Argumenterer overbevisende for hvorfor Helvete er en teologisk umulighet

ESSAY: Utstillingen er et overbevisende argument for at forestillingen om Helvete er en teologisk umulighet. Helvete er et nådeløst sted. Men Gud er ikke en nådeløs Gud, skriver teolog Svein Aage Christoffersen, som har sett kunstutstillingen «Inferno» i Roma.

Bottega di Hyeronimus BoschLa visione di Tundalo1500 circa Tempera su tavolaMadrid, Museo Lazaro Galdiano, inv. 2892
PÅ UTSTILLUNG: Hieronymus Bosch, Tudals visjon (ca.1500), Synderens nattlige mareritt.
Publisert Sist oppdatert

Den mest spektakulære utstillingen i Roma denne høsten er også den mest ubehagelige. Temaet er INFERNO – Helvete. Mer enn 200 kunstverk fra offentlige og private samlinger er gjort tilgjengelig i Romas vakreste utstillingslokale, Scuderei del Quirinale. Det er billedkunst fra øverste hylle. Alt som kan behage øyet er på plass: farger, komposisjon, tegning, uttrykkskraft.

Og likevel skaper bildene et påtagelig ubehag. Forvridde kropper, bestialske henrettelser, store og små djevler i alle fasonger og utgaver. Mennesker som skjæres opp, spiddes og kokes i olje. Men det er også fortvilede mennesker, desperasjon og tomhet. Det er kart og tegninger av Helvetes topografi og av ondskapens topografi. Det er enestående kunstverk som både pirrer nysgjerrigheten og fordømmer den på en og samme tid. Beundring og ubehag går hånd i hånd.

Et provoserende tema

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP