Kultur

Edin Løvås tråkket opp Jesus-stien

Han ledet kristne i alle leire til et nærere forhold til Jesus. Det forteller de mange skribentene i boken Veien videre – Arven etter Edin Løvås. Mannen som mange kaller retreatbevegelsens far, ville i år fylt 100 år.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Av: Dan Kristoffersen

– Boken har egentlig ikke Edin Løvås i sentrum, forteller Erik Andreassen (40), hovedpastor i Oslo misjonskirke Betlehem. – Gjennom tekstene ønsker skribentene å peke på Jesus, slik Edin selv alltid gjorde. Samtidig er det en introduksjon og antologi over hans arbeid, tankegang og betydning.

Temaene i Veien videre spenner derfor over områder som Løvås selv var opptatt av, deriblant Jesusmeditasjon, Kristusmystikk, retreat og disippelskap. Det var Andreassen som tok initiativet til boken, og forfattet kapittelet Tomas-kristne: skeptikere drevet av ånden. I tillegg sitter han i redaksjonskomiteen.

###

– Ideen ble presentert for Verbum forlag, som tente fort på prosjektet. Resultatet er at skribenter fra hele kirkelandskapet har bidratt, og nesten ingen av de forespurte sa nei. Det viser hvor bredt Edin nådde ut.

Blant bidragsyterne finner man skribenter som Knut Tveitereid, Jostein Ørum, Stian Kilde Aarebrot, Peter Halldorf, Knut Grønvik og Ragnhild Aadland Høen, i tillegg til en rekke andre som på hvert sitt vis har blitt påvirket av Edin Løvås.

Retreat og fokus

Edin Løvås ble født 26. november 1920, og var mesteparten av livet tilknyttet Misjonskirken Norge som evangelist og forkynner. Han er kanskje mest kjent som retreatbevegelsens far, og skrev en rekke bøker, deriblant Minutter med Jesus og Det farlige maktmennesket.

– Da jeg var i slutten av 20-årene, flyttet jeg til Sandom Retreatsenter som Edin var med på å starte på 1950-tallet, forteller Anne-Karin Apalseth (57), daglig leder for Sandomstiftelsen og bidragsyter i boken.

– Som fersk retreatarbeider ville jeg lære mest mulig. Da Edin og kona Brita kom på sitt første besøk til oss, overøste jeg ham med spørsmål om hvordan min mann og jeg best kunne lede arbeidet på Sandom, men vi fikk ikke et eneste ferdigtygd svar. I stedet pekte han forbi seg selv, og viste heller tillit til oss og Gud.

For sitt arbeid på Sandom fikk Løvås i 2006 Kongens fortjenstmedalje i gull. En annen skribent som ble påvirket av retreatarbeidet, samt Løvås sitt fokus på Jesusmeditasjon, er nåværende sokneprest i Lommedalen menighet, Knut Grønvik (66). Grønvik møtte Løvås da førstnevnte studerte ved Det teologiske menighetsfakultet på starten av 1970-tallet.

- Jeg var aktiv i Jesusbevegelsen, i det som ble kalt Guds fred i Oslo. Edin var veldig begeistret for oss, og hadde 20 år tidligere, i sin første bok, skrevet at det ville komme en slik type vekkelse, forteller Grønvik som siden skrev Snekkersønnen: Edin Løvås - en biografi (1995). I Veien videre har han skrevet kapittelet Jesusmeditasjon i prekenverkstedet.

- Han hjalp meg til å slå bro mellom faglige teologiske studier og det erfaringsmessige. Han viste meg viktigheten av å peke på personen Jesus i min forkynnelse, og å tale til sansene, ikke bare til tanken.

Økumenikk

«Ingen bør ha sin identitet i sitt eget trossamfunn, sin egen kirke eller bevegelse. Vi bør se på oss selv først og fremst som kristne, først som disipler, først som Kristi etterfølgere». skrev Edin Løvås i boka Enhetsfolket (1986). Forfatteren og forkynneren fikk Norges Kristne Råds økumenikkpris i 2003, og var tydelig opptatt av enhet i kirkelandskapet.

– Boken er en dokumentasjon av de sporene Edin Løvås har satt. Det er helt utrolig at redaksjonen har greid å samle så mange av mine yndlingsforfattere og skribenter fra ulike kirkesamfunn i en bok, forteller kommunikasjonsrådgiver, katolikk og forfatter av kapittelet Min veiviser til den katolske kirke, Ragnhild Aadland Høen (43).

– Det er nok litt typisk for hvem Edin Løvås var. Han var en som alle følte var deres egen, uansett om du var katolikk, pinsevenn eller lutheraner. Det er få andre som har vært i en slik posisjon.

edin løvås mediterer okt 03 foto: lars o.
Hjemme i Halden hadde Edin Løvås sin faste plass for sine daglige Jesus-meditasjoner. Foto: Lars O. Flydal

Høen understreker at Løvås var helt avgjørende på hennes vei til Den katolske kirke, og beskriver forkynneren fra Misjonsforbundet som en jordnær mystiker.

– Det går ikke an å måle hvor mye Edin har betydd for mitt forhold til Jesus og Kristus-mystikken. Han lærte meg å bruke mine sanser når jeg gikk inn i bibelhistorier, slik Ignatius (katolsk helgen) gjorde. Edin viste meg skattene i den katolske tro og tradisjon, og brukte det inn i eget retreatarbeid. Det hjalp meg til å oppdage rikdommen som ligger i den fulle, kristne trosoverleveringen.

Aktualitet

Edin Løvås sovnet inn på Halden sykehjem, natt til 1. november 2014, nesten 94 år gammel. I tillegg til de ordinære tema-artiklene, inneholder boken hans siste tekstmanus, Jesu Kristi disipler fra 2009, en kort biografi over liv og virke, samt små fortellinger med glimt fra forkynnerens liv.

Selv om Halden hadde vært hans hjemby i flere år, var han fremdeles medlem av Oslo misjonskirke Betlehem, og møtte pastor Erik Andreassen ved mange anledninger.

– Han sendte oss oppmuntringer, og jeg har lest alle bøkene hans. Veien videre viser Edin Løvås sin betydning for norsk kristenhet, og det blir spennende å se hva slags nedslagsfelt boken får. De siste årene har jeg merket en sterk interesse for hans bøker og virke, og det er ofte unge mennesker som spør meg om hvilke av hans bøker de bør lese. Han er fremdeles veldig aktuell.

LES OGSÅ:

Retreat er fortsatt ikke noe mange gjør

En varm tilhenger av husmenigheten

En stille motkultur

From gerilja: Ikke snakk så mye, gjør det

---

Edin Løvås

  • Født 26. november 1920 i Egersund, døde natt til 1. november 2014 i Halden.
  • Var tilknyttet Misjonskirken Norge (tidl. Misjonsforbundet) som forkynner og evangelist.
  • Forfattet en rekke bøker, og designet det kjente disippelkorset.
  • Var sentral i norsk retreatarbeid.
  • Ville fylt 100 år i 2020.

---

---

Bok

  • Veien videre
  • Arven etter Edin Løvås
  • Antologi med flere skandinaviske bidragsytere.
  • Verbum forlag

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur