Kultur

Graham-organisasjon satte opp nødsykehus i Central Park. Homofilisyn skaper uro

I Central Park i New York har hjelpeorganisasjonen Samaritan's Purse satt opp telt med plass til 68 koronapasienter for å avlaste sykehuset Mount Sinai like ved. Men Franklin Grahams uttalelser om homofile og transpersoner, får debatten til å gå i byen.

Byrådsleder Corey Johnson skriver på Twitter at han finner det «ekstremt bekymringsfullt» at Franklin Graham og organisasjonen Samaritan's Purse er involvert i hjelpetiltakene mot koronakrisen på noen måte, og at han kommer til å følge situasjonen nøye.

I en erklæring skriver han at «New York City er kjent over hele verden for å omfavne mangfold, og Franklin Graham har brukt sin karriere til å arbeide mot disse verdiene». Johnson viser til at Graham i lang tid har «spydd ut hatske budskap» mot homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT).

Johnson sier ifølge NBC New York at «vi trenger forsikringer fra byen og Mount Sinai at Samaritan's Purse og deres frivillige blir fulgt med på, og at LHBT-samfunnet ikke blir diskriminert på noen måte». Han understreker at «dette er en krise, men verdiene våre består».

Samaritan's Purse har hentet inspirasjonen fra bibelfortellingen om den barmhjertige samaritan, og har som mål å hjelpe mennesker i nød uansett hvor de befinner seg.

Lover at pasienter ikke blir diskriminert

Sykehuset Mount Sinai ligger like ved Central Park, og det er dette sykehuset Samaritan's Purse skal avlaste med sine 68 senger og 10 intensivplasser. Mount Sinai har sagt i en uttalelse at behandlingen utelukkende skal skje på medisinsk grunnlag, ikke ideologi. Ifølge Mount Sinai står sykehuset og Samaritan's Purse sammen for å gi helsehjelp i verdensklasse til enhver som trenger det.

Carolyn Maloney som representerer New York i Kongressen, sier til NBC New York at da det ble sendt ut en forespørsel om hjelp, svarte Samaritan's Purse.

– De ønsker å hjelpe oss med å redde liv, og vi trenger hjelpen de kan gi, sier hun.

Ifølge Maloney har Samaritan's Purse forsikret at de ikke vil diskriminere pasienter på noe vis.

Medical oxygen is delivered to Samaritan's Purse's 68 bed emergency field hospital specially equipped with a respiratory unit in New York's Central Park, Tuesday, March 31, 2020, in New York. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Mary Altaffer)
Oksygen blir levert til teltene der Samaritan's Purse nå tilbyr hjelp til koronapasienter i Central Park i New York. Torsdag var antall døde av koronaviruset i USA passert 5.000.

USA har høye koronatall

Tallet på korona-relaterte dødsfall i USA var torsdag over 5.100, ifølge NTB. 215.300 har fått påvist viruset. Tilstanden til drøyt 5.000 som fortsatt har viruset i kroppen, betegnes som alvorlig eller kritisk.

President Donald Trump anslo tirsdag at koronaviruset vil kreve mellom 100.000 og 240.000 amerikanske liv.

Sin fars sønn

Franklin Graham er eldste sønnen til den amerikanske evangelisten Billy Graham. Han er både leder for Samaritan's Purse og Billy Graham Evangelistic Association. Samaritan's Purse driver hjelpearbeid i 100 land.

Billy Graham døde 99 år gammel i februar 2018. Fra slutten av 1940-tallet og utover reiste Graham rundt og holdt vekkelsesmøter i 185 av verdens 195 land. Han har også holdt TV-overførte møter og skrevet bøker.

Graham regnes også som en av grunnleggerne av Lausanne-bevegelsen.

David L. Reich, President & Chief Operating Officer of The Mount Sinai Hospital, right, tours the Samaritan's Purse 68 bed emergency field hospital especially equipped with a respiratory unit in New York's Central Park, Tuesday, March 31, 2020, in New York. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Mary Altaffer)
Medisinsk personell og andre fra Samaritan's Purse satte denne uka opp feltsykehus i Central Park i New York. Organisasjonen er inspirert av fortellingen om den barmhjertige samaritan. Noen er urolige for at organisasjonen skal forskjellsbehandle pasienter fordi lederen, Franklin Graham, har uttalt seg kritisk om homofile og transpersoners rettigheter.

Far og sønn valgte ulik linje

Vårt Land har tidligere skrevet at Billy Graham og sønnen Franklin har hatt en ulik tilnærming til politikk. Tormod Engelsviken uttalte etter Billy Grahams død at han stort sett holdt seg nøytral overfor partipolitikk.

– Selv om mange har vært uenig i budskapet hans, har han vært respektert som person, blant annet fordi han har fremstått som en troverdig skikkelse og ikke har vært rammet av store personlige skandaler, sa Engelsviken, som er professor emeritus i misjonsvitenskap ved MF vitenskapelig høyskole.

Selv sa Billy Graham følgende om sitt forhold til politikk:

«Jeg prøver å holde meg vekke fra det, og heller fortsette å forkynne evangeliet. Det er ingenting av det Washington gjør som kan redde verden og forandre menn og kvinner. Det kan bare Kristus gjøre».

Franklin Graham har ikke valgt samme linje, og har blant annet uttrykt sin støtte til Donald Trump og uttalt seg kritisk til politiske vedtak som åpner for likekjønnede ekteskap og rettigheter for homofile og transpersoner.

Rekruttere bredere

Religionshistoriker og forfatter Ingrid Vik mener det viktigste i situasjonen nå er at pasientene ikke blir møtt med spørsmål om deres seksuelle legning eller livssyn, men at de som trenger det, får hjelp.

– Hvis ikke blir hele den diakonale tankegangen pervertert. Det drives nok mange sykehus i New York ut fra ideologiske ståsteder. Det er ikke noe nytt, sier Vik.

Hun understreker at landskapet i USA er veldig polarisert, og synes at ordføreren i New York, Andrew M. Cuomo, derfor har uttalt seg klokt når han ønsker sykehuset i Central Park velkommen.

– Hans budskap er nå at alle er i samme båt. Ingen stater eller mennesker er røde eller blå. Det må vi legge til side nå.

Men Vik mener samtidig at det ikke er spesielt klokt av Grahams hjelpeorganisasjon å vektlegge livssyn som absolutt kriterium når de nå rekrutterer helsepersonell. Organisasjonen har de siste dagene bedt kristent medisinsk personell om å melde seg til tjeneste.

LES MER:

Ingeborg Misje Bergem: «Jeg har aldri før fått presentert dødsfall i blodrøde tall, som en tikkende klokke. Hva gjør det med meg?»

Ane Bamle Tjellaug: «Hvis myndighetene ber oss om å laste ned en app, kommer nok mange av oss til å gjøre det, selv om de hevder det er frivillig. Ironisk nok er det friheten vår som brukes som pressmiddel»

Ekspert frykter for nordmenns personvern etter koronakrisen: – Vi lærte mye etter 11. september

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur