Anmeldelser

Anmeldelse: Hvis Cybjørg ikke er et menneske, hva er hun da?

Hvordan vekke barns interesse for bioteknologi, en av vår tids viktigste etiske utfordringer? Hils på Cybjørg.

Cybjørg er en ganske uvanlig 11-åring i et temmelig vanlig miljø. På skolen sliter hun fordi hun føler seg utenfor. Miljøet domineres av Gyda, som har fregner på nesen, liker å spille håndball og bake muffins med glasur. Kanskje litt klisjéaktig presentasjon det der, men man danner seg et bilde av en klassisk kul ledertype. Og Cybjørg observerer interessant: «Det var noe med Gyda som gjorde at man ville gjøre henne fornøyd. Det var nesten litt som en superkraft.»

Superkraft er et fengende ord og i denne boka har det dobbelt betydning. Barn har ofte hang til å dyrke superhelter. Og her dukker det virkelig opp farer som krever sin superhelt.

---

Barn

Ida Therese Klungland

Cybjørg

9–12 år

256 sider, Vigmostad Bjørke 2021

cybjørg

---

Implantat i hjernen

Gyda erter Cybjørg og de andre henger seg på – kaller henne freak. Og hun er faktisk mer spesiell enn man først får inntrykk av. Til å begynne med leser man fortellingen i retning av at hun har asberger eller autistiske trekk, men etter hvert forstår man at hun rett og slett har et mikroskopisk datamaskin-implantat med 3.000 terabyte lagringsplass og 100 gigabyte RAM operert inn i hjernen sin i området ved hippocampus og amygdala. Dette fikk hun like etter fødselen fordi hun var for tidlig født og trengte ekstra hjelp. Riktignok ganske drastisk og hypermoderne hjelp dette, men foreldrene lot det skje med beste vilje for å «hjelpe datteren til å få en vanlig oppvekst».

Karikaturer

Så hvordan går det med Cybjørg i den gjespende vanlige Nord-Maldal? Klungland boltrer seg med å karikere vanlige fenomener både i og utenfor klasserommet, som hun forøvrig kjenner godt siden hun er lærer i ungdomsskolen. Ordføreren er i særdeleshet et karikaturoffer, der hun øver seg på replikker til talen hun skal holde på Nord-Maldal-Festivalen. Det går i genialiteter som «Moro for hele familien, trivsel og hygge i forhold til mangfold» – formuleringer som i hvert fall voksne lesere av boka vil vite å smile i eventuelt skjegg av. Det er også flere eksempler på morsom lek med faste uttrykk og billedlig tale, som når bibliotekaren sier at «lånekortet kan åpne dører til nye verdener» og det viser seg å komme til nytte på konkret vis.

Identitetskrise

Cybjørg vil gjerne passe inn, men konstaterer at «Det er lettere å snakke sammen når man har noe til felles». Og med sin svimlende lagringskapasitet i hjernen og sitt behov for å lade flere ganger i uka, ligger det ikke helt greit til rette. Hun får sin helt egen identitetsutfordring. Hun liker å lære om hjernen, syns det er greit å ha sensor for ansiktsuttrykk og optisk zoom, og trives med å ha innebygd GPS, men det er jo ikke sånt som mennesker har. Og hvis hun ikke er et menneske, hva er hun da?

Til tross for sine spesielle egenskaper er det lett for leseren å identifisere seg med Cybjørg.

—  Marianne Lystrup

Her er Klungland ved kjernen av poenget med boka, og det er imponerende hvordan hun klarer å inkorporere en av vår tids viktigste etiske utfordringer i en klassisk spenningsroman for barn i slukealderen.

For til tross for sine spesielle egenskaper er det lett for leseren å identifisere seg med Cybjørg. Hun har de samme følelsesmessige behovene og kjenner på frykt og ambisjon slik enhver ville gjort etter hvert som hun vikles inn i store utfordringer. Det dukker nemlig opp to skurker som vil ta kontroll over hele bygda. Noen må stoppe dem!

Skremmende aktuell

Slik bygger Klungland opp boka med en stadig stigende spenningskurve, fra det hverdagslige til det dramatiske. For det blir skikkelig spennende. Hvordan kan Cybjørg klare å redde bygda, når hun ikke kan stole på noen – selv ikke de som later til å være virkelige venner?

Det er bare å konstatere at debutanten Ida Therese Klungland har laget ei velskrevet og godt oppbygget bok om et skremmende aktuelt tema. Som hun dessuten også har illustrert selv, laget en musikal av (eller var det omvendt?) og presenterer med egen nettside, video og musikk!

Marianne Lystrup

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser