Annechen Bugge vil mat-­dekadensen til livs

I norsk mathistorie spiller sult en ­avgjørende rolle. Matforsker Annechen Bugge vil ha oss til å gjenvinne ærefrykten for maten.

OSLO november 1974. Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK.Foto: Jan Dahl / NTB scanpix
‘Så har vi juksa litt’ inntok det norske språket da Ingrid Espelid Hovig skulle lage et større måltid i en halvtimes fjernsynsprogram. Programmet ble en skueplass for offentlighetens rådende matverdier i etterkrigstiden. På bildet er Espelid Hovig I Fjernsynskjøkkenet i 1970.
Oslo 19690326. Artisten Wenche Myhre tilbringer tre dager i uken på hustellinjen på Yrkeskolen hvor hun lærer å lage mat.Foto: NTB arkiv / Scanpix
Husmoren var en viktig markedsaktør. I 1960 var kun 10 prosent av gifte kvinner yrkesaktive, og selv en artist som Wenche Myhre gikk tre dager i uken på yrkesskolen for å lære å lage mat.
Annechen Bugge, matforsker.
Annechen Bugge, matforsker.
Publisert Sist oppdatert

– I dag kjøper vi for mye, vi spiser for mye, og vi kaster for mye. Vi glemmer lett det mange av for­fedrene våre erfarte: At mat er en knapp ressurs, og at det gjelder å utnytte den best mulig.

Det sier Annechen Bahr Bugge. Hun er sosiolog og matforsker ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO), og er nå aktuell med en 600 sider lang historiebok om det norske kostholdet. Fattig­menn, tilslørte bondepiker og rike riddere gir et innblikk i mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid.

Nye ord

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP