Kultur

Aretha Franklin-film kommer likevel

Den kritikerroste konsert­filmen Amazing Grace med soul-dronningen Aretha Franklin blir vist her i landet likevel. Filmen får Norgespremiere i august.

Bilde 1 av 2

Da Vårt Land skrev om filmen tidligere denne måneden, hadde den ikke norsk distributør. Nå har Arthaus sikret rettighetene til Sydney ­Pollacks live-innspilling fra 1972.

Vekkelsesstemning

29-åringen Aretha Franklin var allerede en lysende stjerne på soul og R&B-himmelen da hun spilte inn albumet som skulle gå inn i musikkhistorien som et av de aller største.

Publikummet i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles var en blanding av stort sett svarte menighetsmedlemmer og naboer, og et knippe artister og bransjefolk som visste hva som skulle skje. I benkeradene satt også Rolling Stones-medlemmene Mick Jagger og Charlie Watts.

Noen danset, andre rakte hendene mot Gud, de fleste gråt. Vekkelsesstemningen var til å ta å føle på.

– Det er jo vekkelsesstemningen som er selve drivkraften har. En kraft som treffer treffer oss, enten vi er troende eller ikke. Aretha Franklin viser på Amazing Grace en uforfalsket og genuin gospel-utfoldelse, som er en gave til alle som liker slik rootsmusikk, sa forlagsredaktør i Aschehoug og mangeårig musikkjournalist Øyvind Pharo, til Vårt Land sist uke.

LES OGSÅ: Dropper filmen

Hengitte tilhørere

I traileren til filmen ser vi hvordan menigheten våkner til etter hvert som Aretha slipper seg løs. Allerede under piano- og orgel-introen kan du høre forventning tennes, og i det Aretha setter de første stavelsene, lyder klappsalver og folks «halleluja» og «amen».

I ti minutter og 49 sekunder vokser den smittende ekstasen. Noen ler, andre gråter – alle gir seg helt inn i den store bevegelsen som oppstår.

Det er mulig å kjenne igjen litt av den samme kollektive inderligheten som oppstod da Jennifer Hudson sang «Amazing Grace» i Aretha Franklins begravelse i august i fjor. Og er man først på det Youtube-sporet, er det mulig å finne flere umistelige opptak av anledninger der Aretha Franklin har inspirert sitt hengivne publikum til sterke åndelige opplevelser.

LES OGSÅ: Be som Aretha Franklin

Musikkens unike kraft

Pollacks planlagte dokumentar ble aldri ferdigstilt, og nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike, historiske materiellet endelig tilgjengelig for allmennheten.
 Filmens produsent Alan Elliott uttalte følgende til ­IndieWire at filmen ble vist til Aretha Franklins familie etter hennes bortgang i fjor: «Familien elsket den. De lo og gråt og sang. Det var et emosjonelt øyeblikk».

– Filmen Amazing Grace er en fantastisk gave til alle musikkinteresserte. Aretha Franklin leverer en skjellsettende konsert som formidler musikkens unike kraft til å bevege og berøre. Å se den på det store lerretet er en opplevelse, sier Svend Bolstad Jensen i Arthaus.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur