Kultur

Kirker forbereder seg på store inntektstap

Ettersom kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter, regner «utleiekirken» Røros kirke med et inntektstap på 350.000 kroner frem mot jul.

– Kirken er en viktig konsert- og kulturarena på Røros, så dette får store konsekvenser både for oss og for lokalmiljøet, sier Bjørg Helene Skjerdingstad, kirkeverge i Røros kirkelige fellesråd.

Hun snakker om beslutningen om at det maksimalt kan være 50 mennesker på arrangementer i kirken. Kravet ble innført denne uken, og vil særlig påvirke økonomien til kirker som driver med utleie. Mens flere kirker arrangerer sine egne konserter, er det nemlig også en del som leier ut til arrangører.

– Vi regner med 350.000 kroner i bortfall av inntekter, sier kirkevergen.

LES OGSÅ: Mener kirken forskjellsbehandles som kulturarena

Uheldig utleier

Kirken har de siste årene markert seg som utleier, og slik blitt en viktig konsertaktør mange steder. Senest i høst presenterte Kirkerådet veilederen Kirken som utleieaktør. Veiledningsheftet er ment å bidra til at kirken blir en proffere utleier på kulturfeltet, og kommer med råd om hva menigheter bør tenke gjennom før de inngår utleieavtaler. Kirkerådet slår fast at kirken har som mål å være en attraktiv og profesjonell aktør i samarbeid med kunstnere.

Røros kirke driver utstrakt utleievirksomhet. Kirkeverge Bjørg Helene Skjerdingstad forteller at kirken ikke arrangerer konserter selv, men i stedet leier ut kirken og tar prosenter av arrangørenes inntekter.

– Det arrangeres mange konserter i Røros kirke frem mot jul, noe som gir gode inntekter til fellesrådet, forteller kirkeverge Bjørg Helene Skjerdingstad.

Nå er fastmonterte seter et krav for å kunne avholde arrangementer med inntil 200 personer. Ettersom kirkebenker ifølge Helse- og omsorgsdepartementet ikke kan regnes som «fastmonterte seter», kan det fremover være maksimalt 50 publikummere i arrangementer i kirker.

Røros 04.07.2017
Røros kirke. Kirkeverge, Bjørg Helene Skjerdingstad, kantor Stephen Hicks og billettansvarlig/frivillig i døra, Einar Aasen.
FOTO: JOAKIM S. ENGER

Røros kirke, også kjent som Bergstadens Ziir, er en viktig konsert- og kulturarena på Røros, spesielt i førjulstiden. I år må det blir julestemning uten julekonserter i den kjente kirken. Arkivfoto: Joakim Enger.

Sigvart Dagsland, Eva Weel Skram, Kim Rysstad og Chris Medina er bare noen av artistene som hadde planlagt å avholde konserter i Røros kirke frem mot jul. Mesteparten av de planlagte konsertene har nå blitt strøket ut av kalenderen, og Skjerdingstad ser for seg enda flere avlysninger.

– Vi har fått flere telefoner fra arrangører som avlyser. En del av disse er store artister som har store kostnader, og da er ikke 50 publikummere aktuelt.

Selv om restriksjonene kanskje mykner opp i desember, bemerker Skjerdingstad at de som skal avholde konserter har behov for å planlegge langt frem i tid.

LES OGSÅ: Hvis Abid Raja fortsatt vil vise at han er opptatt av kirken som kulturarena, bør han finne en bedre løsning, skriver Vårt Land på lederplass

Får ikke kompensasjon

Dersom kirkebenker hadde blitt regnet som fastmonterte seter – og man kunne samle 200 personer om gangen – hadde konsertene blitt gjennomført, forteller kirkevergen. For å øke publikumsantallet hadde flere av de nevnte artistene planlagt å avholde to konserter samme kveld.

Særlig en kirke som Røros rammes av at kirkene ikke har det samme mulighetsrommet som andre kulturaktører. Det at kirken ikke selv arrangerer konsertene, men leier ut kirken til andre arrangører, er særlig utslagsgivende.

– Jeg har undersøkt dette, og det viser seg at vi som utleier ikke får kompensasjon for tapte inntekter. Det betyr altså bortfall av 350.000 kroner, og Røros kirke vil dermed gå med underskudd i 2020, sier Skjerdingstad, som likevel er mest opptatt av det store bildet.

– Oppleves det ikke urettferdig at kulturhus kan samle 200, og dere bare 50?

– Dette er en pandemi som myndigheten prøver å få kontroll på, og da er det viktig å være lojale overfor deres tiltak. Det er klart at dette slår negativt ut for oss lokalt, men vi må se på helheten, forteller kirkevergen.

Skjerdingstad er også opptatt av at Røros kirkes bortfall av inntekter rammer mer enn bare dem selv.

– Folk setter pris på å reise til Røros i førjulstiden. Da kan du handle i gågaten og få med deg en julekonsert i kirken, så har du en koselig førjulshelg. Dette betyr mye også for hotell- og handelsnæringen på Røros.

LES OGSÅ: Politikontroll i kirker kan bli aktuelt

Vil begrense tapet

Sankt Petri kirke i Stavanger har plass til 750 mennesker, og kombinerer utleie og å arrangere egne konserter. Håvard Vetrhus, daglig leder i Domkirken og St. Petri menighet i Stavanger, forteller derfor at kirkebenkbeslutningen «påvirker hverdagen dypt».

– Vi har tapetsert kalenderen med arrangementer fremover, og 98 prosent av disse er avlyst. Så dette betyr mye økonomisk.

I løpet av de tre ukene som er igjen av november, stod i alt 12 konserter på blokka.

– Hvis du skal leie kirke, artister, musikere og instrumenter, så koster det ganske mye penger. Så flere arrangører avlyser for å begrense tapet, forteller den daglige lederen.

Vetrhus forbereder seg på at restriksjonene vil forlenges også utover desember. Hvis tiltakene slipper opp, bemerker han likevel at menigheten før eller siden må ta stilling til det som skjer i desember, og har derfor liten tro på noen utstrakt konsertvirksomhet i desember måned.

Selv om Vetrhus skulle ønske at kirkebenker ble definert som fastmonterte seter, vil han ikke «problematisere dette».

– Det er trist at vi blir skadelidende, men det er en dugnad vi må finne oss i.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur