Bøker

– Jeg tenkte først, er dette seriøst?

Forlag gir premie til «beste anmeldelse». – Forkastelig, mener Kritikerlaget.

Bilde 1 av 3

I begynnelsen av mai inviterte Bastion forlag utvalgte bloggere til å anmelde boka New York-bekjennelser. Forlaget kunne friste med en New York-tur, til en verdi 10.000 kroner, til bloggeren som skrev «den beste anmeldelsen».

– Misbruk. Det er en markedsføringsstrategi som litteraturansvarlig i Kritikerlaget, Henrik Keyser Pedersen, har lite til overs for.

– Forlaget ser på anmeldelser som et blomsterbed som de kan bruke til å høste sitater til bruk i markedsføringen. Det er ganske forkastelig. De misbruker engasjementet som bloggene er uttrykk for, sier Pedersen.

På forlagets nettside står det nå at «To av Norges største bloggere elsker New York-bekjennelser». Boka ble lansert 23. mai, og forlaget satt som betingelse i konkurransen at anmeldelsen skulle være publisert mellom 2. mai og 1. juni.

– Jeg antar at når forlaget sier de skal lete etter «den beste anmeldelsen», så er de ikke på leting etter slakt, men etter en rosende omtale. Så her er det noen føringer som står i veien for en uhildet lesning av boken, sier Pedersen.

– Kjøpt og betalt. Elin Brend Bjørhei skriver om bøker på bloggen Bokelskerinnen. Hun var en av bloggerne som ble invitert til å anmelde boka. Men i stedet for å delta i konkurransen, valgte hun å skrive om den på bloggen.

– Jeg tenkte først, er dette seriøst? Så ble jeg litt provosert, fordi jeg følte at de forsøkte å kjøpe meningene mine. Meningene mine er ikke til salgs, sier hun til Vårt Land.

Bjørhei sier at hun ser på kampanjen som «god gammeldags smøring».

– Konkurransen er altså kjøp av positiv omtale. Men det er også noe litt desperat over det hele, når de ser seg nødt til å betale for det. Det mest problematiske er at sitatene fra bloggerne kommer til å bli brukt uten at det blir informert om at utspillene er kjøpt og betalt, sier Bjørhei.

Frivillig. Markedssjef i Bastion forlag, André M. Nilsen, forteller at omtrent 50 bloggere er med i konkurransen. Han tar kritikken med stor ro.

– Vi ønsker å stimulere til omtale, men bloggerne står helt fritt til å bestemme om de vil være med, sier han, og legger til at det er viktig at bloggerne er åpne om at anmeldelsen er skrevet som del av en konkurranse:

– Det er viktig for oss at det etiske er på plass. I hovedsak har alle bloggerne vært positive til et slikt stunt, men det er beklagelig dersom noen har følt seg støtt. For oss er det er bare en måte å promotere boken og få omtale.

Han mener det er vanlig med denne typen konkurranser, men at det nok er mer vanlig blant bloggere som skriver om andre ting enn bøker.

– Hva tror du vil kjennetegne anmeldelsen som plukkes ut som vinner?

Det vil være anmeldelsen som har engasjert mest. Litt av poenget er at budskapet og boken kommer tydelig fram, sier Nilsen.

Juryen som skal velge vinneren, vil bestå av folk fra forlaget og fra reklamebyrået Schjærven.

Kjempegøy. På en gjennomsnittsdag er 16.000 lesere innom bloggen til Marthe Borge. I sin anmeldelse, som inkluderer ni bilder, sammenligner hun boken med kassasuksessen Fifty Shades of Grey: «Bøkene er nemlig like avhengighetsskapende og man får de erotiske scenene beskrevet i detalj. Hoho, det går med andre ord ikke an å kjede seg!»

I en e-post til Vårt Land forteller hun hvorfor hun er helt uenig med dem som synes konkurransen er forkastelig.

Jeg ser ikke hvorfor dette skal være problematisk? Bloggerne får gratis lesestoff, skriver en så ærlig og god anmeldelse som de bare kan, og er så med i trekningen av å vinne et reisegavekort? Alle kan ikke vinne hovedpremien, men de sitter i hvert fall igjen med en god, ny bok etterpå!

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Bøker