Inger Johanne Orefellen pensjonerer seg etter 32 år som kantor i Rygge kirke i Viken fylke.
Spørsmålet er: Tar datteren hennes over?
Hun er kordirigent og spiller ikke orgel, forteller Inger Johanne. Og faktisk er hun helt sikker på at hun ikke kommer til å ta over.
Men selv er vi litt i tvil, for vi har hørt det før.
[ Kirkemusikkstudent: – Har følelsen av at jeg må levere mer fordi jeg er kvinne ]

Skulle ikke bli organist
Inger Johanne Orefellens mormor, Johanne Roer Svendsen, skulle nemlig ikke bli organist hun heller. Men hennes far var en viktig og særdeles streng mann i lokalmiljøet, og da Rygge kirke manglet organist i 1908 ble en beslutning fattet med det samme. Det måtte bli hans 22 år gamle datters jobb å tre inn i yrket.
Og slik ble det – ikke bare for en kort tid, men i hele 40 år. Johanne Svendsen kombinerte den gang yrket med å være bonde og øvde etter gårdsarbeidet var ferdig.
For sin innsats i den ærverdige middelalderkirken fikk hun Kongens fortjenstmedalje.
Orgelet hun spilte på var fra 1850 og har forlatt kirken for lengst, men på et eller annet merkverdig vis, forteller Inger Johanne, befinner det seg nå på museum i Tromsø.

Mormor Johanne Roer Svendsen ble kreftsyk og døde i 1958. Da var det hennes datter, Marit Svendsen Orefellen som tok over, selv om det slettes ikke var planlagt. Hun var pianist og ville bli pianolærer, men slik ble det ikke – hun trådte i stedet inn i organistrollen som sin mor.
På kort varsel måtte hun øve intenst. Hun øvde så voldsomt og i så kalde lokaler at hun pådro seg senebetennelse i ikke bare én, men to hender. Det skulle følge henne resten av livet. Det husker Inger Johanne godt. Likevel beholdt hun jobben helt frem til 1983 og startet både barnekor og kvinnekor før hun ga seg.
Og hvem skulle ta over?
– Selv hadde jeg bestemt meg for at jeg ikke skulle bli organist
— Inger Johanne Orefellen

[ Frustrasjon over smalt kristent musikklandskap: – Rart at lovsang er en sjanger, sier Ole Børud ]
Skulle heller ikke bli organist
– Selv hadde jeg bestemt meg for at jeg ikke skulle bli organist, sier Inger Johanne.
Men så ble hun tyve, opplevde flere vidunderlige orgelkonserter og tenkte «nei dette måtte jeg vel være med på jeg også?»
– Det bare trakk seg fram på en måte. Og da ble jeg plutselig veldig bestemt.
Så hun øvde intenst, hun også. Hun kom inn på musikkonservatorium og kom ut som Rygge kirkes nye organist i 1989.

Krakken går videre
1. august er det slutt. Inger Johanne pensjonerer seg. Med det er en mer enn hundre år lang generasjonsrekke brutt, med unntak av Guttorm Ihlebæks periode fra 1983 til 1989.
– Det siger vel inn utover høsten, sier hun om pensjoneringen, men dersom savnet blir for stort, har hun sikret seg rollen som vikar i blant.
– Å kunne være her alene i denne kirken, med denne akustikken, ser jeg på som en utrolig luksus.