ­
arrangementet ­
Rockegallaen.
Kristenrock­bandet Petra, ­antakelig i Drammens-
hallen på slutten av 1980-tallet ­under ­
arrangementet ­
Rockegallaen.
Publisert Sist oppdatert

Da han turnerte med ­bandet Jetenderpau­l så Randall J. Stephens ofte ting han stusset på. Som den gangen en mann i publikum rullet seg sammen og la seg som en ball foran scenen.

– Det var hans greie. Det var det han gjorde når han ble fylt av ånden. Nå har jeg fått nye ­perspektiver på noen av ­disse tingene vi opplevde da vi ­turnerte som et kristent band, sier Stephens.

I boka The Devil's ­Music forteller den amerikanske ­historikeren, som nylig ble ansatt ved Universitetet i Oslo, om hvordan rockens opprinnelse er uløselig knyttet til framveksten av pinsekristendom i de amerikanske sørstatene. Her åpnet karismatiske menigheter for nye instrumenter og rytmer, og en livs-bejaende og utagerende kroppslig tilstedeværelse i tilbedelsen.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP