De har brutt med et autoritært ledelsesideal
SAKPROSA: Et nytt ledelsesideal for kunstfeltet setter utøverne i sentrum. Men når de oppfordres til å fortelle om sårbarheter, er også risikoen at lederen får usunn «sjelelig» makt, sier forskere.
UNDER LUPEN: Nasjonalballetten er et av høyprestasjonsmiljøene som forskerne har hatt under lupen. Her fremfører kompaniets dansere Mats Eks fargesprakende verk «... og Brahms».i 2022.
/NTB kultur
Sterke, autoritære ledere har preget kunstfeltet. Men Nasjonalballetten og håndballandslaget har vist at en annen vei er mulig:
– De har tatt modige valg når det gjelder ledelse. Og de bryter med en tradisjon som har stått sterkt både innen toppidretten og den utøvende kunsten, og som har handlet om at man dyrker lederen som et geni som sitter på all ekspertkunnskapen.
Dette sier Sigrid Røyseng, professor i kultursosiologi ved Norges musikkhøgskole og professor II ved Handelshøyskolen BI. Sammen med Liv Hemmestad, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og fagansvarlig for idrettscoaching og trenerutvikling ved Olympiatoppen, er Røyseng aktuell med boka Klokskap og ledelse i høytpresterende miljøer.
Bestill abonnement her
KJØP