Kultur

Holm Holmsen definerte ny kirkemusikk for ungdom – og inspirerte The Beatles

NEKROLOG: Jazzmusikeren, kirkemusikkfornyeren og det alltid imøtekommende mennesket Holm Holmsen er død. Hans betydning for kristen sang og musikk og unge menneskers forhold til kirken, kan ikke overvurderes.

Holm Holmsen døde lørdag 22. januar, 90 år gammel.

Faren var bryggerimester ved Tønsberg bryggeri, og var med på å finne opp Solo. At sønnen Holm skulle bli anerkjent band- og korleder, og en av de viktigste kirkemusikkfornyerne i Norge, hadde han nok ikke trodd.

Selv om Ten Sing Bergen var først ute, og Kjell Grønner var den første pådriveren for den viktigste ungdomsvekkelsen i Den norske kirke, så var det Holm Holmsen som var hovedarkitekten bak den originale rytmiske musikken som skulle komme til å prege Ten Sing-bevegelsen og en lang rekke andre musikkinteresserte.

Det var et kåseri med Olaf Hillestad om å bruke rytmer for å få de unge til kirken, som tente den første gnisten hos ham. Hvorfor ikke fornye noen av salmene?

Snart hadde Holmsen omarrangert blant annet «Ungdommens frelser» til bossanova-takt og «Deg lysets fader» til heftig poprock-rytme. Begge kom med på Crossings første LP, som jeg ikke vil nøle med å kalle den viktigste og beste kristne ungdomskor-innspillingen fra denne tiden. Fire av Holmsens sanger er kommet med i Norsk salmebok.

Vekkelse

Da jeg intervjuet Holm Holmsen for Vårt Land i hjemmet hans på Valstad i Asker i 1999, fortalte han at han først og fremst hadde opplevd Ten Sing-tiden som en stor ungdomsvekkelse. Dét var viktigere enn musikken, mente han. Han spilte noen nyere jazzlåter han hadde skrevet for meg, men også noen gamle Crossing-hits, på pianoet i stua.

I 16 år jobbet han med koret Crossing, sammen med andre flinke folk som dirigenten Carl Weisser og bassist-sønnen Geir Holmsen. Trommeslageren den første tiden var Erik Hillestad. Under korets 40-årsmarkering uttalte sistnevnte at uten Crossing hadde det heller ikke vært noe Kirkelig kulturverksted.

Kanskje hadde han heller ikke funnet kona Marianne Lystrup? Hun sang i Crossing, det var der de – i likhet med mange andre unge som fant hverandre i Ten Sing – ble kjærester.

.

Inspirerte The Beatles

Da Holm Holmsen studerte kjemi i Liverpool på 1950-tallet, var han pianist og leder for Liverpool University Jazz Band. De ble regnet som det beste universitetsbandet i Nord-England, og de vant til og med en stor nasjonal konkurranse som resulterte i en opptreden i Royal Albert Hall.

Det mest bemerkelsesverdige med dette bandet, mener jeg likevel var betydningen de fikk for alle de unge i Liverpool som hørte de spille på «rag day» på byens torg. Musikerne stod på et lasteplan, hvor trommer og piano var bundet fast.

I et intervju med Paul McCartney i det amerikanske musikkbladet Rolling Stone, fortalte han at han og John (Lennon) hadde vært til stede på disse torgkonsertene, og at det var der spiren til The Beatles ble sådd. Da jeg nevnte for Holmsen hva Paul McCartney hadde sagt, bare lo han beskjedent. Han hadde ikke lagt merke til de to guttene, men at de hadde likt musikken, var jo hyggelig.

Slag i slag

Han levde med, og i stor grad for, musikken gjennom hele livet. Etter Crossing og Ten Sing-perioden, holdt han lenge regelmessige jazzmesser i Asker menighet med bandet Holmgang. At koret han ledet het Ikke-så-nøye-koret, var ikke tilfeldig. Her var det ikke auditions – alle kunne delta. Likefullt var det flerstemt sang og høy kvalitet, gjerne med Holmsens egne sanger og komposisjoner.

I oktober 2011 traff jeg Holmsen på nytt, utenfor Holmen kirke hvor han tidligere hadde vært aktiv med Crossing. Nå var det barnekoret Holmentroll det gjaldt, hvor han både spilte piano og skrev korets sanger. At helsa skrantet, og han hadde hatt to slag, bare lo han bort: «Nå går det slag i slag», spøkte han.

Mer alvorlig understreket han at alle sangene han hadde skrevet for koret hadde bibelsk forankring – og masse trøkk». Sangen «Her er vi, Herre», med Holmsens melodi, ble sunget under Den norske kirkes 1000-årsjubileum i Nidarosdomen.

At han fikk Kongens fortjenestemedalje, var fullt fortjent. At han også fikk oppleve at barnebarnet Daniela Reyes (datteren til Geir Holmsen og Maj Britt Andersen) fikk strålende mottagelse for debutalbumet som kom i fjor, er jeg likevel sikker på han satte mer pris på. Holm Holmsen var beskjeden på egne vegne, men kunne til fulle både begeistre og glede seg over andre.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur