Kultur

Bland ditt eget orgelbrus

Queen-låten Bohemian Rhapsody og Halleluja-koret fra Händels Messias topper foreløpig listen for Oslo Orgelfestivals ønskekonsert i Fagerborg kirke.

– Men det er fortsatt fritt frem for alle som ønsker favorittlåten fremført på ett av Oslos flotteste orgler, sier komponist Nils Henrik Asheim.

Aasheim skal lede konserten sammen med NRK-profil Øystein Bache.

Festivalen har lagt ut liste på Facebook, der alle forslag innlemmes og kan stemmes på. Siste oppdatering viser 118 forslag, tre uker før konserten.

– Vi tilbyr et knippe kirke- og populærmusikk, og det er plass til forslag fra absolutt alle sjangre, og fritt frem for å kuppe.

LES MER: Orgelets ridder

Full sal

Han har erfaring fra fem tilsvarende konserter på nyorgelet i Stavanger konserthus.

– Vi har faktisk fylt salen med 1.000 mennesker hver gang. Jeg har noen innøvde «hits», blant annet Ringenes herre-temaet av Howard Shore og Vinteren av Vivaldi. Den siste blir en musikalsk ekstremværmelding med snø og haglbyger, der jeg også bidrar på melodika. (lite tangent-/blåseinstrument). Men jeg er klar til å øve inn hva som helst, påstår han.

Händels Halleluja-kor fra Messias er langt oppe på listen allerede, og Buxtehude, Bach, Widor og Vierne viser at orgelentusiastene er med. Men ABBA, Jahn Teigens Mil etter mil, Susanne Sundfør og Pink Floyd er også meldt inn.

– Her kan alt skje, din stemme avgjør, sier Asheim.

Lidenskap

Det blir også en egen, komprimert Grieg-avdeling med alle ønskede temaer på fem minutter.

Asheim tror det er mye skjult orgellidenskap hos folk.

– Det kommer frem når folk får sjansen. Orgelet er monumentalt, uttrykker store følelser – og skaper en naturlig link mellom barokk og samtidsmusikk.

Øystein Bache ser for seg at han kan bidra solistisk på trekkspill – om valsen Drømmen om Elin skulle havne på listen.

– Men jeg tror alle er tjent med at det blir et kort innslag.

Ellers trakterer han altsax og sekkepipe, og har en rikholdig samling instrumenter han ikke får til å spille på.

– Jeg har alltid vært fascinert av det store og mektige rommet orgelmusikken tar meg inn i, helt fra min korte karriere på el-orgel i barndommen, sier Bache som gleder seg til gjenhør med Ullern Kammerkor der han selv har sunget tenor.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur