Kultur

Skal de slå av skjermen?

FOTBALL-VM: Om to uker starter det som Amnesty kaller et skammens fotball-VM. I Kirke-Norge er fotballsupporterne splittet i synet på boikott.

Hvor mye skal du se av fotball-VM? Hva tenker du om å boikotte sendingene? Vårt Land har stilt spørsmålene til flere «fotballgale» kirkefolk. Få velger full boikott.

---

Fotball-VM

  • Fotball-VM åpner i Qatar 20. november. Finalen spilles 18. desember. 32 nasjoner deltar, og det spilles 64 kamper.
  • TV-sendingene er delt mellom NRK og TV2.
  • Både Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Qatar har fått sterk kritikk helt siden landet ble tildelt mesterskapet i 2010. I kjølvannet av tildelingen dukket det raskt opp påstander om korrupsjon, og majoriteten av FIFA-medlemmene som stemte på Qatar, har i ettertid vært innblandet i korrupsjonssaker.
  • Amnesty påpeker at tusenvis migrantarbeidere i 12 år har «ofret liv og helse for å ruste Qatar til verdens største idrettsmesterskap». Mens FIFA forventer over 60 milliarder i inntekter, vil migrantarbeidere sitte igjen med gjeld, utestående lønn og helsekostnader de ikke kan betjene, heter det fra Amnesty.

---

Bispemøtet i Den norske kirke

Skal se en god del

Pensjonert biskop Helga Haugland Byfuglien er tidligere preses i Den norske kirke. Hun sier selv at til å være en kvinne på 72 år, er hun over gjennomsnittlig fotballinteressert. Hun har merket seg at både NRK og TV2 har sagt de vil speile det vanskelige med menneskerettighetene i Qatar, hvordan arbeidere har hatt det og det spesielle med tildelingen.

– Jeg kommer nok til å se en god del, selv om jeg har tatt inn over meg det spesielle bakteppet for mesterskapet. Jeg har respekt for dem som velger å ikke se kampene. Markeringen fra landslaget og fra fotballpresident Lise Klaveness har tydeliggjort hva Norge står for i disse sakene. Jeg håper det vil bidra til at kommende tildelinger vil ha søkelys på de omstendighetene, sier hun.

Tor Berger Jørgensen, biskop emeritus

Er nødt til å følge England

Tor Berger Jørgensen er også tidligere biskop. Han er ellers Aston Villa-fan. Han vil begrense antall kamper under årets verdensmesterskap.

– Som «engelskmann» er jeg nødt til å følge England. Jeg synes det er veldig dumt at mesterskapet arrangeres i Qatar, og har få forhåpninger om at det er mulig å få til endringer i menneskerettighetene der, sier Jørgensen.

Han er egentlig for boikott, men mener det blir vanskeligere for ham jo lengre England kommer i mesterskapet.

– Generelt er det en stadig utfordring med alle pengene i fotballen. De kaster store skygger over fotballens idealitet, sier Jørgensen.

25.05.22 Espen Ottosen fotografert ved domkirken ifb. med uroen i NLM og hvordan han har opplevd det

Ser med en bismak

Espen Ottosen er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband.

– Jeg er veldig interessert i fotball, og kommer nok til å følge med på mesterskapet, sier Ottosen, som påpeker at han vil gjøre det med en bismak.

– Jeg kan forstå at folk vurderer boikott, men generelt er jeg redd for overdreven boikott-iver. Det er vanskelig å boikotte konsekvent, sier han.

Steinar Leirvik. Prest i Byåsen menighet. Lerkendal stadion.

Skal ikke følge mesterskapet

Steinar Leirvik er sokneprest i Byåsen menighet. Han er også kalt RBK-presten. I år har han ingen planer om å følge verdensmesterskapet i fotball. Det er på grunn av det som har kommet fram om menneskerettigheter i Qatar, forklarer han.

– Jeg tenker særlig på alle dødsfallene blant arbeidsfolk fra andre land. Jeg tenker også på at man kan kjøpe seg et mesterskap og flytte det til en latterlig tid på året. Jeg vet ikke helt når fotballen tapte sin uskyld eller om den noen gang har hatt det. Jeg trodde det ikke var mulig å koble autoritære regimers syne på kvinner og homofile med et internasjonalt mesterskap i 2022.

For Leirvik har VM alltid vært et høydepunkt. Med en anspent verdenssituasjon synes han det ville vært ekstra nødvendig å ha en slik anledning til samling.

– Men hvor skal grensene gå? Toppidretten er aldri helt rein eller helt god. Mitt engelske favorittlag siden 1974 er Manchester City. Vi vant aldri noe. Nå er det mye skitne penger i klubben, men siden Haaland er der, klarer jeg ikke å la være å glede meg. Jeg må innrømme at det er lettere å boikotte et VM uten Norge, sier Leirvik.

Marita Solberg Bjerke

Skal se lite eller ingenting

Marita Solberg Bjerke er teologisk rådgiver i Bispemøtet i Den norske kirke. Hun spilte i mange år for Nes fotballklubb.

Bjerke merker at det blir diskutert mer og mer om man bør følge TV-sendingene.

Snart må man ta et standpunkt, konstaterer hun.

– Selv om jeg har veldig lyst, kommer jeg kanskje til å se veldig lite eller ingenting. Jeg har ikke landet helt på det, men det begynner å føles ugreit med stadige ting som kommer opp i dagen. For meg har det mer med egen samvittighet å gjøre enn en boikott. Jeg tror ikke det har så stor innvirkning om jeg ikke ser, sier Bjerke.

Erling Omvik

Skal se en del kamper

Erling Omvik er tidligere sjefredaktør i Fredriksstad Blad. I mange år var han ballguttansvarlig på Fredrikstad stadion. I dag er pensjonisten redaktør i Fredrikstad domkirkes menighetsblad.

– Jeg kommer til å se en del kamper, særlig Danmark. Jeg synes det er trist at VM arrangeres i Qatar, men ser ikke at jeg kan forandre verden med å la være å se kampene.

Omvik har respekt for de som velger annerledes og framhever pubeiere som ikke vil tjene penger på å vise kampene.

– Fotballpresident Klaveness flagget klart og tydelig. Det er et håp at idrettsverdenen jobber for at man ikke arrangerer mesterskap i land der menneskerettigheter settes til side, mener Omvik.

OSLO, NORGE 2019829. 
Kjell Magne Bondevik  ankommer Aschehougs hagefest i Drammensveien 99, torsdag ettermiddag.
Foto: Berit Roald / NTB

Vil markere motstand med å se minst mulig

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har bestemt seg for å se minst mulig.

– Slik vil jeg markere min motstand mot at fotball-VM er i Qatar. Det har vært avholdt mesterskap i andre land med svikt både på demokrati og menneskerettigheter.

Bondevik mener det er særlig to grunner til at VM i Qatar er over streken.

Tildelingen skjedde på en høyst tvilsom måte. Det lukter penger lang vei på måten de fikk de nødvendige stemmer. Det andre er at det i Qatar ikke bare er generelle brudd på menneskerettigheter, men grove brudd og dødsfall i forbindelse med bygging av arenaer. Det står en spesiell stank av de arenaer det skal spilles på. Derfor vil jeg se på annet enn fotball-VM. Hvordan jeg består den prøven når det drar seg til med finaler, gjenstår å se.

– Hva vil du si til dem som velger å se?

– Det har jeg respekt for. Det er ikke noe enkelt valg, og man kan markere motstand på andre måter, svarer han.

Anette Jahr og Rune Bratseth. TVL.

Tror ikke på boikott

Rune Bratseth skal ikke være ekspertkommentator under VM. Men han kommer likevel til å følge med på flere av kampene, særlig når de beste lagene møter hverandre. Boikott har han ingen tro på.

– Tidligere var VM det store høydepunktet. Nå serveres det så mye fotball hele tida at vi ikke rekker å glede oss. VM byr heller ikke på den beste fotballen lenger, sier Bratseth, som samtidig understreker at det har lagt en demper på interessen at VM spilles i Qatar.

Han tror de fleste er enige om at VM er feilplassert.

– Når jeg ikke komme til å se alle kampene, er det ikke for å demonstrere. Stort sett er dialog å foretrekke, sier han.

– Hvilke tanker gjør du deg når du kommenterer kamper med lag som Manchester City, Paris Saint Germain og andre som er eid av autoritære regimer?

– Jeg tenker ikke på det og snakker ikke om det. Jeg vil heller ikke belaste Erling Braut Haaland med å måtte mene så mye om det. Jeg liker ikke at penger styrer alt, men det er organer som UEFA, FIFA og de store ligaene som har makt til å gjøre noe med det, sier Bratseth.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kultur