Grundig og godt om krigen i Sarajevo
ANMELDELSE: Inger Skjelsbæk forteller med tyngde hva som ligger i begrepet etnisk rensing i en bok om krigen Europa ikke må glemme.
INNSIKTSFULLT: Inger Skjelsbæk forteller innsiktsfullt og opplysende om krigshandlingene, beleiringen av Sarajevo, og hvordan krigen danner grobunn for vedvarende uforsonlighet i «Sarajevos roser».
Press forlag
Det var litt av en glipp av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han sa vi ikke siden andre verdenskrig hadde hatt en så alvorlig konflikt på europeisk jord som Russlands invasjon av Ukraina. Inger Skjelsbæk gjør utsagnet til skamme i Sarajevos roser som handler om krigen i Bosnia og Jugoslavias fall på 90-tallet.
Skjelsbæk forteller innsiktsfullt og opplysende om krigshandlingene, beleiringen av Sarajevo, og hvordan krigen danner grobunn for vedvarende uforsonlighet og nye konflikter. Et brennaktuelt spørsmål hun kunne boret dypere i, reises tidlig: «Var krigene på Balkan en siste gjenkomst for tankegods vi trodde vi hadde lagt bak oss, eller markerer de snarere begynnelsen på en ny politisk utvikling i Europa, som siden har fått vokst seg sterkere?»
Selv om hele fremstillingen på ulike måter svarer på dette, er det først i bokas siste kapitler at hun klart viser ringvirkningene av krigen i dag.
Bestill abonnement her
KJØP