Kultur

Hans-Erik Dyvik Husby er død

Artisten og skuespilleren ble 49 år gammel.

I desember 2009 har Hans- Erik Dyvik Husby hatt stor suksess som Jesus i musikalen Jesus Christ Superstar i Oslo. Når jeg treffer ham i Bjørvika, har enn nettopp sunget sammen med norske biskoper.

Hans-Erik Dyvik Husby ble først kjent som vokalist i rockebandet Turboneger, og deretter som soloartist og skuespiller.

Tvedestrandsposten meldte først om dødsfallet fredag kveld og viste til familie i Tvedestrand hadde opplyst det til avisa. Husbys manager Boye Nytun bekrefter dødsfallet overfor NRK fredag kveld.

På Facebook skrev venner og artister kondolanser og sørget over tapet av artisten.

Hans-Erik Dyvik Husby i rollen som vokalist Hank von Helvete i Turboneger, fotografert på scenen under VGLISTA TOP20 på Rådhusplassen i Oslo 22. juni 2007, kort tid før han ga seg i bandet. Foto: Kyrre Lien / NTB

Under artistnavnet Hank von Helvete var han kjent for sin karismatiske og karakteristiske framtoning på scenen – med rekvisitter, bar overkropp og hvit ansiktssminke.

Spilte Jesus – og så til Jesus

I 2010 ble det kjent at Hans-Erik Dyvik Husby forlot bandet. Dette var etter at han fra september 2009 til januar 2010 hadde spilt hovedrollen i Jesus Christ Superstar på Det norske teatret.

I forbindelse med musikaloppsetningen sto han fram som kristen i et intervju med NRK:

– Jeg har følt mye av den undertrykkelsen på kroppen som Jesus gjør, samtidig som jeg har overlevd og reist meg. Og for meg er Jesus veldig viktig. Ethvert problem jeg står overfor, så tenker jeg «hva ville Jesus gjort?»

Sammen med Maria Solheim ga han på samme tid ut en singel med navnet Rom for alle, til inntekt for Kirkens Bymisjon, og han sang duett med Carola på hennes juleplate Christmas in Bethlehem.

I fjor høst sto Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete, på scenen som Jesus i musikalen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret i Oslo. I den forbindelse uttalte Husby: – Jesus var en typisk mannemann, med draget på damene.

Slet med rus – fant hjelp i scientologi-redskaper

2012 utkom boken HANK av Håvard Rem, hvor Husby fortalte om sitt liv. Her sto han blant annet fram som en tilhenger av Scientologikirken, mye fordi han opplevde at redskaper derfra hadde vært til hjelp for ham i kampen mot rusavhengighet. Dette var etter at han hadde vært på Scientologikirkens avrusningsinstitusjon Narconon, i Eslöv i Sverige.

Hans-Erik Dyvik Husby bodde i Å i Lofoten fram til han var tre år gammel. Det var hit han flyttet tilbake da han på 1990-tallet måtte ta grep for å komme ut av rusavhengighet.

I 2018 spilte han rollen som Petter Dass i et kirkespill som turnerte i Nord-Norge.

– Jeg er nordlending, og vokste opp med Petter Dass. Derfor har jeg alltid visst hvor viktig han har vært for oss nordlendinger, ja for hele Norge. Dessuten kjenner jeg meg godt igjen i fyren, sa Husby til Vårt Land den gang.

Han etterlater seg en datter fra et tidligere ekteskap.

Et møte med en mangefasettert mann

I februar i år trykket Vårt Land teksten som er gjengitt under, hvor mangeårig kulturjournalist i avisa Olav Solvang forteller fra sitt møte med Hans-Erik Dyvik Husby på den tiden da han stod på scenen som Jesus på Det norske teatret:


Vårt Land

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur