Kultur

Nå gjelder nye regler for digitale gudstjenester

MUSIKK: Nå har desember-fritaket borte, og landets menigheter må igjen betale for direkteoverføring av gudstjenester.

I takt med at smittetallene har økt og tiltakene har fulgt etter de siste to årene, har rettighetsforvalteren Tono gjentatte ganger gjort det gratis å bruke musikk under strømming av gudstjenester. Senest i desember i fjor innførte de et nytt frislipp, da strenge tiltak igjen ble innført.

Tirsdag 1. februar utløp fritaket og nå koster det igjen 800 kroner å strømme en gudstjeneste og ha den liggende på nett i en uke.

– Mange menigheter har ønsket å sende gudstjenester på nett som en nødløsning når det ikke har vært tillatt å gjennomføre ordinære gudstjenester. Vi anerkjenner at dette er en annen type bruk enn i ordinære tider, der menigheter ønsker å distribuere gudstjenester på nett i tillegg til fysiske gudstjenester. Når det nå igjen kan arrangeres fysiske gudstjenester, opphører fritaket, sier Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Online Media i Tono, i en uttalelse.

En langtrukken saga

Selv om Tono har lettet på reglene flere ganger – og forsøkt å tilpasse seg den pandemifremskyndede digitale utviklingen i kirken – har frustrasjonen likevel vært stor blant kirkelig ansatte. Flere opplever nemlig møtet med rettigheter og rapportering som altfor krevende, og har fryktet at nødvendig, men komplisert innrapportering gir et fattigere kirketilbud.

– Jeg har lyst til at de som sitter med rettigheter skal få betalt for det de har gjort, men det er et uoversiktlig landskap. Vi trenger et system som stemmer med dagens medievirkelighet, sa Byåsen-kantor Torkil Skille til Vårt Land i fjor.

Siden i mai i fjor har Tono oppfordret til digital innrapportering, og fra 1. januar i år ble det innført krav om at all registrering må foregå digitalt.

Målet er å gjøre det enklere for landets menigheter å registrere bruken, slik at rettighetshavere får betalingen de har rett på. I det digitale systemet har Tono lagt inn en rekke salme- og sangbøker.

Priskrig

Foruten diskusjon om registrering, pågikk det i fjor lenge en interessekonflikt mellom Tono og KA som bunner i at kirken vil ha lavere priser, mens Tono «kjemper for de svakeste». Januar 2021 ba samlet Kirke-Norge Tono om å droppe prisen.

Tono har på sin side hele tiden vært tydelig på at prisen er fornuftig og advart mot at «musikken havner på billigsalg». Tono representerer landets låtskrivere og komponister, og er klare på at det er komponistene som er den svakeste parten.

Også musikere har beskrevet det samme. Vårt Land omtalte i fjor en masteroppgave som tok det musikalske regnskapet i Frikirke-Norge nærmere i øyesyn. Den viste at to av tre frikirkelige menigheter dropper å rapportere til Tono.

– Det gjør at Kristen-Norge går glipp av en rekke komponister, sa lovsangspastor David André Østby til Vårt Land i fjor sommer.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen er journalist i Vårt Lands kulturavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur