Bøker

Nesbø lot være å kreditere skildringer fra læstadianermiljøet

Jo Nesbø har brukt beskrivelser fra en sosialantropolog sitt feltarbeid i en læstadiansk menighet uten å kreditere ham.

I 1996 bodde sosialantropolog Øyvind Eggen seks måneder i en læstadiansk menighet i Nord-Troms. Feltarbeidet førte til hovedfagsoppgaven «Troens Bekjennelse - kontinuitet og endring i en læstadiansk menighet», som ble publisert i 1998.

Beskrivelser, detaljer og enkelte setninger fra denne oppgaven har Eggen funnet igjen i Jo Nesbøs siste bok Mere blod, der deler av handlingen foregår i et læstadiansk miljø, melder VG.

LES OGSÅ: Rendyrket underholdning fra Jo Nesbø

Kjente igjen beskrivelser

– Jeg reagerte da jeg leste boken og kjente igjen beskrivelser og setninger fra hovedfagsoppgaven, uten at det var kreditert. Slike oppgaver er et fellesgode som forfattere og offentligheten skal kunne benytte seg fritt av, men da må man være tydelig på hvor det kommer fra. Også i en roman, sier Øyvind Eggen til VG.

Han forteller videre at Nesbø ringte ham og spurte om han kunne bruke materiale fra avhandlingen. Det fikk han lov til dersom han krediterte, men det ble ikke gjort.

LES OGSÅ: Jo Nesbø angrer brutale scener

Nesbø beklager

Jo Nesbø sier til VG at han beklager det som har skjedd, og mener de har snakket forbi hverandre.

– Det er ikke kutyme å kreditere kilder direkte i skjønnlitterære bøker, så jeg tenkte på en mer generell kreditering slik jeg gjør når jeg for eksempel omtaler mine kilder i politiet, sier Nesbø til VG.

Forfatteren sier han kommer til å kreditere Eggen i kommende utgaver, blant annet i den svenske utgaven som kommer ut om kort tid.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker