Kultur

Oslo Domkirke satser på kor: – Vi i Den norske kirke henger etter

KIRKEMUSIKK: Kirkerådet deler ut to millioner til kultur i år. For første gang siden 1970-tallet skal ti gullstruper få betalt for å synge i et helproft ensemble i Oslo Domkirke.

– Den norske kirke har en frivillighetskultur som er veldig verdifull, og på korfeltet er det mye frivillighet. Men ellers i samfunnet skal man få betalt for kompetansen man har, og jobben man gjør. Der henger vi etter i kirka, sier domkantor Vivianne Sydnes i Oslo Domkirke.

Musikkhøyskole-professor Sydnes er dirigent og kunstnerisk leder for et nytt og midlertidig profesjonelt ensemble. Stiftelsen Oslo Domkor søker nemlig ti deltids-gullstruper i en jobbannonse på Finn. Sangerne inngår i et prøveprosjekt for Den norske kirke (DNK). Oslo Domkor har fått 150.000 kroner fra Kirkerådet.

– Dette er det første rene kirkeensemblet i Oslo som får betalt så lenge jeg har jobbet, sier korleder Sydnes.

Den norske kirke har en frivillighetskultur som er veldig verdifull. Men ellers i samfunnet skal man få betalt for kompetansen man har

—  Domkantor Vivianne Sydnes

– Det er på tide at vi får til dette

Domkantoren påpeker at både Danmark og England har tradisjoner for profesjonelle kor i alle større kirker.

– Så dette er ikke banebrytende i europeisk sammenheng. Det er på tide at også vi får det til, intensiveringen på korfeltet i kirkemusikken i Norge, sier Sydnes.

Prøveprosjektet er en del av et prosjekt som skal gi DNK erfaring for å kunne bygge profesjonelle kor, og bedre ta vare på kordelen av den kirkemusikalske kulturarven.

– Musikkfeltet blir mer og mer profesjonalisert. Det er viktig at kirka er med på utviklingen, og at de eier denne utviklingen, sier korlederen.

Risikoen er at det bare er eksterne kor som får profesjonelle sangere, påpeker hun.

To millioner til kirkekultur

Kirkerådet vedtok i mars å gi to millioner kroner til kirkekulturlivet. Domkirkekor kunne søke på 600.000 til å prøve ut en ordning med profesjonelle sangere. Alle kronene er delt ut – men tildelingslista er foreløpig ikke gjort offentlig.

Inger Anne Naterstad er seksjonsleder for gudstjenesteliv og kultur i DNK, og ansvarlig for å dele ut kulturmidlene.

– Vi vil legge til rette for at korene får erfaring, slik at de kan bli ytterligere profesjonalisert, og strekke hals innenfor flere av Kulturrådets tildelingsordninger, sier hun.

Oslo Domkor

Større religiøse opplevelser

Planen er at det nye ensemblet i Oslo Domkirke går solo: Sangerne skal danne et eget lite kor, men er tilknyttet Oslo Domkor og annet musikkliv i domkirka.

– Prosjektet vil kunne gi større kunstneriske og religiøse opplevelser. Mye kormusikk er sakral, og for meg er det vesentlig at den blir fremført på best mulig måte i kirkene, i messer og liturgiske sammenhenger, sier Sydnes.

---

Korsatsing i Den norske kirke

  • Kirkerådet vedtok i mars å gi to millioner kroner til kulturaktiviteter i 2021.
  • Kirkerådet har delt ut 600.000 kroner til domkirker som ønsker å prøve ut profesjonelle sangere i korene. Tildelingslista er ikke offentliggjort.
  • Stiftelsen Oslo Domkor fikk tildelt 150.000 kroner, og søker nå ti sangglade kvinner og menn til et profesjonelt korprosjekt i høst.
  • Stillingsprosenten er om lag 20 prosent. Prosjektet løper fra september, til koret synger jula inn og ut.

---

Kvalitet er avgjørende, mener hun: Til tross for at utlyste stillinger er midlertidige deltidsstillinger, krever arbeidsgiver både påbegynt eller fullført musikkutdanning, og arbeidserfaring som ensemblesanger.

– Det er grenser for mye man kan synge uten å få betalt. Det er viktig å gi sangere lønn etter utdanning og kompetanse. Så dette gir en mulighet for sangere som liker å synge i kirken til faktisk å få betalt, sier domkantoren med glimt i øyet.

Mye kormusikk er sakral, og for meg er det vesentlig at den blir fremført på best mulig måte i kirkene, i liturgiske sammenhenger

—  Domkantor Vivianne Sydnes

– Men din kantorkollega Inger-Lise Ulsrud har tidligere kritisert DNK for å tilby musikere for få faste stillinger. Og nå gjøres det igjen?

– Hun snakket om kantorstillinger. Men det er jo en drøm at Oslo domkirke kan ha faste større stillinger også for sangere, sier Sydnes.

Hun håper prosjektet kan føre til nye, sakrale toner på kirkekorfeltet i Norge – og at noe som ligner korprosjektet kan etableres som en fastere ordning på sikt.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur