Kultur

Festival preget av «mors smerte»

KIRKEMUSIKK: Festivalsjef Bente Johnsrud kjenner på lidelsen som folk i Ukraina står i. Hun håper Kirkemusikkfestivalen kan gi kontemplasjon, ro og fellesskap.

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival åpner lørdag denne uka. Søndag er det festivalmesser både i Oslo domkirke, Svenske Margaretakyrkan og i Vålerenga kirke. Under festivalhøymessen på Vålerenga urframføres Stabat Mater av organist Marcus André Berg.

– Stabat Mater – mor fylt av smerte – er det gjennomgående temaet under festivalen. Maria som står ved sin sønns korsfestelse er blitt aktuelt på en måte vi ikke kunne se da verket ble bestilt. Som mor til tre sønner kjenner jeg selv på den lidelsen som folk i Ukraina når står i. Der er det mange mødre som sender sønnene sine i krig, sier festivalsjef Bente Johnsrud.

Publikum nøler

– Hva kan festivalen bety nå?

– Jeg tror vi kan trenge fellesskapet og den kontemplasjonen og roen opplevelsen av musikk kan gi. Det kan være en oppmuntring. Folk kan tenne lys, høre vakker musikk, det gir i hvert fall meg ro. Jeg håper mange vil oppleve det, sier festivaldirektøren.

Det er tre år siden festivalen gikk for full maskin. I 2020 ble hele festivalen avlyst, og i fjor ble det kun gjennomført digitale konserter. I januar i år måtte festivalen innse at også i år setter pandemien begrensninger. Da ble det besluttet å dele årets festival i to, og flytte konsertene med internasjonale utøvere til perioden 3.–11. september.

– Det ble gjort i samarbeid med de internasjonale utøverne for å unngå avlysninger i siste liten. Selv om pandemien nå flater ut, ønsker vi å minimere risikoen for smitte på tvers av de mange arrangementene. Utøvere vi har snakket med, er lettet over å kunne utsette reisen til over sommeren. Risikoen for at én eller flere havner i karantene, som igjen påvirker kommende prosjekter, er fortsatt her, konstaterer Johnsrud.

Selv om billettsalget har tatt seg opp noe, er det merkbart lavere nå enn det festivalen er vant med. Som flere andre i kulturlivet har meldt om, merker festivalen at folk nøler med å komme tilbake.

– Folk har vendt seg litt av med å gå på konsert. Vi har alle blitt mye mer forsiktige, tror Johnsrud.

Jeg tror vi kan trenge fellesskapet og den kontemplasjonen og roen opplevelsen av musikk kan gi. Det kan være en oppmuntring

—  Bente Johnsrud

Tøft for kirken

I kontakten med europeiske musikere, hører hun at kirkene har vært samlingssteder gjennom pandemien. Slik har det ikke vært her i landet.

– Her har kirkene vært veldig utsatt for restriksjoner, til tross for gode smitteverntiltak. Jeg er redd vi har mistet mye. Vi hadde en konsert i høst, men det var ikke mange som kom. Nå håper vi folk kommer. Det er god plass og mye luft. Folk skal kunne føle seg trygge, forteller hun og forsikrer at smittevernet fortsatt vil være ivaretatt.

– Hva står økonomisk på spill?

– Vi trenger billettinntektene. Vi betaler fulle honorarer til utøverne. Vi har ikke søkt om noen kompensasjon under pandemien, men vi har fått vanlig tilskudd slik at vi kan drive videre. Kirkene har heller ikke fått noen kompensasjon for de utleieinntektene de har mistet, påpeker hun.

Fire urframføringer

Selv om mange store konserter er utsatt til høsten, kan de neste dagene by på hele fire urframføringer. Tirsdag skal Nordic Voices og musikere framføre Henrik Hellstenius’ verk Together som tematiserer måter å være sammen på, og måter vi møter den andre på.

– Det er bestilt før pandemien, og har fått en helt spesiell betydning. Hellstenius er aktuell med å ta opp hvordan vi omgås og er med hverandre. Jeg ser fram til det, sier Johnsrud.

Allerede åpningsdagen skal det 20-årsjubilerende Uranienborg Vokalensemble urframføre et Te Deum, skrevet av Merethe Kullmann.

Den amerikanske komponisten Tyler Futrells Stabat Mater blir framført neste lørdag i Sofienberg kirke. Futrell retter et kritisk blikk på de musikalske framstillingene av denne fortellingen opp gjennom historien. Futrell har laget et verk som skildrer hva de mange forskjellige versjonene har vært og ikke vært. Han problematiserer at Marias lidelse utelukkende er blitt uttrykt gjennom sorgfull skjønnhet. Futrell går i større grad inn i den brutale smerten og rå lidelsen i Marias opplevelse.

– Men han har forsikret meg at det vakre, ikke bare det tøffe og harde, er med, sier Johnsrud.


---

Kirkemusikkfestivalen

  • Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival arrangeres 19. til 27. mars i år.
  • Festivalen startet tilbake i 2001, og har årlig rundt 10.000 besøkende.
  • Initiativtaker og idéutvikler er festivaldirektør og kunstnerisk leder Bente Johnsrud. Festivalen er organisert som en privat stiftelse der styreleder er Oslos biskop.
  • I festivalens verdiplattform heter det at den «skal baseres på kvalitet og bredde, og appellere til det kirkemusikalske miljøet og et bredest mulig publikum, med en programprofil som er både nyskapende og inkluderende».

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur