Kultur

Bob Dylan er tildelt Nobels litteraturpris

– Bob Dylan hjalp meg til å forstå både samtiden og min kristne tradisjon, sier domkirkeprest Elisabeth Thorsen.

Den amerikanske låtskriveren Bob Dylan (75) tildeles nobelprisen i litteratur for 2016.

Dylan får Nobels litteraturpris for å ha skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon, opplyser Svenska Akademien i Stockholm.

LES OGSÅ: Her startet Bob Dylans eventyrlige karriere

Nyskapende og uovertruffen

Sven Aasmundtveit har selv oversatt flere Bob Dylan tekster og skrevet en Dylan-messe som er brukt i mange kirker. Pastoren og forfatteren synes det er strålende at Dylan får prisen.

– Fantastisk! Jeg kan ikke vurdere ham litterært opp mot andre kandidater, men innenfor sjangeren er han nyskapende og uovertruffen. Det er kanskje bare Leonard Cohen som på sitt beste kommer opp mot Dylan.

– Han skriver på flere plan, han har tatt opp politiske og sosiale spørsmål. Og tidligere enn de fleste er klar over, tok han inn religiøse elementer i tekstene. Jeg mener å se det i «Visions of Johanna». Selv har Dylan sagt at «John Wesley Harding»-albumet er det første religiøse rockealbumet. Det er det få som ser.

– Med Dylan er det imidlertid slik at han skifter hele tiden. Som en av filmene om ham sier: «I'm not there».

Satt i sammenheng

Elisabeth Thorsen, domkirkeprest i Oslo, oppdaget Dylan på ungdomsskolen og ble veldig fascinert av tekstene.

– De tok for seg dagsaktuelle politiske tema, men satte dem i sammenheng med troen og Bibelen. Slik hjalp han meg til å forstå både samtiden og min kristne tradisjon. Han viste meg hvordan språk kan skape nye virkeligheter, og gjøre både troen og livet større - gjennom bilder som kan leve og utvikle seg.

Diktingen hans er modig, fantasirik, inderlig og alvorlig, samtidig som den inneholder stor frihet, sier Thorsen.

Hun trekker fram Times they are a changin', Forever Young og Boots of Spanish Leather. Og Jokerman, som hun sier påvirket hennes syn på «det hellige land».

– Tekstene hans ga meg tillit til at det går an å være kristen og ha en tro, og samtidig utfolde seg i dialog med annen kultur og musikk. Det gjorde troen mer levende for meg, sier Thorsen.

– Den ble så å si en del av noe intertekstuelt, i stedet for en isolert del av livet. Dylan er selv et levende eksempel på intertekstualitet, i måten han trekker sammen elementer vi ellers ser på som motstridende: Hos ham er tro og tvil, protest og lengsel, kritikk og sårbarhet elementer som ikke står i et motsetningsforhold til hverandre, men som gjensidig utfolder og utfordrer hverandre.

Gjør tekstene allmenne

Mellom 1979 og 1981 drev Dylan eksplisitt forkynnelse på albumene Slow Train Coming, Saved og Shot of Love. Siden har hans referanser til tro og religiøsitet vært mer subtile.

– Han snakker ikke på den måten lenger, men han deler fortsatt sin søken etter mening. Men hva er tro? Ved å gjøre det mer åpent, gjør han tekstene mer allmenne. Trosspørsmålet nå mer integrert i mer allmenne og jordnære erfaringer. Han synger om tro og tvil som forsøk på å finne mening i tilværelsen.

Thorsen synes det er positivt at prisen går til en dikter som når så bredt ut, og som hele tiden jobber med å formidle tekstene sine.

- Vi trenger gode tekster som kan leve mellom oss, og som ikke er så vanskelig tilgjengelig. Samtidig som han når bredt ut, formidler han en dybde som gjør at vi kan gjenkjenne tro, tvil, håp og fortvilelse. Dermed gjør han en jobb også kirken forsøker å gjøre: Nemlig å holde folk sammen med tekster som gir mot til å håpe og tro, sier Thorsen.

LES OGSÅ: Bob Dylans nyfrelst-album Slow Train Coming (1979) ble et sjokk, og en gedigen ­skuffelse, for mange gamle fans. I dag fremstår det som et av hans beste album noensinne.

– Helt skjelven

– Nei, det er jo helt utrolig! Jeg en helt skjelven, sier Petter Myhr. Han er leder for Olavsfestdagene og gav i 2011 ut boka Bob Dylan. Jeg er en annen.

– Han fortjener det til de grader, men jeg trodde ikke det ville skje. For han er i populærkulturen, og i kunsten er det et hierarki som gjør at en ikke blir verdsatt på samme måte hvis man når ut til de store massene, sier Myhr.

Og ingen har nådd ut til like mange, over like lang tid som Bob Dylan, mener Petter Myhr.

– Vi er heldige som har fått ha en slik kunstner blant oss så lenge. Han flytter om på definisjonene og rammene vi har i hodene våre. Hele tiden gjør han slikt, for eksempel på albumet Time out of Mind fra 1998, som er den første rockeplata som tematiserer alderdom og død.

Radikalt annerledes

I en kultur som ellers er opptatt av å forsøke å jakte det ungdommelige, mener Myhr at Bob Dylan står for en radikalt annerledes tekstproduksjon.

– Samtidig som han opererer innenfor populærkulturen, drar han veksler på Bibelen, Ovid og hele litteratur- og musikkhistorien. Selv sammenligner han seg med Shakespeare og Picasso, og jeg synes sammenligningen er relevant: Han vil forandre hva en sang er, på samme måte som Picasso forandret hva et maleri er, sier Myhr og nærmest hiver etter pusten.

– Nå ble jeg helt satt ut. Jeg fikk nesten hjerteklapp.

LES OGSÅ: I 1978 skjedde en av de mest omtalte religiøse konverteringene siden Paulus. Den moderate jøden Bob Dylan ble aktiv kristen.

Helheltskunstner

Reidar Aasgaard er professor i idéhistorie ved UiO, hvor han i flere år presentert en serie populære Dylan-forelesninger. I høst er 170 studenter er påmeldt og de kommer fra idéhistorie, teologi, religionsvitenskap, musikk og litteratur. Dylan får prisen for måten han har gått inn i en amerikansk tradisjon. Aasgaard mener han fortjener både for den tematiske bredden i tekstene og bredden i følelsesregisteret.

– Han skriver om kjærlighet, gudstro og tvil, samfunnsengasjement, politikk og framtidsfrykt. Han skriver om sinne, hat, bitterhet skuffelse, nederlag, men også følelser av omsorg, kjærlighet, ømhet og ganske stor grad av inderlighet, sier Aasgaard.

Professoren synes det er flott at han får prisen fordi han er en helhetskunstner.

– Mye mer enn andre som får prisen, fremfører han sitt materiale. Det gjør at han er i slekt med antikkens talere og middelalderens trubadurer, sier Aagaard.

– Hvor sentral er Bibelen for Dylan?

– Den gjennomsyrer veldig mye. Du ser det i bilder og i livsopplevelse, og ikke minst ser du det i det apokalyptiske. Bibelen har betydd ulike ting i ulike faser. Det er fortsatt masse referanser til Bibelen i sanger han lager, ikke bare i religiøs forstand, men også når han beskriver mellommenneskelig forhold, sier Aasgaard.

Registrerer at han er berømt

Sverre Dahl, en av Norges fremste oversettere, som har oversatt Nobelprisvinnerne Hermann Hesse og Herta Müller til norsk, er overrasket over utnevnelsen.

– Jeg er ingen kjenner av Bob Dylans tekster, men registrerer jo at han er berømt og har mange tilhengere. Det er nok ikke underlig i våre dager at en forfatter som han får prisen.

– Leser vi det slik at dette ikke ville være ditt førstevalg?

– Hvis det var opp til meg, ville jeg nok valgt en av de dyptpløyende romanene, som ligger der.

Også SVT Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Miles reagerer.

– Jeg er målløs, jeg er fullstendig stum. Nå bryter vi ned alle barrierer. Dette er en helt ny forståelse av litteratur, sier Miles.

Hyllest

Skuespiller Svein Tindberg er Dylan-fan og for tiden synger han Blowin' in the wind på teaterscenen sammen med Bjørn Eidsvåg.

– Dylan formet meg og hele min generasjon. Hans kunstneriske kvaliteter kan ingen bestride, og jeg er imponert over at Nobel-komitéen våger å se i en litt ny retning. Dette er vel fortjent, og en hyllest til en stor kunstner som har påvirket sin samtid – og som nå får han en anerkjennelse ikke mange forfattere får oppleve, sier Tindberg.

Sigvart Dagsland mener Bob Dylan er den største låtskriveren innen populærmusikk noen gang.

– Det er en litt modig tildeling. Det er fint at komiteen tar et sideblikk og gir en aksept til Dylans dype og poetiske uttrykk. Hans hele og poetisk velgjorte tekster betyr mye for mange, og står seg også godt alene. Men aller best uttrykkes de når han selv fremfører dem, sier Dagsland.

Musiker og låtskriver Anne Grete Preus sier at tildelingen er vel fortjent og «en veldig interessant tildelning.» Hun har selv oversatt og sunget hans sang «Make you feel my love» til «Fylt av min kjærlighet».

– Dylan var den første låtskriveren som skrev om det rastløse moderne menneske i den vestlige delen av verden, og åpnet et nytt kapittel i populærkulturen. Ved det har han betydd mye for alle som skriver sanger og tekster i dag. I hans tekster har jeg personlig funnet visdom, innsikt og glede i større og større grad, sier Preus.

Sanglig forfatter

– Det er veldig gledelig – og overraskende – at sangtekster blir fullstendig akseptert som litterært, kunstnerisk uttrykk, sier Tom Roger Aadland, som for tiden turnerer med Blondt i blondt, en nynorsk gjendiktning av Bob Dylans Blonde on Blonde.

– Bob Dylan begynte som motkulturens talsmann på 60-tallet, og har endt opp med den største anerkjennelse du kan få som kunstner.

Aadland oppfatter Dylan som en sanglig forfatter.

– Han dyrker tekstene gjennom en sang-kontekst, fortsatt er han sterkt opptatt av å fremføre tekstene selv, sier Aadland.

Han finner en enorm rikdom og et stort spenn i Dylans tekstmateriale.

– Han skildrer livet i alle fasetter, ikke minst er han fortsatt på søken etter alt han fortsatt ikke klarer å gripe. Han dras mot alt som er i forandring, det skimrende og omskiftelige. Den rastløse letingen er en integrert del av livet hans – og viser seg i tekstene, forteller han.

Ørets poesi

– Bob Dylan skriver ørets poesi. Den skal framføres, men om man går tilbake til de gamle grekerne, så var jo også det en poesi som skulle framføres, sier Svenska Akademiens sekretær Sara Danius om årets nobelprisvinner i litteratur ifølge NTB.

Hun forteller at det var stor enighet blant akademiets medlemmer om beslutningen om å gi prisen til den 75 år gamle rockelegenden.

– Tiden var moden. Bob Dylan er en stor poet i den engelskspråklige tradisjonen fra William Blake og framover, sier Danius.

Svenska Akademiens sekretær mener at Dylans litteratur holder høyeste nivå.

– Han legemliggjør både den høye og den lave tradisjonen, sier Danius og påpeker at Dylan er påvirket av alt fra deltablues, folkemusikk fra Appalachene til franske surrealister som Arthur Rimbaud.

LES OGSÅ: Dette er Bob Dylan som vår anmelder aldri har hørt ham

Pris til en hel sjanger

– Dette er en nobelpris til en hel litterær sjanger, nemlig sangteksten, mener forfatter Håvard Rem, som har oversatt mange av Bob Dylans tekster.

– Vi «dylanologer» har mast i 30 år om at han fortjener nobelprisen. Så dette er en spesiell dag, sier Rem til NTB kort tid etter at det ble kjent at Dylan tildeles årets nobelpris i litteratur.

Han mener Dylan mottar prisen på vegne av hele sangtekst-sjangeren.

– I moderne tid har den hatt en veldig lav status. Men den er i ferd med å få en høyere status, og det som er skjedd nå, er den endelige bekreftelsen på det, sier Rem.

LES OGSÅ: Bob Dylan lar andre ta seg av gamle kjelleropptak, mens han selv fordyper seg i de nye sangene

I november kommer boka Den store sangen: 12 kapitler av en bok om Bob Dylan. Forfatter Gisle Selnes understreker at Dylan ikke trenger nobelprisen, fordi han har nok utmerkelser fra før av.

– Men vi skal ikke se bort fra at Nobelprisen trenger Dylan, sier Selnes.

– I likhet med noen av litteraturhistoriens aller største navn – Homer, Dante, Shakespeare, Victor Hugo – har Dylan både et stort publikum og umiskjennelig litterær kvalitet. Dette er en gyllen mulighet til å punktere den moderne fordommen om at det finnes en iboende motsetning mellom kvalitet og popularitet.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur