Kultur

Litteraturkritikerne holder seg unna bestselger

BARNEBØKER: Barna sluker serien, mens kritikerne spytter den ut. Jørn Lier Horsts 30 bøker om Detektivbyrå nr. 2 er nesten ikke anmeldt i norske medier.

I snart ti år har riktig mange barn fulgt Tiril, Oliver og sporhunden Åtto i Detektivbyrå nr. 2. Når den 30. boka i serien, Operasjon Gulltann, nå kommer ut, er det totale opplaget oppe i tre millioner bøker.

Men til tross for seriens enorme popularitet hos barna, får den lite oppmerksomhet fra norske litteraturkritikere.

Forfatteren selv har bare registrert tre anmeldelser av de til sammen 30 bøkene.

– NRK, Aftenposten og lokalavisa Østlandsposten har hatt hver sin anmeldelse, sier Jørn Lier Horst, som for øvrig opplyser om at alle var positive og at serien egentlig ikke «trenger» anmeldelser.

Ved nærmere ettersyn viser det seg at NRK har anmeldt serien to ganger, i 2014 og 2017.

– Har «tipset» om serien

Landets største avis, VG, er blant de mange som ikke har anmeldt bøkene. Bokansvarlig Camilla Norli påpeker likevel at bokserien er omtalt og «tipset om» i spaltene.

– Men siden VG ikke anmelder mer enn to-tre bøker i uken, er det vanskelig å prioritere en serie som går og går over så mange år. Konseptet er også veldig likt fra bok til bok, det er et konsept som fungerer – og som flere andre forfattere har «hermet etter», svarer hun i en e-post.

VG er ikke aleine om å vise til at ressursene bør brukes på, som Norli sier, «å oppdage og anmelde nye bøker og bokserier for barn».

– Heller det enn å anmelde bok nummer 29 i en serie barna uansett elsker. Selv om det nok hadde vært et poeng å sjekke om serien holder kvaliteten oppe, mener hun.

– Dersom Jørn Lier Horst nå skulle komme med en ny barnebokserie, ville vi absolutt prioritert å anmelde første bok i den. Vi anmeldte også første bok i Hans Jørgen Sandnes’ nye barnebokserie Krypto da den kom i 2020, sier Norli.

---

Detektivbyrå nr. 2

  • Detektivbyrå nr. 2 er en serie med 30 krimbøker for barn.
  • Bøkene er skrevet av Jørn Lier Horst og tegnet av Hans Jørgen Sandnes.
  • Bøkene har et samlet opplag i Norge på tre millioner, ifølge tall fra forlaget.
  • De er nesten ikke anmeldt i norsk presse.
  • Fredag 9. september intervjuet Vårt Land flere personer som har vært involvert i bestselger-serien.

---

Detektivbyrå nr. 2. Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes. Norli i Torggata, Oslo.

Ingen planer om å anmelde serien

Ingvild Bræin er redaktør i Barnebokkritikk, et nettsted som utelukkende er opptatt av barnelitteratur. Der er ingen av detektivbøkene blitt anmeldt.

– Vi anmelder under 10 prosent av det som utgis. Det meste blir altså ikke anmeldt. Vi river oss i håret over mye av det vi må utelate når vi skal lage rundt 80 anmeldelser per år.

De mistenkte

– Hvorfor anmelder dere ikke de bøkene som leses mest?

– Jeg vil ikke høres elitistisk ut, men når serier går så av seg selv som denne, spør vi oss om det er vår oppgave å bruke krefter på bøkene, sier Bræin.

Hun forteller at Detektivbyrå nr. 2 er en av flere serier som ikke er blitt prioritert.

– Hele tiden må vi ta opp de vi har forbigått, og gjøre evalueringer på om det er noe vi kan gi en ny vurdering. Foreløpig har vi ingen slike planer med denne, men jeg setter pris på at dere setter lys på serien. Jeg er glad for at den er en lesersuksess, sier Bræin.

– Mange andre trenger mer oppmerksomhet

Guri Fjeldberg har mastergrad i barnelitteratur og arbeider som frilansskribent og litteraturformidler. I 20 år har hun vært kritiker i Bergens Tidende. Nå anmelder hun fast i Aftenposten og i Barnebokkritikk.

Som frilanskritiker kan hun komme med innspill på hvilke bøker som bør anmeldes. Hun har ikke foreslått å anmelde Detektivbyrå nr. 2.

– Siden det er en serie som følger en oppskrift, er det også begrenset hvor mange ganger du kan anmelde den, sier hun.

– Synes du bøkene er dårlige?

– Jeg synes serien er lettvint. For å yte bøkene rettferdighet, kunne vi vurdert dem sammen med barn. Der hvor barn og voksenkritikere er uenige, kan vi da få fram at vi vektlegger ulikt. Barna jeg snakker med, er opptatt av en intens opplevelse her og nå, mens vi voksne er bryr oss mer om langtidseffekter. Det betyr ikke at barn har noe imot modning, eller at voksne har noe imot en intens leseopplevelse. Vi bare vekter ulikt. Det Detektivbyrå nr. 2 gjør, som få andre vektlegger, er å tilby mestring siden man kan være med på å løse gåten.

Guri Fjeldberg

– Hva synes du om at serien bare har fått tre anmeldelser?

– Bøker som leses mye og som vi voksne synes er dårlige, havner i et dilemma. Barna liker dem fordi de har kvaliteter som ikke står høyt opp for oss voksne, svarer hun.

– Er det beklagelig at noe som leses så mye nesten ikke anmeldes?

– Nei. Det er ganske mange andre bøker jeg tenker trenger mer oppmerksomhet. Det er begrenset hvor mye jeg ville klart å få ut av en anmeldelse av serien, sier Fjeldberg.

Hun mener for øvrig det er høyere nivå på barnebokkritikken nå enn hva som var tilfelle var for bare et tiår siden.

– Kulturredaktører stiller høyere krav til kritikere. Barnebokinstituttet tilbyr kurs for kritikere. Det skorter ikke på kvaliteten, men på spalteplassen.

---

Barnebøker

Interessert i bøker for barn og unge? Da kan disse sakene være noe for deg:

---

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur