Bøker

Jakten på den mektige mannen

Hvorfor beskytta hele Hollywood serieovergriperen Harvey Weinstein? Catch and Kill gir bare delvis svar.

Harvey Weinstein var en av Hollywoods mektigste. Gjennom tre tiår hadde filmmogulen gitt ut filmklassikere som Pulp Fiction, Shakespeare in Love og Kongens tale og sørga for hundrevis av Oscar-nominasjoner.

I disse tre tiårene hadde Weinstein samtidig systematisk utnytta posisjonen sin i filmbransjen til å misbruke kvinner seksuelt.

Avsløringer

I Catch and Kill forteller den amerikanske journalisten Ronan Farrow om hvordan han jobba med å avsløre Weinstein–saken. Dette er true crime – en kriminalfortelling fra virkeligheten – der det ikke bare er Farrow som jakter på Weinstein. Det viser seg også at Weinstein jakter på ham.

Flere journalister jobba med saken parallelt, og det var New York Times-journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey som var først ute med avsløringer, noe de forteller om i boka She Said, som kom ut tidligere i år. Deres første sak ble publisert i oktober 2017 og i reportasjen sto flere kvinner fram og anklaga Weinstein for seksuelle overgrep. Saken førte til at Weinstein fikk sparken.

I Farrows sak, som ble publisert i The New Yorker et par uker seinere, gikk kildene enda lenger. Her fortalte tretten kvinner hvordan Weinstein hadde forgrepet seg på dem. Tre av dem fortalte at de hadde blitt voldtatt.

LES MER: Gis ut på nytt: – Primo Levis nøkterne beretninger fra Auschwitz er en bærebjelke i vår forståelse

Møter på hotellrommet

Kvinnenes historier er detaljerte og urovekkende like hverandre. Mange av dem forteller at Weinstein innkalte til det kvinnene trodde var profesjonelle møter på hotellrommet hans. Da de kom dit, var han i mange tilfeller naken og hadde ereksjon. Da kvinnene prøvde å si nei, tvang han seg på dem. Noen klarte å komme seg unna, andre resignerte i frykt. I de mest alvorlige anklagene forteller kvinnene at han brukte vold for å få viljen si.

På engelsk kalles slike menn for predators – rovdyr. Når du leser hvordan Weinstein systematisk jaga og nedla sine bytter – unge, ambisiøse kvinner som visste han kunne ødelegge karrieren deres – framstår det engelske uttrykket veldig presist. Spørsmålet er hvordan Weinstein kunne holde på så lenge uten å bli avslørt, spesielt når så mange visste hva han holdt på med.

Catch and kill beskriver hvordan et helt system beskytter den mektige mannen, både ved å legge lokk og dekke over anklagene, og ved å true kvinner til taushet. I arbeidet med saken fikk Ronan Farrow se flere av taushetskontraktene som Weinsteins selskap hadde inngått med kvinner som hadde anklaga ham for seksuelle overgrep.

Spioner

Det er minst like urovekkende å lese hvordan Harvey Weinstein og apparatet rundt ham jobba for å prøve å stoppe journalistene fra å avsløre saken. For Catch and Kill er ikke bare en detektivfortelling, det er også en spionthriller.

Mens han jobba med saken, ble Ronan Farrow kontakta av en journalist som utga seg for å være fra den britiske avisa The Guardian. Journalisten sa at han også jobba med en sak om Weinstein, men trengte hjelp til å komme videre. Farrow stussa over henvendelsen og fant etter hvert ut av flere av kildene hans også hadde blitt kontakta av den samme mannen, som ikke var journalist i det hele tatt.

Den falske journalisten jobba for det israelske spionfirmaet Black Cube, som Weinstein hadde hyra for å finne ut hva Farrow visste. Det gjorde også de to østeuropeiske mennene som fulgte etter Farrow i en bil for å kartlegge hvor han beveget seg.

LEST DENNE? Det er med god grunn at Ocean Vuong har blitt en litterær sensasjon

Trua til taushet

Disse surrealistiske elementene forteller hvor mye penger og makt Harvey Weinstein har i Hollywood, og ikke minst hvor mye det kan koste å grave fram avsløringer om menn som ham.

For motstanden mot å publisere saken kom også innenfra, fra Ronan Farrows arbeidsgiver, TV-kanalen NBC. Farrow påstår i boka at kanalen ble trua til taushet av Weinstein sjøl. I Catch and Kill kommer det fram at kanalen har en lignende sak på en av sine egne programledere, noe de er redde for at skal havne i offentlighetens søkelys. Til slutt ber NBC Farrow om ta med seg materialet til noen andre.

Massive anklager

Derfor ble det The New Yorker som kjørte saken Farrow hadde jobba fram hos NBC. Catch and Kill viser hvilket solid journalistisk håndverk som ligger bak avsløringene. Det er også grunnen til at saken har fått så stor gjennomslagskraft. Anklagene mot Harvey Weinstein er så massive og så grundig faktasjekka at de blir vanskelige å avfeie. Og saken har vært en øyeåpner langt utenfor filmbransjen, noe som har fått ringvirkninger og alvorlige konsekvenser for andre mektige menn.

Samtidig gjør den grundige rapporteringa at boka er i overkant detaljert. For norske lesere som ikke har et indre kart over hvem som er hvem i det enorme Hollywood-systemet, kan det blir utfordrende å henge med på alle navnene.

I ettertid av avsløringene har nærmere åtti kvinner anklaga Harvey Weinstein for seksuell trakassering eller overgrep. Fjorten kvinner har anklaga ham for voldtekt.

Weinstein nekter alle anklager. Saken skal opp i retten januar 2020.

LES OGSÅ: Ser du etter gode julegavetips eller bøker du kan ta med inn i vintermørket? Vårt Lands bokanmeldere og kulturredaksjon har plukket ut sine favoritter fra 2019

---

Bok: Sakprosa

  • Catch and Kill. Lies, Spies and a Conspiracy to Protect Predators
  • Ronan Farrow
  • Fleet
  • 414 s.
  • Sakprosa
  • Grundig om saken som starta metoo–bevegelsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker