Kultur

Omstridt forfatter med nytt forlag i ryggen

LITTERATUR: To år etter at Forlaget Oktober brøt med Per Marius Weidner-Olsen, har forfatteren gått inn dørene hos nytt forlag.

Per Marius Weidner-Olsen fikk mer oppmerksomhet enn de fleste debutanter da han ga ut romanen Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen høsten 2020.

Oppvekstromanen handler om en gutt som blant annet utsettes for overgrep. Da det i offentligheten ble kjent at forfatteren 17 år tidligere ble dømt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling, besluttet Oktober å bryte med forfatteren og stoppe alle videre opplag. «Når det finnes en overlapp mellom forhold forfatteren er dømt for og tematikken i romanen han har skrevet, er det nødvendig informasjon for oss», begrunnet forlagssjef Ingeri Engelstad.

Nå har Gyldendal tatt inn Weidner-Olsen i stallen og er klare til å utgi hans neste bok. Det var NRK som først omtalte saken.

Egne erfaringer

Kari Marstein bekrefter overfor Vårt Land at det var forfatteren selv som initierte kontakt. Han sendte inn et manuset til forlaget, og til høsten kommer hans andre roman.

– Fortsetter han det selvbiografiske prosjektet?

– Jeg tror ikke det er et selvbiografisk prosjekt, men også denne er basert på egne erfaringer. Men hvilken roman er ikke det på en eller annen måte? Han sitter riktignok på en litt unik type erfaring ved å ha sonet en dom.

Til Klassekampen forteller Marstein at romanen handler om en mann som soner en fengselsdom. Romanen starter idet hovedpersonen havner i fengsel.

– Hvilke forventninger har du til utgivelsen?

– Jeg har forventninger til at han får oppmerksomhet gitt bakgrunnen, men også fordi det er en sterk bok som fremstiller en sjelden menneskelig erfaring han har svært interessante og viktige refleksjoner rundt.

.

Opptatt av dialog

– Har dere hatt en grundigere dialog enn vanlig med forfatteren på grunn av hendelsen med Oktober?

– Det er alltid viktig å ha god dialog med en forfatter i forkant, særlig når forfatteren er eksplisitt på at boka bygger på egne erfaringer. Han har også hatt et ønske om å ha en grundig samtale med oss, med bakgrunn nettopp i all turbulensen rundt forrige utgivelse.

– Hvordan opplevde han det?

– Det mest sjokkerende for ham tror jeg var bruddet med forlaget og frykten for at han ikke lenger hadde et forfatterskap. Og så er det alltid veldig vanskelig å forestille seg hvordan det er å være gjennom runder i mediene med negativt lys som det han gikk gjennom. Det er en påkjenning man ikke vil unne noen.

Høsten 2020, etter at Oktober og Weidner-Olsen gikk hver til sitt, startet forfatteren opp sitt eget forlag – November – for å kunne gi ut et nytt opplag. Gyldendal har foreløpig ikke snakket med forfatteren om å utgi hans omstridte debutroman, opplyser Marstein.

– Hva ville dere gjort om dere havnet i samme situasjon som Oktober?

– Det er et helt hypotetisk spørsmål. Jeg vet ikke hva som foregikk i prosessen mellom Oktober og forfatteren, men det er lett å forstå at de skulle ønske seg den informasjonen. Det går også an å forstå Weidner-Olsens vurdering av at den informasjonen ikke var relevant for boka han mente han hadde skrevet. Men det kan alltid dukke opp ting i en prosess, så det er viktig med god dialog og et tillitsforhold som grunnlag for samarbeidet, sier forlagssjefen.

– Så hva synes du om Oktobers beslutning?

– Siden jeg ikke vet noe om bakgrunnen for den, kan jeg ikke si noe om det.

Per Marius Weidner-Olsen vil ikke stille til intervju, men skriver følgende i en e-post til Vårt Land: «Jeg er i sluttfasen av skrivingen og har fokus på det. Jeg er glad for at det har blitt en roman nummer to og ser frem til å snakke om den, men den må komme ut først».


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur