Anmeldelser

Til fots 
i Roma

Det er byer og det er byer. Og så er det Roma.

Det er åpenbare grunner til at Roma er byenes by. Knapt noe annet sted er så breddfullt av historie, kunst og kultur. Allerede på 300-tallet ble Roma omtalt som den evige stad, med klar referanse til byens lange historie og evne til å overleve alle forsøk på å frata den sin spesielle plass i historien.

Så er da også Roma en by man lett kan oppleve som overveldende. Rundt hvert hjørne støter man på ruiner, bygninger, statuer og museer, i tillegg til det yrende folkelivet av både fastboende og turister.

LES OGSÅ: Endelig er jeg her – Roma

Mange har fartet hvileløst rundt i et forsøk på å få med seg det meste, det mest spektakulære. En slik tilnærming til byen behøver imidlertid ikke ende i en smule oppgitthet over den endeløse rekken av muligheter, men behovet for en god guidebok melder seg raskt.

De velskrevne og nyttige bøkene om Roma finnes i et enormt antall, til og med på norsk. Selv har jeg hatt nytte og glede av bøker som lar turisten ta små munnfuller av Roma, og jeg har funnet at bøker som legger opp til vandringer rundt i byen, er å anbefale.

LES OGSÅ: Vis meg ferien din og jeg kan si hvem du er

Ti vandringer

Nils Jøran Riedls­ bok Roma – historiske vandringer ble første gang utgitt i 2001. Nå foreligger en ny og ­bearbeidet utgave. Konseptet er at kirkehistorien og kunsthistorien går hånd i hånd. Det er givende og gir rik anledning til å begi seg på oppdagelsesturer som viser Romas betydning for utviklingen av kristendommen og den europeiske kultur.

Her ledes leseren med kyndig hånd gjennom byens storhetstid, kristendommens vekst og utvikling, renessansen, barokken og det moderne Roma – som Riedl vektlegger i sitt bokprosjekt. Gjennom fire kapitler og ti vandringer møter vi interessant informasjon, presentert i et tempo som passer til at man beveger seg til fots i sitt eget tempo, både hva fysisk form og mental tilnærming til historien angår.

LES OGSÅ: Løper i gang pilegrimsstafett fra Trondheim til Jerusalem

Kristendommens vekst

Antikken fra 500 før til 500 etter Kristus er vel den epoken som mange i særlig grad forbinder med Roma. Storhetstiden med Forum Romanum og keiserne og restene etter både skjønnhet og galskap. Triumfbuene som viser et Roma som dominerer verden, Colosseum som tegner bildet av en ufattelig råskap og et barbari som etter hvert brøt ned Romas ledende posisjon som kulturbyen fremfor noen.

Riedl lykkes godt i å formidle overgangen fra keiserdyrkelsen til at Konstantin i 312 innførte religionsfrihet; dette viser seg også i arkitekturen. De kristne – som var blitt kalt ateister fordi de avviste å tilbe keiseren som gud – ble ikke lenger forfulgt ­eller drept. Kristendommen fikk en voldsom vekst, og en lang rekke kirker ble reist som et synlig 
uttrykk for den nye tid. Fra vår første vandring over Forum 
Romanum, føres vi så videre til 
katakombene og til de eldste kirkene.

Roma – 
historiske vandringer

Gursli Berg Forlag 2015

Anmeldelse: Store opplevelser med vandringer som lar deg møte det folkelige Roma

Syv hovedkirker

Spranget er stort fra dette til renessansen, fra cirka 1350, men begrunnes i Romas forfall som varte fram til kirken begynte på byens­ gjen­fødelse som verdens og kristen­troens hovedstad. Martin­ Luthers­ pilegrimsrute i 1510-1511 til Romas­ syv hovedkirker er 
detaljert beskrevet. Praktfulle kirker­ med storslagen arkitektur; kirke­historie og kulturhistorie flyter sammen. Så videre gjennom barokken i ulike skikkelser til det moderne Roma.

LES OGSÅ: Mekka er blitt en internasjonal milliardindustri

Store opplevelser

Uoverkommelig? Nei, mange av turene tar ikke mange timer, men opplevelsene er store. Og på vandringene møter man hele tiden det folkelige Roma som gjør at så mange stadig vender tilbake til en by som aldri slutter å overraske. Riedls til dels detaljerte turguide åpner for nye opplevelser.

Den som vil ha med seg ytterligere fordypning, kan supplere med andre bøker som bidrar med nettopp det.

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser