Han tar imot ti unge hjemme i egen stue. På spisebordet ligger pizzarestene. I en sofa sitter Anneli Rogde Thomassen og plukker et stille gitarkomp. Fra andre siden av bordet setter Isis Silva Baastad (23) i gang en basslinje.
«I wish I didn’t care, but I do»
Sangen lyder fra alle de sofasittende, før de smeller til med synkopert klapping.
– Og refrenget! roper Leif Ingvald Skaug, og synger med:
«You told me it would be OK, so why do I feel this way?»
Løs tilknytning
Ingen av de unge har noen tilknytning til menigheten der Skaug er organist. At det er kirka som inviterer til kurs i låtskriving har de ikke tenkt på. Noen kjenner hverandre litt fra før.
På den første økta var låtskriver og artist Lewi Bergrud med og inspirerte dem i gang med de første linjene til sangen de holder på med. Den alltid positive Skaug tror rett og slett låten kan bli en sommerhit når den blir spilt inn og presentert på en konsert mot slutten av juni.

– Det er vel kjærlighet den handler om, sier en.
– Og vennskap og relasjoner, sier en annen.
– En sang kan ha flere betydninger avhengig av hvem som synger den, sier Skaug.
– Er det ikke opp til lytteren også? spør Tuva.
Bassisten Isis avbryter diskusjonen om innhold og spør om ikke de kan rydde opp i akkordskjemaet. En foreslår at pianoet fyller inn med klanger slik at det blir litt tydeligere tonefølge.
---
Låtskriverskole
- Mysen menighet arrangerer kurs for ungdom som vil skrive egne låter.
- Kursleder er organist Leif Ingvald Skaug.
- Kurset har fått støtte fra Den norske kirkes litteraturprogram for barn og unge.
- Målet med midlene til litteraturprogrammet er å stimulere til et økt mangfold av kunst- og kulturformer i Den norske kirke.
---
– Inspirerende å være kreative sammen
Magnus August Andresen (17) liker kommersiell pop. «Samme språk» heter låten han har lagt ut på Spotify. Allerede i første klasse begynte han å leke på Macen med Garage Band-programmet. Å spille og lage musikk har vært to sider av samme sak for ham. Nå gjør han det sammen med andre.
– Det er gøy når man tenker kreativt sammen og skyter ideer fram og tilbake. Det inspirerer. Etter de første timene hadde vi nesten en sang ferdig. Jeg har jobbet non-stop med musikk siden vi møttes første gang, forteller han.
[ Kristian (19) går i studio så ofte han kan ]
– Hva er fordelen med å jobbe med andre?
– Man kan fort bli stuck i egne tanker. Å kaste ideer mot andre, gjør det mye lettere å komme opp med egne ideer, forteller han.
Mens musikken kan være vanskelig, har han det morsommere med ordlek. På mobilen har han et notat der han stadig fyller på med ord og fraser han ser muligheter i.
– Jeg skriver ned med en eneste gang jeg ser eller hører noe fint, forteller han.

Trygve Skaug som inspirator
Alma Rogde Thomassen (20) har alltid drevet med musikk. På grunn av sykdom måtte hun utebli fra andre økt. Men søsteren Anneli spiller gitar, og sammen spiller de gjerne inn musikk hjemme. På en festival så de unge talenter få hjelp av etablerte artister med å lage egen musikk. Så gøy ville de også ha det.
– Vi har jobbet mest med melodier, ikke så mye med tekster, forteller Alma på telefon.
På låtskriverkurset møter hun noe som ligner det hun så på festivalen. Så langt har hun sunget sanger andre har skrevet. Nå synger hun også en sang hun har vært med å skrive selv.
– Det er lett å være kritisk. Når jeg skal skrive selv, er det spennende å finne en skrivemåte som er annerledes og betyr noe for meg, og som vekker følelser også i andre, sier hun.
Overrasket merket Alma hvor gøy det er å gjøre en sang sammen med andre.
– Det var rart å se at folk som ikke gjør mye musikk, kvikner til når de får lov til å skape noe, sier hun.
Artisten og forfatteren Trygve Skaug er også med som inspirator.
– Han gjorde oss mer oppmerksom på ting man hører. Jeg er vant med å plukke opp elementer når jeg hører musikk. Nå ble jeg mer opptatt av å ta vare på ord og setninger fordi jeg skjønte hvor mye makt små ord og setninger kan ha, sier Alma.

Egne låter
Isis Silva Baastad (23) som trakterer bassen, har studert låtskriving i to år i Berlin. Hun spiller gjerne bass og gitar, men sangen er viktigst for henne. Da bestemor tipset henne om låtskriverkurs i Mysen, meldte hun seg på.
– Selv om jeg ikke lærer så mye nytt, er det veldig gøy. Det er mye inspirasjon å hente med så mange i et rom, forteller hun.
Isis Silva var å se på The Voice i vinter. Siden ingen av mentorene snudde seg, ble det med den første opptredenen i blind audition.
– Det er en god erfaring å vite hvordan de gjør det. Du bør prøve igjen sier mange, men jeg kjenner ikke på det nå. Først på lista nå er å gi ut låtene jeg allerede har skrevet og se hvor det tar meg. Jeg har lyst til å leve av musikken, men vet ikke i hvilken form, sier Isis.

Trestemt
Om Leif Ingvald Skaug turnerer med Gospel Explosion eller jobber som kantor og kordirigent i kirkene i Eidsberg, merker han at det ikke lenger er like lett å få tenåringer med på å synge i kor.
– Da prøver vi med låtskriving, og det ser ut til å funke. Målet er å inspirere dem til å bruke talentene sine. Vi ønsker å få tak i tenåringene. Vi har ikke noe musikalsk tilbud til dem ellers, sier han.
For første gang er akkordene på «I wish I didn’t care» festet til papiret.
– Jeg sender dem ut til dere. Nå prøver vi på legge på litt flere stemmer, utbryter Skaug og synger en andrestemme.
– Prøv å legge på den!
De trestemte harmoniene sitter på første forsøk – uten at de unge reiser seg fra sofaen av den grunn.
– Alle kommer til å synge på denne i sommer. Jeg tuller ikke, sier Skaug stående.
– Men vi må spare på klappinga. Hvis vi gjør noe dritfett hele tida, så blir det ikke fett, tilføyer han.
[ Da lovsangen brøt ut på en pub i Oslo ]