Kultur

Svein Tindbergs Moria-dikt sett av en kvart million

– Det ligger et sinne og raseri der som vi ikke får utløp for gjennom politikken, sier skuespiller Svein Tindberg om befolkningens Moria-engasjement

– Det er rett og slett en arbeidsledig skuespiller som gir frustrasjonen og sinnet en kunstnerisk form, forteller Svein Tindberg.

Skuespilleren snakker om en videosnutt han lastet opp på Facebook natt til tirsdag, natten før Moria-saken skulle behandles i Stortinget. Der fremfører han et dikt om den norske tryggheten og den pågående situasjonen i Moria-leiren. «Vi er landet alle drømmer om, vi er drømmeslottet Soria. Men i Moria drømmes tause drømmer om litt verdighet og brød», deklamerer han fra sin egen stue.

På tre døgn har videoen fått over 270.000 visninger, og blitt delt av mer enn 3.000.

– Det tyder vel på at jeg traff en fortvilelse hos flere enn meg selv. Av og til kan det kanskje uttrykkes vel så godt med et pussig lite dikt som med en avisartikkel.

Moria. Natthilsen fra meg

Posted by Svein Tindberg on Monday, May 25, 2020

Skulle ønske regjeringen ikke var så prinsippfast

Tirsdag denne uken besluttet regjeringen at dersom minst åtte-ti andre europeiske land velger å hente ut sårbare barn og familier, vil Norge også bidra. Svein Tindberg delte videoen i forkant av stortingsmøtet, men engasjementet har fortsatt.

– Du ser hvordan det koker på Facebook etter denne beslutningen. «Jeg redder så klart et barn fra et brennende hus, men bare om åtte andre gjør det», skriver folk. Det ligger et sinne og raseri der som vi ikke får utløp for gjennom politikken.

Skuespilleren påpeker at han skjønner at enkelte politikere argumenterer med at det ikke er rettferdig å skulle hente barn fra én leir.

– Men det resulterer i at det ikke blir noen. Vi venter så innmari lenge. Bare Romania og Ungarn blir med, liksom, men det blir de jo aldri. Dugnad handler ikke bare om å male gjerder i barnehager eller vaske hender i koronatiden. Det er også noe større.

Tindberg trekker frem Piet Heins sitat «the noble art of losing face, may one day save the human race». Han mener prinsipper også har en skyggeside, og skulle ønske regjeringen ikke var så prinsippfaste.

– Det er noe med å tørre å ikke alltid følge sine egne regler. Vi kan ikke skyve menneskelig lidelse bort med argumenter hele tiden.

LES OGSÅ: – Den politiske motviljen er uforståelig, sier Marte Valle om regjeringens behandling av Moria-barna

MF-professor: – Norge trekker beina etter seg

Sturla Stålsett, professor ved MF Vitenskapelig høyskole, er blant de drøye 3.000 menneskene som har delt videosnutten. Han mener kombinasjonen av poesi, politikk og personlig stemme er viktig, spesielt når det berører grunnleggende verdispørsmål.

– Det var et sterkt poetisk og politisk hjertesukk over situasjonen vi har sett utspille seg på Stortinget. I mange tider ville Norge vært første nasjon til å bidra i en slik humanitær krise, men her trekker man beina etter seg og finner flest mulig innvendinger og unnskyldninger mot å gjøre det som virker åpenbart.

Stålsett har registrert at svært mange har delt videoen, og tolker det dit hen at mange føler et ubehag ved måten denne krisen har blitt drøftet på. Han mener det strider med det som ligger i det norske selvbildet.

– Kulturfeltet har engasjert seg for Moria. Hvordan tolker du dette veldige kulturengasjementet?

– Jeg tror det i bunn og grunn handler om et dypt menneskelig engasjement. Siden det kommer fra kulturfeltet tenker jeg at det også er et uttrykk for den varhet som kunstnere og kulturarbeider kan ha for andres lidelse. Dessuten vet mange at de har en stemme i det offentlige rom, en annerledes stemme som på en annen måte kan nå vår empati.

LES MER: 

• Moria-aktivist: – Folket vil noe annet enn de folkevalgte

Se listen over alle kommunene som vil ta imot barn fra Moria

• – Vi kan ikke se på denne lidelsen uten å gjøre noe, sier Kjell Magne Bondevik

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur