Bøker

To poeter og en biografiforfatter er Norges nominerte til Nordisk råds litteraturpris

De norske forfatterne Eldrid Lunden, Inga Ravna Eira og Jan Grue er nominerte til Nordisk råds litteraturpris.

Eldrid Lunden er nominert for diktsamlingen «Det er berre et spørsmål om tid» og Jan Grue for selvbiografien «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbeskrivelse».

Samiskspråklige Inga Ravna Eira er nominert for diktsamlingen «Dette er ikke den jorda»

Muskelsykdom

Lunden har gitt ut en rekke diktsamlinger og essaysamlinger og har mottatt blant annet Brageprisens hederspris for sitt virke. Hun er også Norges første professor i skjønnlitterær skrivekunst og har ledet forfatterstudiet i Bø i mange år.

Diktsamlingen «Det er berre et spørsmål om tid» er tilegnet Lundens ektemann gjennom 20 år som døde i 2014. Den er skrevet i de fire påfølgende årene og har fått sjangerbetegnelsen «kalenderdikt».

Jan Grue jobber som professor ved Universitetet i Oslo. Han debutert i 2010 og har skrevet noveller, barnebøker, en roman og fagbøker. «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbeskrivelse» er en selvbiografi om livet som familiefar med en yrkeskarriere, men som også har en medfødt muskelsykdom og er rullestolbruker.

Nordsamisk

Inga Ravna Eira som bor i Karasjok, er nominert innenfor det samiske språkområdet. Forfatteren skriver nordsamisk og har gitt ut lyrikk, noveller og barnebøker. Hun har også arbeidet med performancekunst.

Diktsamlingen Ii dát leat dat eana («Dette er ikke den jorda») har klimaendringer som tema, og en sterk nærhet til naturen preger teksten.

13 nominerte

Til sammen er 13 verk og forfattere nominert til årets pris. Vinneren offentliggjøres 29. oktober i Stockholm.

Fra Danmark er forfatterne Jonas Eika og Helle Helle nominert. Fra Finland Marianna Kurtto og Lars Sund. Grønland har nominert Pivinnguaq Mørch.

Fra Island er forfatterne Kristín Eiríksdóttir og Kristín Ómarsdóttir nominert og fra Sverige Isabella Nilsson og Sami Said.

I 2018 fikk den islandske forfatteren Audur Ava Olafsdottir prisen for romanen «Ör» («Arr»).

Nordisk råds litteraturpris er blitt delt ut siden 1962. Den gis for et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. Prisen er på 350.000 danske kroner.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker