Bøker

Et hjerte som slår sakte

Notto Thelle nærmer seg livets dramatikk med stor ro, men han har mindre å si til mennesket som raser, kjemper og slåss.

«Hvor befinner jeg meg selv?», spør Notto R. Thelle i begynnelsen av Stillheten og skriket. Der utforsker han menneskelivets ytterpunkter og rommet som oppstår mellom dem. Boken består av tekster som blander det essayistiske, filosofiske og andektige. «Tanker om tro og eksistens», med andre ord. Boken er satt sammen av en rekke ulike, kortere skrifter som er flettet sammen til en løpende tekst.

Så hvor befinner Thelle seg?

Senk farten

På et sted for dus ettertanke, forstår vi raskt. En mediterende atmosfære preger boken. Den åpner med et knippe tekster samlet under tittelen «Hjerteslag». Her skal leseren senke farten og gjenfinne oppmerksomheten. Bokens andre del kretser rundt sammenhengen mellom stillheten og språket, og tredje del beveger seg på dypet, hvorfra skriket kommer. Til sist brytes det hele opp, med stemmer fra «sidelinjen».

LES MER: En karismatisk pinsevenn eller en revolusjonær opprører?

Augustin og Buddha

Thelle er prest og professor emeritus i teologi, og har drevet misjonsarbeid i Japan. Da er det ikke overraskende at han beveger seg mellom de store, kristne tenkerne, nære livsopplevelser, og innsikter ervervet fra østasiatisk religion. Vi møter Augustin, Løgstrup og Job. Vi hører også fra Buddha, Olav H. Hauge og en bygdekvinne i Japan.

Thelle strør om seg med fortellinger og iakttagelser, som tidvis risikerer å fragmentere teksten. Jeg må dessuten innrømme at det er mulig å få et visdomsord for meget, om man ikke tar pauser i lesingen. Men tross alt anmoder Thelle leseren om å ha tålmodighet. SoMe–generasjonen bes finne tilbake til den stillferdige konsentrasjonen.

Ytterpunktene

Selv om han tar mange omveier, er Thelles budskap klart: Et ærlig syn på livet må forholde seg til dets ytterpunkter, altså skriket og stillheten. Han vil si oss noe om hvordan vi lever med og mellom dem. For disse motpolene er ikke bare motsetninger, men griper inn i hverandre. Man kan finne mening i stillheten, like mye som skriket kan være et uttrykk for mangel på ord.

Også troen må være i stand til å leve med ekstremitetene, mener Thelle. Den må tåle den tvetydige stillheten og den overdøvende larmen. Mysteriet i den kristne troen finnes jo «i spenningen mellom ordet og det usagte», mellom det nærværende og det ugripelige. Kristus sto opp, men da kvinnene kom til graven, var han et annet sted.

Dempet kraft

Thelles eksistensielle tilnærming speiles i teksten: Han skrider sjelden fort fremover. Ordene kommer fra et hjerte som slår sakte. Men av den grunn tar han heller aldri sats. Noen ganger kan de livets konflikter han vil skildre, fremstå som i overkant fordøyde. Han er god på å meddele den meningsfulle stillheten på vakkert vis, men skriket fra dypet får ikke samme utslag i teksten. Kraften dempes av godmodige visdomsord.

LEST DENNE? Kan det skrives godt om kvinner kan være prester i 2019?

Stridens plass

Thelle nærmer seg livets dramatikk med stor ro. Derfor får vi ikke høre alle ulydene. Han liker ikke kampropet eller de absolutte valgene. «Godhetens langsomme gjenskapermakt er sterkere enn ondskapens effektive rasering», skriver han. Godheten er lavmælt, og den hever røsten først når den er i nød.

Her er det ingen skarpe spørsmål om å velge mellom Gud eller djevelen. Thelle frykter at kampen skal bli til raseri og hat hvis den får innpass i troens rom. Bekymringen er velbegrunnet, men samtidig tror jeg det er mer å si om stridens plass i livet.

Lite ondskap

Jeg savner dessuten et tydeligere språk om ondskapen. Det er jo få krefter som setter så gjenkjennelige merker på menneskelivet og dets ytterpunkter, som ondskapen. Den kan finne seg godt til rette i stillheten, som når forræderi begås med et ordløst kyss i Getsemane. Men den provoserer også frelsende skrik, som Jesu’ rop på korset. Her er det teologiske spørsmålet om synd og frelse relevant. Men Thelle synes å være mer komfortabel med aksen mellom nærvær og fravær. Han beskriver en Kristus som har steget ned og som finner mennesker når de er lengst borte.

Stillheten og skriket gir plass til det mennesket som åpner seg opp og lar seg berøre, eller som faller til ro og hører Ordet i stillheten. Men den har mindre å si til det aktive og buldrende mennesket, det som raser, kjemper og slåss. På dét stedet, befinner ikke Thelle seg.

LES OGSÅ: Arter dør ut, temperaturen stiger, isen på polene smelter. Finnes det egentlig noe håp, spør Peter Halldorf i sin nye bok

---

Bok: Sakprosa

  • Stillheten og skriket
  • Notto R. Thelle
  • Vårt Land forlag
  • Sakprosa
  • Om livets ytterpunkter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker