Bøker

KrF-ere kritiske til Simonnes-bok

KrF-politikere på rød og blå side kjenner seg ikke igjen i Helge Simonnes sin analyse om at Sylvi Listhaug splittet partiet.

– Det hele virker for meg tabloid. Helge Simonnes overdriver den rollen en statsråd fra et annet parti hadde for vårt retningsvalg.

Det sier sentralstyremedlem i KrF, Tove Welle Haugland. Hun er en av flere KrF-politikere som ikke kjenner seg igjen i den politiske analysen tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes gir i sin nye bok Kampen om korset i politikken.

LES OGSÅ: Simonnes krass om Hareides KrF-prosess – Listhaug var vinneren

Sylvis «åndelige retorikk»

I boka som kommer ut denne uken, går Simonnes langt i å hevde at Frp-politiker Sylvi Listhaug spilte en avgjørende rolle i partisplittelsen og det påfølgende veivalget KrF gjorde høsten 2018, som endte med leder Knut Arild Hareides avgang og regjeringsmedlemskap.

– Det er min klare oppfatning at striden i KrF ikke bare var et internt oppgjør i partiet, men at det like så mye handlet om KrF-grasrotas forhold til Sylvi Listhaug, sa Simonnes til Vårt Land i forrige uke.

Forfatteren peker på den «åndelige retorikken» Listhaug brukte for å tiltrekke seg kristne velgere fra KrFs grunnfjell. Velgere som er urolige for at Norge er i ferd med å miste sin kristne identitet, som er kritiske til muslimsk innvandring og likestilling for homofile.

– Jeg mener at deler av grasrota i KrF er svært betatt av denne retorikken, men det gjelder i langt mindre grad for KrFs tillitsmenn. Dermed ble KrF-striden også et oppgjør mellom deler av grasrota og de profesjonelle politikerne i KrF, sier Simonnes til Vårt Land.

ANMELDELSE: Simonnes synes forunderlig lite reflektert over sitt eget bidrag til en krigersk fremstilt politikk.

Ville ha politisk gjennomslagskraft

Sentralstyremedlem Tove Welle Haugland, som selv tilhørte den blå siden i prosessen rundt retningsvalget, peker på at hennes fløy var svært kritiske til Listhaugs fremtreden som statsråd.

Den oppfatningen støttes av Jonas Andersen Sayed. Han er KrFs ordførerkandidat i Sokndal og omtalte seg i høst som «veldig blå».

– Jeg kjenner meg ikke igjen. Simonnes legger vekt på at Sylvis åndelige retorikk over tid har dyrket fram en slags splittelse i KrF, men det har ikke jeg opplevd. Det var spørsmålet om hvor vi får politisk gjennomslagskraft som gjorde at mange blå ønsket å gå i regjering, sier han. Både han og Welle Haugland understreker at de ikke har lest boken, men fått med seg debatten rundt den og lest omtaler.

– Urettferdig karakteristikk

Heller ikke sentralstyremedlem Erik Lunde, som sluttet seg til rød side under veivalget, kjenner seg igjen i den politiske analysen.

– Måten Listhaug har brukt kristendommen i politikken på er kontroversiell i nesten alle deler av partiet. Jeg opplevde heller ikke at veivalget handlet om «for eller mot Listhaug». Det er en urettferdig karakteristikk av de som var uenig med meg, sier han.

LES OGSÅ: Anklager Simonnes for hersketeknikk: – Det eneste som manglet var et «lille venn»

Sylvi som symbol for deler av grasrota

Marit Brandt Lågøyr er tidligere rådgiver for Knut Arild Hareide, og meldte seg ut av partiet i protest etter at KrF gikk inn i regjering med FrP. Hun mener derimot Simonnes peker på noe vesentlig når det gjelder kraften i de religiøst betonte argumentene. Hun mener saker som Israel, abort og ekteskapslov var avgjørende for en del velgergrupper, og som Hareide ikke kunne tilfredsstille med sin politikk.

– Analysen er mer sammensatt enn at det handler om Sylvi, men hun symboliserer og sanker støtte i en del av disse miljøene, sier hun.

Simonnes: – Vi snakker om ulike perioder

På kritikken svarer Simonnes at han opplever at man snakker om ulike tidslinjer i prosessen. Hans analyse handler om tiden fram mot Hareides tale til landsmøtet i september i fjor, der eks-lederen oppfordret partiet til å samarbeide med venstresiden.

I talen han holdt var det en klar front mot Frp, der Listhaug nok følelsesmessig var det tyngste punktet. Men i deler av KrF- grasrota rundt om i landet er det mange som i lang tid har vært betatt av Listhaug. Dette ble ikke tatt på alvor lenge før retningsvalget i fjor høst, sier han.

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Bøker