Kultur

«Tenn lys» fikk kritikk i Kringkastingsrådet

NRK: I årets første møte debatterte Kringkastingsrådet det mye omtalte salmeinnslaget. – Om man begynner å gjemme unna religiøse ord og uttrykk, skaper man ikke mangfold, sa Jøran Kallmyr.

18. desember i fjor sendte NRK julekonserten «Jul med KORK», der teksten til Eyvind Skeies julesalme Tenn Lys var såpass redigert at salmedikteren dagen etter uttalte til Vårt Land at statskanalen brøt åndsverkloven. I ettertid avpubliserte og beklaget rikskringkasteren innslaget.

Torsdag holdt det nyutnevnte Kringkastingsrådet sitt første møte, der de diskuterte de 106 klagene NRK har mottatt mot salmeinnslaget.

– Mange som har klaget, opplever at dette blir en slags avkristning av jula. De som har klaget, er opptatt av om dette er en bevisst strategi fra NRK sin side om å fjerne det religiøse budskapet, sa Jøran Kallmyr, varamedlem i Kringkastingsrådet og tidligere justisminister (Frp).

Han mente sakens juridiske og opphavsrettslige aspekter var godt ivaretatt av NRK allerede, og var mer interessert i julesalmens nye tekst. Blant annet var ordet «himmel» skiftet ut med «drømmer» i Tenn lys-versjonen NRK viste.

– Et annet spørsmål handler om bruken av religiøse ord og uttrykk i media. Skal man file bort noe av det? Jeg mener at man ikke skal gjøre det. Jo mer man får mer seg om religiøse ord og uttrykk, desto mer tolerante blir vi. Om man begynner å gjemme unna religiøse ord og uttrykk, skaper man ikke mangfold.

(MANDAG) Foto: Foto: Jil Yngland / NTB

Ville ikke mistenkeliggjære

Snorre Valen er nyvalgt leder i Kringkastingsrådet. Han konkluderte avslutningsvis med at Kallmyrs innspill var godt.

– Jeg greier ikke være enig med de som sier det bare handler om opphavsrett. Grunnen er at det har kommet mange henvendelser fra folk som mener dette handler om noe annet. De som er mest opptatt av kristen trosutøvlese, føler seg ganske utsatt, og ikke alltid som en del av en majoritet, sa Valen.

Rådslederen understreket at han ikke var interessert i en «mistenkeliggjørende debatt om NRKs dekning av religion eller jula».

– Men vi som NRKs organ for publikum kan være et nyttig sted for å ha ne overordnet diskusjon om dilemmaene knyttet til å ha en allmennkringkaster i en tid der befolkninga ikke lenger er homogen på noen som helst måte. Det var lettere å dekke jul for 40 år siden enn det er i dag, sa Valen.

Uenighet

Rådsmedlem Tove Karoline Knutsen var uenig med Kallmyr og Valen. Hun er musiker og medlem av Kirkerådet i Den norske kirke.

– Om dette ikke var artister med bakgrunn i en annen kultur, tviler jeg på at noen hadde sagt det var et anslag mot kristendommen. Vi etniske nordmenn er de som er flinkest til å rydde unna det kristne innholdet, sa hun.

Det var bandet 9 grader nord som framførte den omskrevne salmen. Flere av bandmedlemmene har røtter på Sri Lanka.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen gjentok at NRK har tatt ned innsalget fordi det brøt med åndsverkloven. Han la til at NRK burde vært «tydeligere veiledere» overfor de unge artistene som hadde skrevet om sangen.

– Julekvelden har vi konsert med Sølvguttene som synger «Deilig er jorden», og vi viser store festgudstjenster. Vi har mange anledninger i jula hvor vi virkelig gir det kristne budskapet god plass. Dette var en konsert som skulle favne bredt, sa han.

Om dette ikke var artister med bakgrunn i en annen kultur, tviler jeg på at noen hadde sagt det var et anslag mot kristendommen

—  Tove Karoline Knutsen, rådsmedlem

KORK og Meninghetsråd fortsetter samarbeid

Rolf Lennart Stensø, orkestersjef i KORK, redegjorde for saken via videooverføring. Han fortalte at NRK har kommet til enighet med Nordstrand menighetsråd.

Vårt Land skrev før jul at menighetsrådet mente KORK hadde brutt utleiebestemmelsene da de sendte innslag som brøt med bestemmelsene for bruken av kirkerommet. KORK-konserten inneholdt blant annet Jan Eggums framføring av «Når en hedning feirer jul».

– Vi har god dialog med kirka og begge parter ønsker å fortsette samarbeidet, sa Stensø.

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Maria Birkeland Olerud er tilknyttet kulturavdelingen i Vårt Land som journalist og bokanmelder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur