Kritisk til forleggerkollega: – Feil at krigshistorien er godt belyst

KRIGSHISTORIEN: Så lenge tyskernes overgrep var rettet mot minoriteter, levde majoriteten forbløffende godt med det. Det viser også forlagshistorien, konstaterer Trygve Riiser Gundersen, og mener det er Aschehoug og Gyldendal som har satt kurs for historiefortellingen.

Haugianerne. Enevelde og undergrunn av Trygve Riiser Gundersen om Hans Nielsen Hauge.
KRITISK: Forlagsredaktør Trygve Riiser Gundersen blir provosert av Aschehoug-sjefens uttalelser i Vårt Land.
Publisert Sist oppdatert

Han reagerte da han leste Aschehoug-forlegger Mads Nygaards uttalelser i Vårt Land onsdag. Aschehoug var det største forlaget i Norge under krigen, i en periode da mange andre forlag ble stanset av myndighetene. Dette gjaldt både forlag på venstresiden og kristne forlag.

Nygaard sa til Vårt Land at han var stolt av Aschehougs meritter under okkupasjonstiden, og at det hadde vært viktig å holde hjulene i gang for å hindre at NS-forlagene fikk monopol. På spørsmål fra Vårt Land om han synes bokbransjens krigshistorie var godt nok belyst, svarte Nygaard dette:

– Hva er godt nok? Temaet har vært grundig beskrevet, og like fullt er det slik at det fortsatt kommer mange bøker om krigen. Det forteller oss at dette er en omfattende historie, som kan betraktes på mange måter. For bokbransjens del, er det helt sikkert områder som ikke er undersøkt. Men for meg, som er født på 1960-tallet, synes jeg det store bildet er ganske lett å lese, sa Nygaard.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP