Kultur

– Nå blir det julekonserter

– Vi vil trenge jula og julekonsertenes varme og kjærlighet i år, sa kulturminister Abid Raja da han la fram regjeringens koronasatsing på kulturlivet. KAs reaksjon er at julekonsertene er reddet.

– For å sikre jula og julekonsertene tar vi også inn menighetsrådene som søkere, og jeg er glad for at vi med dette kan sikre at flest mulig julekonserter kan gjennomføres, sa kulturminister Abid Raja (V) under dagens pressekonferanse om redningspakke til kulturlivet.

Stor glede

Om lag halvparten av alle julekonsertene er arrangert av det lokale menighetsråd, mens den andre halvparten er arrangert av leietakere av kirken. Forskriften for stimuleringsordningen har vært ute til høring. I den høringen har KA påpekt at menighetsrådene har vært utelukket.

Regjeringen har lyttet og endret forskriften, noe KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, er svært glad for.

– Nå blir det julekonserter i kirkene. Med dette åpnes ordningen for kulturlivet opp, slik at menighetsråd som planlegger julekonserter, kan få støtte til å gjennomføre disse. I tillegg vil ordningen gi støtte til både profesjonelle og frivillige aktører som leier kirker til å arrangere julekonserter, sier Jens A. Bjelland, seniorrådgiver for sektorpolitikk i KA.

Krevende

Menighetsrådene i Den norske kirke har ikke kunnet søke på kompensasjonsordningen for frivilligheten. De har også bare i liten grad kunnet søke på ordningen for kultursektoren. Bjelland viser til at mens kunstmuseer fikk dekket bortfall av inntekter fra utstillinger, fikk kirkene ikke dekket bortfall av billettsalg.

– Dette har gjort koronaperioden spesielt krevende for kultur- og frivillighetsarbeidet i Den norske kirke, sier Bjelland.

Menighetsråd kan fortsatt ikke søke på ordningen for frivilligheten, da den forutsetter registrering i Frivillighetsregisteret.

Gode opplevelser

– Men med dagens nyhet har kirken i hvert fall fått innpass i en viktig ordning, som vil sørge for at mange får gode konsertopplevelser i landets kirker frem mot jul, konkluderer KA.

– Det er viktig for oss å opprettholde vår kristne kulturarv, og jula er sentral. Vi vil trenge jula og julekonsertenes varme og kjærlighet i år, sa kulturminister Abid Raja (V).

Raja understreket at ordingene nå rettes mot å gjennomføre konserter.

– Vi vil at færrest mulig skal avlyse, men heller søke stimuleringer. Det er ikke moro for noen å avlyse, men gjennomføre innenfor begrensningen på antall. Vi vet vi ber om mye, men vi ber om at vi alle strekker oss enda lenger for å få til gjennomføring, sa Raja.

LES OGSÅ:

Kirker vil bli proffere på utleie

Skrotet drømmen om den store juleturnéen

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur