Anmeldelser

Rebelsk lesefest fra Virginie Despentes

«Kjære kødd» tar definitivt temperaturen på tiden vi lever i.

Det er interessant hvordan vi fungerer.

Da Norge åpnet opp igjen den 12. februar 2022, etter en nesten to år lang sosial nedstengning, var det som om mange av oss smelte igjen en dør. Ferdig med det, nå går vi videre.

Det påtagelige er at i det øyeblikket den mentale døra gikk igjen, var det som om den kollektive hukommelsen om pandemiårene også fikk seg en knekk. Den ble grøtete og uformelig, vanskelig å få tak på. Ja, for hvordan var disse dagene, egentlig?

Kan det være at vi, da vi stengte ute smerten vi ble påført, også forspilte en gyllen mulighet til å lære noe om hvordan vi skal håndtere kriser? Og, ikke minst, husket vi å ta med oss det gode som denne absurde perioden også ga?

---

Virginie Despentes

Roman

Virginie Despentes

Kjære kødd

Oversatt av Gøril Eldøen

304 sider, Gyldendal 2023

---

Heldigvis har vi litteraturen, vår felles hukommelsesbank, til å friske opp minnene. I løpet av 2023 har tre av litteraturens ypperste samtidskronikører kommet ut på norsk med hver sin klartenkte, skarpe og opplagte roman om pandemien og hva nedstengningen gjorde med oss: Britiske Ali Smith, amerikanske Elizabeth Strout og nå franske Virginie Despentes. Alle tre i språkdrakten til sine faste, eminente oversettere, henholdsvis Merete Alfsen, Hilde Rød-Larsen og Gøril Eldøen.

Andre tider

Ali Smiths skakke, nydelige og håpefulle Andre tider starter og slutter betegnende nok med det lille ordet «hallo». Imellom disse to kontaktsøkende halloene forsøker billedkunstneren Sandy Gray å holde verden, pandemien og følelsene knyttet til sin syke far – isolert på sykehuset – på armlengdes avstand.

I Elizabeth Strouts ettertenksomme og fortrøstningsfulle roman Lucy ved havet (fjerde og siste om forfatteren og enken Lucy Barton), knytter det tidligere ekteparet Lucy og William overraskende nye og livgivende bånd i isolasjonen ved havet: Til hverandre og deres turbulente felles historie, og til menneskene rundt dem som er i samme situasjon.

Tidsånd

Det uventede og vitale møtet mellom mennesker er også utgangspunktet for Virginie Despentes l’air du temps-roman Kjære kødd.

Rebecca er en middelaldrende stjerneskuespiller som har skummet fløten av alt som livet har bydd på. Den litt yngre forfatteren Oscar har på sin side alltid kjent at absolutt ingenting har kommet enkelt. Da en metoo-historie eksploderer på nettet, med Oscar i hovedrollen som overgriper, starter en rasende mailutveksling mellom de to. Den utvikler seg til å bli en energisk og frittenkende radbrekking av tiden vi lever i.

I 2023 har tre av litteraturens ypperste samtidskronikører kommet ut på norsk med hver sin klartenkte roman om pandemien

—  Hilde Slåtto

Despentes er en frihetssøkende tenker som endevender vedtatte holdninger og konvensjoner om temaer som feminisme, metoo, rus, voldtekt, internett, filmindustrien, kunstig intelligens og krig. Hun har en punkers attitude og blodhunds nese for den rå sannheten. Kjære kødd sparker, underholder og får tankene til å utvide seg. Men det ville ikke hatt noen særlig virkning om det ikke var for den røffe empatien og varme omsorgen som ligger i bunnen.

Den langsomme tiden

Andre tider, Lucy ved havet og Kjære kødd er selvfølgelig svært forskjellige i temperament, stil og fokus. Likevel har de en felles motor: Samtalene og det muntlige språket.

Smith bringer fortiden inn i nåtiden, og har en sterk tro på det skapende og lekende i mennesket når vi står ovenfor kriser. Strout dykker innover i enkeltmennesket og lar den langsomme tiden bli en gave som gjør det mulig å sile ut støyen, slik at en kan se seg selv, relasjonene sine og historien sin i et nytt lys.

Nettopp støyen og tidsånden er hovedpersonene i Despentes flerstemmige og rebelske roman. Og det som virkelig gjør Kjære kødd til en lesefest, er hvordan forfatteren ikke skiller mellom hva samtalene handler om og hva samtalene gjør. For det er når Rebecca og Oscar bryner seg på og utfordrer hverandres syn på verden, at de får muligheten til å virkelig nærme seg hverandre og etablere en ekte og nær relasjon.

Ingen andre romaner jeg har lest i år tar så til de grader temperaturen på tiden vi lever i. Du ler deg skakk og får en tankevekker på kjøpet. Samtidig vender tankene tilbake til de langsomme dagene som vi alle erfarte sammen.

Hilde Slåtto

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser