Anmeldelser

Anmeldelse: «Snart spiller han overalt hvor gode artister opptrer»

Humming People fikk aldri det gjennombruddet bandet fortjente utenfor kristne kretser. Nå prøver vokalist Joakim Solbakken seg som soloartist.

Siden det siste albumet med Humming People fra 2016, Caravelle, hvor selveste Emmylou Harris var gjesteartist, er bandets vokalist Joakim Solbakken blitt småbruker i Hemsedal. Artisten er tydeligvis ikke redd for å få møkk under gitar-fingrene. Den nye singelen «Ragged» (fillete), er da også av den jordnære sorten.

Singelen åpner stille og forsiktig, med en nokså mørk stemning. Sangeren føler seg alene, ensom, og lengter etter et holdepunkt i livet. En som kan veilede ham: den fillete og frynsete personen sangen handler om, fram til det han søker.

Troverdig og tillitvekkende

Og så: «I met you on the street, dear». Et møte med en som med åpne armer tar imot og er til stede for å gi trøst og håp. Nåde-elementet i låten er ikke til å ta feil av.

Etter hvert som sangen skrider fram, blir da også stemningen, skylagene og tonen lysere. Uten at rytmen eller intensiteten i den akustiskpregede låten forseres. Eller at Solbakken gjør det minste tegn til å skulle briljere eller imponere med sin tydelige og uttrykksfulle stemme. Det siste gjør at budskapet han kommer med blir troverdig og tillitvekkende.

I tillegg til eget akustisk gitarspill, får han god og finstemt hjelp fra fetteren Ruben Vågå (trommer), kusinen Miriam Vågå (kor), Martin Rosenhoff (cello) og Audun Haugeplass (bass, orgel og piano).

Solidaritet

Det overrasker meg ikke at Humming People-vokalisten, også utenfor band-konseptet, fremdeles er opptatt av sosiale anliggender: Folk som ikke passer inn i tradisjonelle mønstre, som sliter med å få endene til å møtes, ja, til og med kjemper for å overleve. Dette preget allerede Humming Peoples debutalbum fra 2009, A Hope No man Can Bind, blant annet på låter som for eksempel «Love Instead Of Hate», «Homecoming Son» og «Stray Dog».

Sistnevnte låt handler om en fyr som ingen brydde seg om, langt mindre ville ha noe med å gjøre: «Er det virkelig slik at ingen kan tenke seg å vaske føttene til en slik fyr?» undret Joakim Solbakken da jeg intervjuet ham den gangen.

Joakim Solbakken er blitt småbruker i Hemsedal. Artisten er tydeligvis ikke redd for å få møkk under gitar-fingrene

—  Olav Solvang

Ligger til rette for gjennombrudd

Nå er Solbakken tilbake, tydeligvis like engasjert. Mens Humming People var et godt etablert band innenfor det kristne musikkmarkedet, og vel aldri fikk det gjennombruddet de fortjente utenfor de kretsene, bør alt nå ligge til rette for at Joakim Solbakken snart føyer seg inn i rekken av artister som Trygve Skaug og Darling West.

I likhet med ham har de fremdeles sanger om tro. Også de har spilt på den kristne musikkfestivalen Skjærgårdsgospel. Nå spiller de overalt hvor gode artister opptrer. Velkommen dit, Joakim Solbakken!

---

Singel: Viserock

Joakim Solbakken

Ragged

Grammofon AS, 2022

---

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser