Teater

Frisk fjortisforelskelse

Med klining, konfetti og knis skaper Det norske teatret en kul versjon av Shakespeares klassiske kjærlighetstragedie.

De fleste av oss kjenner William Shakespeares fortelling om Romeo og Julie, de to tenåringene som forelsker seg til tross for at de kommer fra rivaliserende familier. Siden en Montague og en Capulet egentlig skal hate hverandre, må Romeo og Julie møtes i smug og gifte seg i hemmelighet. Og som kjent ender den korte og intense romansen i en dødelig tragedie.

LES OGSÅ: En forestilling med så mange mord kunne blitt ulidelig brutal

Troverdig

Å få en tekst skrevet på slutten av 1500-tallet til å føles troverdig i dag, er en utfordring som regissør Maren E. Bjørseth løser med stor selvfølgelighet. Hadde vi ikke visst bedre, kunne vi nesten trodd at Axel Gherken Bøyum, som spiller Romeo, og Kjersti Dalseide, som spiller Julie, var fjortiser på ordentlig. 20 år gamle Bøyum imponerte i rollen som tenåringen Philip i NRK-serien Øyevitne, mens 29-åringen Dalseide sist spilte hovedrollen i Tonje Glimmerdal på Det norske teatret.

Selv om replikkene de har til rådighet ikke akkurat er moderne, har hovedrolleinnehaverne fanget både kroppsspråk, tonefall og følelsesutbruddene til en fjortenåring. Dermed klarer vi stort sett å tro på at det unge paret lirer av seg en lang lekse om pilegrimer når det er åpenbart at de egentlig bare vil kline.

LES OGSÅ: Gjør Shakespeare tilgjengelig for et ungt publikum

Frisk pust

Sverdene er byttet ut med trestokker, og scenografien består av en naturfarget plankeborg som roteres på scenen. Mens Capulets er kledd i pastellrosa, har Montagues på seg mørke dresser. Maskene er på og konfettien regner, mens de elektroniske hiphoprytmene fra den belgiske artisten Stromae utgjør det partypumpende lydbildet.

Det er ikke så vanskelig å se at regissør Bjørseth har et forhold til Baz Luhrman sin filmversjon med Leonardo DiCaprio og Claire Danes i hovedrollen. Likevel evner hun å gjøre denne versjonen til sin egen.

Hun har også klart å hente ut humor i tragedien, med en viss ironisk distanse til enkelte replikker. For selv om Shakespeare nok hadde det faktiske sverdet i tankene da han skrev replikken «Den nakne stonga mi er i stilling», er det en replikk som også kan tolkes i en mer overført betydning. Og Preben Hodneland, i rollen som Romeos utrerte venn Mercutio, er et friskt pust i et stykke som tross alt er dødsalvorlig.

LES OGSÅ: Shakespeare har vært død i 400 år og lever like fullt

Klein klining

Romeo og Julie er en fortelling om forelskelsens altoppslukende galskap. Allerede i det første møtet skildrer Bøyum og Dalseide den kriblende tenåringsforelskelsen med en blanding av kroppslig usikkerhet og intens fascinasjon. De er famlende, fnisende og fulle av forventning. Og ja, det blir mye klein klining. Det skulle bare mangle.

Selv om stykket er gammelt, er temaene evig aktuelle. Julie krangler med mora si, mens Romeo er begravet i en altoppslukende kjærlighetssorg over ei jente som ikke ville ha ham. Men så fort han møter Julie, er det som om ingenting annet eksisterer enn de to.

Det er en grunn til at Romeo og Julie er verdens mest kjente kjærlighetsfortelling. I Det norske teatrets nye versjon ligger alt til rette for at den også kan oppdages av en ny generasjon publikummere.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater