Kultur

Forfatter Øystein Lønn er død

Den prisbelønte forfatteren Øystein Lønn ble 85 år gammel.

Øystein Lønn døde mandag. Det opplyser forlaget Gyldendal i en pressemelding. Han ble 85 år gammel.

– Det er med stor sorg vi meddeler at Øystein Lønn har gått bort. Han var en av Norges fremste forfattere, og har gitt et uvurderlig bidrag til norsk litteratur, uttaler forlagssjef Kari Marstein.

Lønn var tilknyttet forlaget i over femti år. Marstein omtaler ham som et raust og storslagent menneske. Lønns bøker er oversatt til en rekke språk, og han har mottatt blant annet Kritikerprisen, Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris.

Samfunnsengasjert

Da Øystein Lønn i 2016 ble intervjuet av Vårt Land i forbindelse med utgivelsen av romanen Fluktens nødvendige blindveier, gjorde han det tydelig at en skjønnlitterær forfatter ikke skal måtte legge personlige analyser og ­meninger på bordet i møte med sine oppdiktede personer. «Min jobb er å antyde», uttalte ham.

– Men at vi i dag beveger oss mot høyre er helt åpenbart. Det er for enkelt å si at det bare er sånne blåbrune understrømninger vi iakttar. Strømningene går på kryss og tvers av hver­andre og de færreste er i stand til å ­registrere dem.

---

Øystein Lønn

  • Født i Kristiansand i 12. april 1936. Død 10. januar 2022.
  • Debuterte i 1966 med novellesamlingen Prosesjonen.
  • Mottok i 1996 Nordisk råds for novellesamlingen Hva skal vi gjøre i dag? I 2020 mottak han Sørlandets litteraturpris’ hederspris.
  • Lønns bøker er oversatt til ti språk, deriblant engelsk, russisk og hindi.

---

Novellesuksesser

Lønns virkelige gjennomslag blant et større publikum, kom med hans tolvte bok – novellesamlingen Thranes metode (1993). For den mottok han både Brageprisen og Kritikerprisen.

I 1996 fikk han Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen Hva skal vi gjøre i dag?

«Lønn var en finslepen stilist, han skrev poetisk og nådeløst presist om menneskers liv; de små skavankene, de avslørende øyeblikkene i hverdagen, den moderne kjedsomheten,» skriver Gyldendal.

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur