Anmeldelser

Nyskapende litteratur setter drap på kvinner på dagsordenen

Dolores Reyes drømmeaktige og klaustrofobiske roman Jordmunn er del av en større feministisk bølge i Sør-Amerika.

I Argentina blir en kvinne drept hver 32. time. Bare i Sør-Amerika finner man 14 av de 25 landene i verden med høyest rate av kvinner som blir drept. Og bare et fåtall av disse drapene ender med en fellende dom.

Begrepet femicidio har blitt brukt helt side begynnelsen av 1800-tallet som beskrivelse av «et drap på en kvinne». Men på 1970-tallet presiserte den sørafrikanske feministen, aktivisten og forfatteren Diana E.H. Russell femicidio som «forsettlige drap på kvinner eller jenter fordi de er kvinner».

Dette samfunnsproblemet har de siste årene utløst store reaksjoner og feministiske bevegelser som har tatt til gatene i mange land i Sør-Amerika. En av reaksjonene er litteratur om temaet skrevet av kvinner. Bare det siste året har det kommet tre utgivelser på norsk. Den siste i rekken er den argentinske forfatteren, aktivisten, læreren og syvbarnsmoren Dolores Reyes debutroman Jordmunn.

Å se sannheten

I en navnløs by i Argentina står en ung jente på kanten av sin mors grav og ser henne bli lagt ned, uten kiste, kun surret inn i et klede. Jorden moren blir lagt ned i er som «En tørr munn som svelger henne».

Jenta har fra hun var liten alltid spist jord, mye som en protest mot de voksne, men: «Senere begynte jeg å spise jord for andre som har noe de vil si. Andre, de som ikke er her lenger.»

Når hun gjør dette ved sin mors grav, ser og føler hun hva som skjedde med moren rett før hun døde. Volden som moren var utsatt for og som var årsaken til hennes død setter seg i jentas kropp, og gjør henne til et vitne som ser sannheten.

---

Roman

Dolores Reyes

Jordmunn

Oversatt av Signe Prøis

Camino Forlag 2022

jordmunn

---

Klaustrofobisk

Med en blanding av realisme, det fantastiske, drømmeaktige sekvenser og kriminalfortellingens driv skriver Reyes frem et søskenpar som er helt overlatt til seg selv, uten voksne som ser dem og gir dem trygghet. Og for jenta som spiser jorden og ser sannheten som ingen er interessert i, bortsett fra de desperate etterlatte, blir denne evnen både en forbannelse og en mulighet til å hjelpe de hjelpeløse.

Den uendelige rekken stumme ofre som kaller på jentas blikk, skaper et univers hvor håp og rettferdighet ikke er mulig.

—  Hilde Slåtto

Reyes fortelling om den uendelige rekken av stumme ofre som kaller på jentas blikk, skaper et univers hvor håp og rettferdighet ikke er mulig. Med en økende angst beveger fortellingen seg innover som i en trang spiral. Det er klaustrofobisk og lammende.

Politisk og nyskapende

Dolores Reyes sjangeroverskridende roman Jordmunn er svært interessant å lese sammen med det mexicanske stjerneskuddet Fernanda Melchors roman I orkanens skygge og argentinske Selva Almadas fortellende sakprosabok Døde jenter, som begge ble utgitt på norsk i fjor.

I den dokumentariske fortellingen Døde jenter skriver journalisten og forfatteren Selva Almada om tre drapssaker på 80-tallet som rystet henne da hun vokste opp. Almada tar i bruk det personlige som et utgangspunkt for å skrive frem ofrene og deres familie, og hvordan disse uoppklarte sakene preger et helt samfunn.

Argentina

I Fernanda Melchiors brutale I orkanens skygge, kretser hele romanen rundt drapet på den transseksuelle «landsbyheksa» som blir funnet slengt død i en dam. Fortalt med en rå, utemmet energi, trer et samfunn frem, underlagt vold, rus og fattigdom, som ingen opplever at de kan unnslippe.

Feministisk bølge

Med sin originale, drømmeaktige og klaustrofobiske form føyer Jordmunn seg inn sammen med disse nyskapende og politiske bøkene. Reyes skriver, i likhet med Almada og Melchior, frem et samfunn som biter seg selv i halen med sin dyrking av en destruktiv machokultur, lammende fattigdom og rusmisbruk.

Ved å beskrive disse håpløse labyrintiske samfunnsstrukturene er de del av større feministisk bølge i Sør-Amerika som krever at volden mot kvinner skal opphøre. Å lese og bli opplyst er også en måte å ta del i denne bølgen på. Takket være forlag som Camino og Solum Bokvennens engasjement for den ikke-vestlige oversatte litteraturen er dette mulig for norske lesere.

Les mer om mer disse temaene:

Hilde Slåtto

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser