Kultur

48 klimademonstranter arrestert. Bruno spiller Bach for å betale bøtene deres

KLIMAKRISE: 48 demonstranter ble mandag ettermiddag arrestert etter store klimademonstrasjoner i Oslo. Organisten Bruno Hageman gjør det han kan for å hjelpe dem: Han spiller Bach på synth.

Rundt klokken 17.30 mandag ble 19 aktivister fra XR Ung arrestert og fjernet resepsjonen til Olje- og energidepartementet etter mange timers aksjon. Politiets innsatsleder, Kristoffer Bang, opplyser at aktivistene ble fjernet fordi departementet ønsket dem fjernet da de hindrer normal virksomhet. Tidligere mandag arresterte politiet 29 aktivister som sperret Majorstuakrysset i Oslo.

Rundt klokken 17.30 mandag ble 19 aktivister fra XR Ung arrestert og fjernet resepsjonen til Olje- og energidepartementet etter mange timers aksjon.

– De sperret hele krysset, og det gikk ut over ro og orden. Det gikk også utover sikkerheten da markeringen gjorde at ambulanser ikke kom fram, og lignende, sier innsatsleder Bang.

De arresterte aktivistene blir sendt i arresten, og kan vente seg bøter. Aksjonsgruppa Extinction Rebellion har holdt flere markeringer i Oslo mandag, både lovlige demonstrasjoner og sivil ulydighet-aksjoner. Politiet er kjent med at gruppa planlegger flere aksjoner gjennom uka, og har gjort forberedelser for å håndtere dem.

– Vi vurderer hver enkelt markering opp mot ytringsfrihet, som vi ønsker å legge til rette for, kontra det å gjøre ulovligheter som går utover befolkningen forøvrig.

Spilte Bach i sympati med demonstrantene

Vi gjør et hopp til tidligere mandag morgen: Bruno Hageman sitter utenfor Oslo S og spiller Johann Sebastian Bachs fuger for å dekke det han har forutsett kommer til å bli gruppas bøter.

– Extinction Rebellion har en solidaritetskasse, så jeg prøver å samle inn penger så bøtene kan bli betalt. Jeg er kirkemusiker, og det jeg gjør oftest er å spille Bach.

For det koster å være aktivist. Da Extinction Rebellion holdt sin største aksjon her til lands høsten 2020, ble 53 personer bøtelagt og arrestert. Ifølge gruppa selv fikk de til sammen 1 million kroner i bøter.

Så der sitter han, på en gul krakk foran et gammelt keyboard, og spiller klassisk musikk utenfor landets største jernbanestasjon. Rundt han går kona Ellen Hageman og deler ut frimerkestore lapper med Vipps-nummeret til Extinction Rebellion fra en svart bowlerhatt.

Sammen håper de å snu opinionen og gi klimaaktivistene større gjennomslag.

Bruno Hageman spiller Bach utenfor Oslo S i forbindelse med aksjoner av Extinction Rebellion.

Har mistet tilliten

---

Extinction Rebellion

  • En upolitisk, internasjonal klimaaktivistgruppe som protesterer mot de menneskeskapte klimaendringene og som kjemper for at styresmakter verden over tar grep for å motvirke klimakrisen.
  • Gruppa har gjort seg bemerket for sin utstrakte bruk av sivil ulydighet for å overbevise myndigheter verden over om å ta grep.
  • Gruppa har tre krav: at styresmaktene forteller sannheten om klimakrisen, at de handler nå og at de utvider den politiske arenaen med et borgerråd.

---

Til vanlig er Bruno Hageman er fast ansatt som organist i Midt-Telemark kirkelige fellesråd, men denne uka vil han gjøre sitt for å støtte et opprør nedenfra.

Han synes ikke det er uproblematisk å støtte sivil ulydighet. I utgangspunktet mener han at det i et demokrati øves innflytelse på politiske beslutninger gjennom bruk av stemmeretten.

– Men det holder ikke i den situasjonen vi er i og med de politikerne vi har nå. De snakker varmt om grønn vekst, men det er bare å lure seg selv. Selv i et demokrati som Norge klarer ikke politikerne å hanskes med klimakrisen, og da må vi gjøre noe med radikalt.

Den nederlandskfødte organisten minner om at gruppa avsverger all vold, og at deres standpunkt om liv fremfor økonomisk vekst bør være noe flere kan kjenne seg igjen i.

– Jeg håper politikerne snart vil komme etter. Så snart de gjør det, har jeg ikke noe behov for å gjøre noe ulydighet.

Bruno Hageman spiller Bach utenfor Oslo S i forbindelse med aksjoner av Extinction Rebellion.

Ut mot kirka

Selv om det runger av kirkemusikk i klimaets navn utenfor landets største togstasjon, synes ikke Hageman kirken gjør nok for å engasjere seg i klimakampen. Han skulle ønske kirka var langt tydeligere både i ord og handling.

– Kirken har gode grunner til å være med, og dessuten et krav om å snakke sant. Vi mennesker har forvalteransvar for naturen. Hele det kristne budskap er basert på offeret. Det er viktig at kirken spør seg: Hva vil vi ofre? Å bare gå fra dieselbil til elbil, er latterlig.

På spørsmål om hva han selv er villig til å ofre, forteller Hageman at det meste han kjøper, kjøper han brukt. Han har sluttet å fly, spiser kun vegetarisk, og driver aktivt med dumpster diving, altså å plukke mat fra matbutikkenes søppelcontainere i protest mot kasting av holdbar mat.

Aksjonerer hele uka

Extinction Rebellion har varslet sjokkaksjoner i Oslo før valget. Med en stor sivil ulydighetsaksjon fra 21. til 29. august har gruppa varslet den største aksjonen innen klima og miljø siden Alta-opprøret for 40 år siden.

Også XR i Sverige og Danmark er involvert. Aksjonistene har på annonsert en rekke blokader på sentrale steder i Oslo sentrum. Mens en del av dem er offentliggjort, er noen holdt hemmelige for at «de ikke skal saboteres av politiet».

Onsdag gjennomføres det en «sørgemarsj» og aksjoneres mot en rekke institusjoner XR holder ansvarlige for klimakrisen.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur