– Jeg synes tallet er bekymringsverdig lavt, sier forfatter Nora Dåsnes.
Hun sikter til antallet barne- og ungdomsbøker NRK har anmeldt i år: Fra januar til oktober tok ti av totalt 129 litteraturanmeldelser for seg barnebøker. Blant de anmeldte barnebøkene finnes Dåsnes’ egen La skogen leve.
Til sammenligning har rikskringkasterens litteraturkritikere anmeldt åtte ganger så mange voksenromaner i samme periode, ifølge tall Vårt Land har fått innsyn i.
– Det er rart, for jeg vil tro voksne egentlig er mer interesserte i hva barna deres leser. Vi vet at man blir utrolig påvirket av bøkene man leser i oppveksten, sier Dåsnes.
3. november skrev forfatter Agnar Lirhus i Aftenposten at norske medier stort sett bare anmelder bøkene til et knippe berømte forfattere. Meningsinnlegget igangsatte en debatt om norsk litteraturanmelderi. Men fra barne- og ungdomsforfatterne var det stille.
Nå forteller Dåsnes at hun er enig med Lirhus – også når det gjelder barne- og ungdomslitteraturen.
– Blant de ti barne- og ungdomsbøkene NRK har anmeldt, finner jeg bare et fåtall norske debutanter. De anmelder stort sett etablerte barnebokforfattere, sier hun.
Les svaret fra NRK nederst i saken.
Ber redaksjoner vurdere kompetanse
Ikke bare statskanalen, men også riksavisene usynliggjør barnebøkene i litteraturanmelderiet, mener Dåsnes.
– Ofte har barne- og ungdomsforfatterne som blir nominert til de store prisene, ikke blitt anmeldt et eneste sted. Det er tydeligvis en del titler som faller gjennom hos redaksjonene, men som juryene leser og fanger opp, sier hun.
1. november i år ble Dåsnes tildelt Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur for fjorårsboka Ubesvart anrop. Den fikk en anbefaling – ikke anmeldelse – hos NRK da den kom ut.
Dåsnes påpeker at bokanmeldere og bokredaksjonsmedarbeidere ofte har litteraturutdanning: Dét spiller inn når de velger ut hvilke bøker som skal få spalteplass, mener hun.
– Jeg synes redaksjonene bør vurdere om de har bokanmeldere med tilstrekkelig kompetanse til å velge ut bildebøker, og til å skrive om illustrasjon og tegneserie.
[ Her er tallene: Så mye leses NRKs litterturkritikk ]
Forlagssjef: NRK ikke er verst i klassen
Sverre Henmo er forfatter og forlagssjef for Aschehougs barne- og ungdomslitteratur.
– At ti av 129 bokanmeldelser handler om barnebøker, er for svakt fra en allmennkringkaster med et særskilt ansvar. Samtidig er ikke NRK verst i klassen, så det er urettferdig å si at de er spesielt dårlige, sier han.
Mens norsk barne- og ungdomslitteratur for tida gjør det stort i utlandet, får den for lite oppmerksomhet i norske medier, mener han.
Nylig kalte amerikanske New York Times forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold og illustratør Mari Kanstad Johnsens nyoversatte Bedtime for Bo (orig. Dyrene Sover) en av årets beste illustrerte barnebøker. Norge skal dessuten være såkalt gjesteland på bokmessen i Bologna i Italia neste år. Arrangementet omtales som verdens viktigste messe for barne- og ungdomslitteratur.
«Prekær situasjon»
– Det er en prekær situasjon – og et samfunnsproblem – at leseferdighetene til barn går ned. Norske aviser skriver heller om problemet, enn å løfte fram barnelitteraturen, sier forlagssjef Henmo.
Både aviser med pressestøtte og NRK burde ta ansvar for å dekke barnelitteraturen, mener han.
– Foreldre vil alltid gjøre det beste for barna. Det finnes enormt med tester av parkdresser og barnevogner, men når det kommer til bøker, virker det som om det holder at boka har noen fine farger, sier Henmo.
Forlagssjefen understreker at nettpublikasjoner som Periskop og Barnebokkritikk er viktige. Disse er kun viet barnebokstoff. Men at slike nettsteder finnes, må ikke bli noen sovepute for riksmediene, mener Henmo.
– Det barn og ungdom driver med, er like viktig som det voksne driver med, sier han.
– Men man kan snu det på hodet også, og si at forlagene og forfatterne burde gjøre mer for å selge inn seg selv?
– Forlagene gjør til enhver tid hva de kan for å prøve å få solgt bøker. Forfatterne skal først og fremst skrive bøker, sier Henmo.
---
NRKs litteraturkritikk
- 17. november publiserte Vårt Land lesertallene til NRKs litteraturanmeldelser fra januar til oktober i år.
- NRKs litteraturkritikere har i denne perioden anmeldt 80 romaner, 30 sakprosabøker, ti barne- og ungdomsbøker, sju diktsamlinger og to tegneserier for voksne.
- Litteraturkritikerne Marta Norheim, Anne Cathrine Straume, Knut Hoem er fast ansatt i NRK. Jonas Hansen Meyer, Leif Ekle, Ola Hegdal, Thula Kopreitan og Shana Fevang Mathai leverer kritikk på bestilling. Sistnevnte har vært tilknyttet NRK i flere år, men ikke med litteraturfeltet som hovedoppgave.
---
I dialog med NRK
Styreleder Alexander Løken i interesseorganisasjonen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) er enig med Dåsnes og Henmo.
– Tallet er begredelig, rett og slett. Debatten de siste ukene har handlet om hvorvidt det er et fokus på bestselgerne i voksenlitteraturdekninga. For barnelitteraturens del er medieomtalen jevnt over så mangelfull, at det er umulig å peke på noen tendens hva gjelder hvilke titler som anmeldes, sier han.
At barn ikke leser avisa, er ingen unnskyldning, mener Løken.
– Foreldre og besteforeldre leser aviser, og bør bli presentert for et større omfang av barnelitteratur. Av åpenbare grunner er det de som kjøper bøkene til barna, og hjelper dem med å låne på biblioteket, sier han.
[ Fra «flaut» til «forrykende» – dette er dommen over 12 barnebibler. ]
Løken mener bokblogging og Booktok-fenomenet – det at unge legger ut videoer om bøker på det sosiale mediet TikTok – ikke kan erstatte omtale i norske medier.
– Jeg er glad for at trender som Booktok får ungdommene til å gå i bokhandelen eller på biblioteket. Men det er foreløpig flest amerikanske utgivelser som omtales der, sier han.
Styrelederen forteller at NBU har vært i dialog med NRK om barnebokdekninga deres.
– Det er for lite fokus på barnelitteratur på TV og radio også. Når var sist vi så et TV-program om barnebøker? Programmet God bok fantes da jeg var liten, men nå foreslår jeg at noen kloke hoder i NRK Super pønsker ut noe for den oppvoksende generasjonen, sier Løken.
Det finnes enormt med tester av parkdresser og barnevogner. Men når det kommer til barnebøker, virker det som om det holder at boka har noen fine farger
— Forlagssjef Sverre Henmo
– Representerer ikke helheten
Redaksjonssjef Rune Håkonsen i NRK er forelagt Dåsnes’, Henmos og Løkens kritikk.
– En slik opptelling av anmeldelser representerer ikke helheten i NRKs dekning av barnelitteratur. I tillegg til anmeldelser har vi egne anbefalingssaker, og løfter fram bøker på andre måter i andre flater, sier han.
Per i dag er NRK fornøyd med prioriteringene, opplyser redaksjonssjefen.
– Men det betyr ikke nødvendigvis at det er sånn det skal være i framtida. Vi har løpende diskusjoner med kritikerne og journalistene våre innad i NRK, og er alltid interessert i å utvikle litteraturformidlinga vår videre. Det gjelder både barne- og voksenlitteratur, sier Håkonsen.
Han synes Løkens innspill om NRK Super er spennende.