Kultur

I kveld kåres vinneren av årets Petter Dass-pris

PRISUTDELING: I kveld klokken 18 kan du følge prisutdelingen på Vårt Lands nettsider. De nominerte er Thor Haavik, Leif Ingvald Skaug og Helga Haugland Byfuglien.

Leif Ingvald Skaug, Helge Haugland Byfuglien og Thor Haavik er nominert til Petter Dass-prisen 2020.

Kirkedørene er stengt for store forsamlinger, så utdelingen av årets Petter Dass-pris sendes på Vårt Lands nettsider klokken 18 i kveld. Selv om publikummet i Sagene kirke er fraværende, blir det likevel Petter Dass-pris også i år. Kvelden byr på en sjelden anledning til å høre kusinene Marthe og Ellen Andrea Wang framføre salmer og sanger.

På Vårt Lands nettsendte prisutdeling skal de framføre salmer og sanger, Ellen Andrea Wang på kontrabass og Marthe Wang på piano. For Marthe Wang er dette den eneste opptredenen i desember.

– Årets tildeling kommer til å bli helt spesiell. Den kommer selvsagt til å være annerledes enn tidligere, i og med at vi ikke kan ha publikum, men det gir også alle leserne våre og andre interesserte mulighet til å ta del i det hele – fra hver sin krok på hver sitt vis, sier Elise Kruse, avisas konstituerte religionsredaktør.

Hun tror utdelingen også blir en anledning til å få både førjulsstemning og åndelig påfyll i en travel og kaotisk tid.

Tre nominerte

De tre nominerte til årets Petter Dass-pris er Thor Haavik, Leif Ingvald Skaug og Helga Haugland Byfuglien. Thor Haavik er også kjent som «Farmen-presten», som ifølge Petter Dass-juryen ikke bare har truffet seernes hjerter med sin medmenneskelighet og varme, men også med troen sin «som han aldri la skjul på underveis». Haaviks måte å folkeliggjøre og samtidig tydeliggjøre den kristne troen på, har imponert langt utenfor kirkas vegger, skriver juryen i nominasjonsteksten.

Leif Ingvald Skaug er nominert ikke minst for arbeidet med Gospel Explosion, som har vært til stor glede og oppmuntring for mange i ellers tøff og dyster tid. «Hans genuine engasjement og iver for den varierte kirkemusikken er ikke bare imponerende, men også inspirerende. Skaug er heller ikke bare en utrolig dyktig musiker, han er også en sterk åndelig formidler som presenterer kristentroen på en tilgjengelig måte gjennom musikk som varmer», heter det i juryens nominasjonstekst.

Helga Haugland Byfuglien er nominert for det langvarige arbeidet for å skape bredde og forståelse i kirken, ikke minst som den første kvinnelege preses i Den norske kirke. Som leder av det norske bispekollegiet har hun ledet Den norske kirke «gjennom noen av de mest krevende periodene for kirka i nyere tid – både gjennom skillet mellom stat og kirke og vedtaket om kirkas to syn på likekjønnet vigsel», heter det i nominasjonsteksten.

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut hvert år av Vårt Land.
  • Prisen går til den eller de «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte».
  • Den første prisen ble delt ut i 1995 til Egil Svartdahl.
  • I fjor gikk prisen til Arne Viste.
  • Årets nominerte er Thor Haavik, Leif Ingvald Skaug og Helga Haugland Byfuglien.

---

Programmet i kveld starter på vl.no/petterdass klokken 18 med et sanginnslag fra Ellen Andrea og Marthe Wang. Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore og konstituert religionsredaktør Elise Kruse vil ønske velkommen, før politisk redaktør Berit Aalborg presenterer de nominerte og deler ut prisen fra klokken 18.15.

Etter en musikalsk overraskelse fra kusinene Wang, samtaler Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo med prisvinneren rundt klokken 18.45. Etter samtalen på rundt 20 minutter rundes kvelden av med et siste sanginnslag.

Følg prisutdelingen her fra kl. 18!

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur