Kultur

Kor og koronastøtte: Synger ut etter lang tids abstinens

Røa kirke tok sjansen og er i gang med to ukers musikkfest. Store julekonsertturneer risikerer fortsatt avlysning.

Røa Musikkfestuker arrangeres i år for 16. gang. 11 konserter og tre gudstjenester fram til søndag 1. november. Onsdag er Oslo-kirka full når seks lokale kor holder konsert – de 120 plassbillettene er delt mellom korene.

– Måtte vi ned i et publikum på 50, hadde vi likevel gjort det. Det krever mer enn vanlig planlegging og ekstra mannskap. Vi har tatt sjansen på at støtteordningen dekker eventuelle tap, men jeg håper det bærer. Nå ser det ut som vi har gamblet riktig. Vi har i utgangspunktet støtte fra Kulturrådet og bydelen og håper det holder. Åpningskonserten holdt vi to ganger, sier kantor Gunnar Petersen-Øverleir.

Menigheter kan søke

Da kulturminister Abid Raja la fram regjeringens koronasatsing på kulturlivet mandag, kom han med en avklaring med stor interesse for menigheter landet rundt. Om lag halvparten av alle julekonsertene er arrangert av lokale menighetsråd, mens den andre halvparten er arrangert av leietakere av kirken. KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter påpekte i høringsrunden at menighetsrådene har vært utelukket. Regjeringen lyttet og endret forskriften. Det er KA svært glad for.

Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen er også lettet over at menighetsrådene nå kan søke støtte.

– At det dreier seg om julekonserter, gjorde det nok lettere. Alle vet hvor viktig kirken er i desember. Vi er glade for KA påpekte dette i høringsrunden, sier direktøren.

Hun minner imidlertid om at det ikke automatikk i at det blir konserter når menighetsråd kan søke støtte.

– Noen lokalt må ønske å gjøre det. Vi har levd i pandemimodus lenge, men jeg håper folk har pågangsmot til å planlegge konserter, sier Ingrid Vad Nilsen.

Abstinens

Neste fredag synger kvintetten Early Voices i Røa kirke. Etter lang tids abstinens, har de i høst holdt konserter i Hamar, Fredrikstad og i Slidredomen.

– Vi ville ut og synge for dem som ville høre og for vår egen del. Det var veldig forløsende, sier Mari Johanne Müller.

Å synge i Slidredomen var et høydepunkt, og konserten kunne vært utsolgt to ganger. Müller er usikker på hva den nye stimuleringsordningen vil innebære for kvintetten, men de planlegger flere julekonserter.

– Som klassiske musikere bruker vi kirkene mye, og veldig få kommuner har en støtteordning der menigheten kan søke. En åpning for at menigheter kan søke ville vært en kjempeløsning på generell basis, sier hun.

Teller kroner

Også andre arrangører av julekonserter er glade for signalene, selv om det for flere planlagte turneer kommer for seint. Flere sitter fortsatt på vent.

Reidun Berntsen er daglig leder i Rocksport Booking som blant har ansvaret for Trine Rein. Selv om hun fremdeles ser begrensninger med tanke på hvilket budsjett de skal lage regnskap ut fra, ser hun dette som gode nyheter. Flere bookingselskaper med ansvar for julekonserter gjør nå en samlet vurdering av Kulturdepartementets ordning.

– De produksjonene som har lagt ut billetter for salg, har til hensyn å gjennomføre så sant ikke lokal smitte dukker opp. Slik det er formulert er det ingen sikkerhet for at vi får dekket opp tap for billetter vi ikke kan selge, sier Reidun Berntsen.

– Vi vil at færrest mulig skal avlyse, men heller søke stimuleringer. Det er viktig for oss å opprettholde vår kristne og humanistiske kulturarv. Vi vil trenge jula og julekonsertenes varme og kjærlighet i år, sa kulturminister Abid Raja (V).

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur