Hva skjer med krigsminnet når den siste overlevende er død?
HISTORIENS GANG: I ny roman om krigen, om glemsel og historie undersøker Mattis Øybø den store innflytelsen et menneske kan ha. Selv lenge etter dets død.
SPOR I OSS: Forfatter Mattis Øybø har gitt sin femte roman tittelen «Den siste overlevende er død». Det er en bok om historie – hvordan den fortolkes, fortelles og lever videre i oss alle.
Charlotte Førde Skomsøy
Mattis Øybøs femte roman har fått tittelen Den siste overlevende er død. Der møter vi Jonathan som får beskjed om at faren hans, Jakob Meyer, er død. Jonathan kjente ham ikke. Han vet bare at Jakobs far Isak var jøde, og måtte flykte til Sverige under krigen.
I romanen kan vi lese at «historie er også lengsel, historie er også håp». Og han spør: «Hvor mye må man vite om et menneske før man får øye på det? Hva er nok til å få det til å tre ut av det allmenne?»
Tilfeldig kom Øybø over at hans egen bestefar var en av 16 politimenn som i 1943 hadde sagt nei til å skrive under på en lojalitetserklæring til okkupasjonsmakten. Han ble sendt til konsentrasjonsleiren Stutthof. Etter krigen skilte han seg og flyttet til England.
Bestill abonnement her
KJØP