Beate Grimsrud ble født i 1963 i Bærum, men har siden 1984 vært bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun er en prisbelønt forfatter som har skrevet sine bøker både på svensk og norsk og har utgitt bøker i mange sjangre.

Hennes romaner er oversatt til en rekke språk.

– Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm John Erik Riley.

Prisbelønt

Grimsrud debuterte i 1990 med romanen «Det er grenser for hva jeg ikke forstår».

I 1998 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, mens hun i 2008 ble nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen for boken «Søvnens lekkasje».

Romanen «En dåre fri» (2010) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og Grimsrud mottok blant annet den norske Kritikerprisen for romanen.

Hennes siste utgivelse, «Jeg foreslår at vi våkner», ble utgitt i april i år, og den ble svært godt mottatt av både kritikere og lesere.

Allsidig

Grimsrud, som har utgitt 13 bøker, var også virksom som film- og radioregissør. Hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm.

Blant annet skrev hun manus til den norsk-svenske filmkomedien «Ballen i øyet».

I 2000 mottok hun Amandaprisen for dokumentarfilmen «Noen spørsmål om boksing», som dokumenterer kvinner som bokser.